Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΜοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια- Μοναδικά αρχιτεκτονικά "θαύματα" του κόσμου!

Μοναστήρια που “κρέμονται” στα βράχια- Μοναδικά αρχιτεκτονικά “θαύματα” του κόσμου!

Μπορεί οπτικά να είναι εντυπωσιακά, αλλά τα μοναστήρια που “κρέμονται” στα βράχια συνήθως δεν κατασκευάστηκαν για να αποτελέσουν αρχιτεκτονικά… θαύματα, αν και η πορεία τους στον χρόνο απέδειξε πως αποτελούν και με το παραπάνω. Μερικά από τα μοναστήρια που θα δούμε δεν είναι επισκέψιμα για λόγους ασφαλείας, ενώ άλλα εξακολουθούν να έχουν εξέχουσα πολιτιστική ή θρησκευτική σημασία. Πάμε να δούμε λοιπόν εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο που κερδίζουν τις εντυπώσεις με την κατασκευή τους…

Τα “Μετέωρα” της Πελοποννήσου – Ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας που κρέμεται στα βράχια!

- Advertisement -

Xuánkōng Sì, Κίνα

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Ο αιωρούμενος ναός της Κίνας (Xuánkōng Sì) βρίσκεται αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος σε έναν απότομο βράχο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνολο των ναών μπορεί να είναι 1.500 χρονών. Συνολικά, το συγκρότημα διαθέτει περισσότερες από 40 αίθουσες και κτίρια. Είναι ενδιαφέρον ότι οι τρεις μεγάλες θρησκείες της Κίνας, ο Ταοϊσμός, ο Βουδισμός και ο Κομφουκιανισμός, εκπροσωπούνται μέσα στο ναό.

Paro Taktsang, Μπουτάν

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Paro Taktsang ονομάζεται το συγκρότημα βουδιστικών ναών στο Μπουτάν, που είναι σκαρφαλωμένοι σε ένα βράχο πάνω από την ομώνυμη κοιλάδα. Ο ναός χτίστηκε γύρω από μια σειρά σπηλιών, όπου φημολογείται ότι ένας Ινδός δάσκαλος που διέδωσε τον Βουδισμό στην περιοχή τον 8ο αιώνα, διαλογίστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπουτάν. Ο ναός χρονολογείται γύρω στον 17ο αιώνα και περιβάλλει συνολικά 13 σπηλιές.

Μετέωρα, Ελλάδα

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και είναι το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, έπειτα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Καλαμπάκα: Βρήκαμε 3 υπέροχα ξενοδοχεία με θέα τα Μετέωρα και μέχρι €40!

Taung Kalat, Μιανμάρ

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Στο όρος Πόπα συναντά κανείς το μοναστήρι Taung Kalat, που είναι χτισμένο σε ένα βράχο ύψος 1.500 μέτρων. Αν και το ύψος του βράχου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οι πεδιάδες που βρίσκονται τριγύρω το καθιστούν διακριτό από αρκετά μεγάλη απόσταση. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι καλείται να ανέβει 777 σκαλιά.

Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι που αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού εδώ και 16 αιώνες. Βρίσκεται σε ύψος 1.219 μέτρων και σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας. Ωστόσο, από τότε έχει ανακαινιστεί πολλές φορές ανά τους αιώνες.

Phugtal, Ιμαλάια

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Το μοναστήρι Phugtal της Ινδίας είναι πιο απομακρυσμένο σε σχέση με αυτά που είδαμε παραπάνω. Βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή Λαντάκ των Ιμαλαΐων, και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν μόνο με τα πόδια. Οι προμήθειες του μοναστηριού φτάνουν με τη χρήση αλόγων και γαϊδουριών. Το μοναστήρι εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία. Εκεί κατοικούν περίπου 70 μοναχοί και φιλοξενείται μια βιβλιοθήκη με σπάνια προστατευόμενα κείμενα.

St. Michel, Γαλλία

Perierga.gr - Ναοί και μοναστήρια που "κρέμονται" στα βράχια

Tο παρεκκλήσι St. Michel βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου που υψώνεται 85 μέτρα πάνω από το έδαφος, πλάι από τον ποταμό Λίγηρα της Γαλλίας. Το παρεκκλήσι είναι προσβάσιμο από 268 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο βράχο και χτίστηκε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα από έναν κληρικό.

Μετέωρα: Ένα εκπληκτικό βίντεο με τα μοναστήρια που “φωλιάζουν” στους βράχους

Το ταξίδι στα Μετέωρα θα σας φέρει τόσο κοντά στον ουρανό που θα νομίζετε πως θα τον αγγίξετε! Εδώ θα έρθετε σε άμεση επαφή µε το μεγαλείο της φύσης, µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας…με ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν από κοντά! Μέχρι τότε, κάντε ένα ταξίδι μαζί μας μέσα από το μαγευτικό βίντεο.

Εάν όμως τελικά αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτόν τον μαγευτικό τόπο μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ.

Μετέωρα

Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια.

Τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστε ακόμα:Το μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι μόλις 30 λεπτά από την Αθήνα που λίγοι γνωρίζουν! (βίντεο)

Αξίζει να σημειωθεί πως η UNESCO έχει χαρακτηρίσει και τα Μετέωρα συνολικά ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Δείτε το μοναδικό βίντεο από drone:

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,299LikesΚάντε Like
88,188 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ