Υπάρχει λόγος που η Μονμάρτη είναι πάντα γεμάτη ζωή. Οι ριγέ τέντες, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι ζωηρές πλατείες αυτής της γραφικής γειτονιάς στην κορυφή του λόφου ξεδιπλώνονται γύρω από την εντυπωσιακή βασιλική της Sacre Coeur.

Το ιερό κτίσμα και τα μαγαζάκια της γειτονιάς προσελκύουν τα πλήθη, αλλά η αδιάκοπη δραστηριότητα της Μονμάρτης δεν περιορίζεται στον κόσμο που κάνει χαλαρές βόλτες στους κινηματογραφικούς δρόμους της—απροσάρμοστοι επιχειρηματίες προσθέτουν μια νότα τυχοδιωκτισμού στο γραφικό σκηνικό της Μονμάρτης.

- Advertisement -
Η Μονμάρτη (γαλλικά: Montmartre, προφέρεται Μονμάρτρ), και κατά ελληνική παραφθορά “Μονμάρτη”, είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους και παλαιό προάστιο του Παρισιού. Βρίσκεται σε ύψωμα  130 μέτρων,  στο βόρειο τμήμα της πόλης του Παρισιού. Από εκεί έχετε θέα περίπου 50 χλμ στον ορίζοντα, ειδικά αν έχει καλό καιρό.
 Τον 12ο αιώνα η Μονμάρτρη αποτέλεσε την έδρα ενός σημαντικού γυναικείου αβαείου Βενεδεκτίνων μοναχών. Αργότερα κατά την πολιορκία του Παρισιού, το 1590, ο βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ διέμενε στο εν λόγω αβαείο. Το 1860 η περιοχή προσαρτήθηκε διοικητικά στο Παρίσι και κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Παρισινής Κομμούνας, το 1871, η περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών δολοφονιών.

Το 1876 ξεκίνησε η κατασκευή της βασιλικής της Σακρέ Κερ (Basilique du Sacré Cœur, «Βασιλική της Ιερής Καρδίας»), στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης, που αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα.

Η Βασιλική της  Sacré Coeur δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και φαίνεται σχεδόν από κάθε σημείο του Παρισιού. Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο, καθώς επίσης γυναικών ελευθερίων ηθών και διαφόρων σπουδαστών, που όλοι σχεδόν από τον τρόπο ζωής τους έδιναν ένα ιδιότυπο χαρακτήρα στην περιοχή, που ονομάστηκε μποέμικη.
 
Η Μονμάρτη είναι  διάσημη και για τα καφέ και τα ατελιέ πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Εδώ γυρίστηκε και η Αμελί, η δημοφιλής γαλλική ταινία. Κάντε έναν απογευματινό περίπατο στους δρόμους της Μονμάρτης, περιπλανηθείτε ανάμεσα στα στενά, δείτε τους υπαίθριους καλλιτέχνες και ζωγράφους, απολαύστε ένα καφεδάκι στα όμορφα γραφικά μαγαζιά και δείτε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
 
Aυτή είναι η καφετέρια που καθόταν η Αμελί, στην ομώνυμη ταινία.
 Ο πιο εύκολος τρόπος να πάτε στο λόφο της Μονμάρτης είναι να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ για να γλιτώσετε την ανάβαση με τα σκαλιά. Θα πάτε με το μετρό στο σταθμό Anvers και από εκεί θα συνεχίσετε με το τελεφερίκ. Το κατέβασμα είναι πιο εύκολο, οπότε μπορείτε να κατεβείτε με τα πόδια προς τους κοντινούς σταθμούς του μετρό: Anvers ή Blanche (κοντά στο Moulin Rouge).
 
Υπάρχει ένα λευκό τρενάκι που γυρίζει τα βασικότερα σημεία της Μονμάρτης. Μπορείτε να το πάρετε αν είστε κουρασμένοι για περπάτημα στα πλακόστρωτα δρομάκια. Αν έχετε παιδιά μαζί σας σίγουρα θα τους αρέσει πολύ η ιδέα!
tips
* H καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε την Μονμάρτη είναι το απόγευμα. Έτσι θα μπορέσετε να τη δείτε με το φως της μέρας, με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος αλλά και νύχτα!
* Μην απογοητευτείτε από την ουρά στο τελεφερίκ, μπαίνουν αρκετά άτομα σε κάθε βαγόνι και σύντομα θα έρθει η σειρά σας.
* Προσοχή στους κλέφτες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος ιδιαίτερα!
* Επιβάλλεται πάντως μία βόλτα στην Μονμάρτη. Κατά τη γνώμη μας είναι ένα μέρος διαφορετικό από το υπόλοιπο Παρίσι, με άλλον αέρα, κάπως μεσογειακό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ