Μπρνο, Τσεχία

Αν ψάχνετε για τα «κρυφά» διαµάντια στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχουν κάποιες πόλεις που, ενώ είναι πανέμορφες με πολλά αξιοθέατα, παραµένουν άγνωστες στους πολλούς. Εκείνοι που θα τις επισκεφτούν, όµως, θα χορτάσουν εικόνες, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν µάχη µε τα τουριστικά γκρουπ. Μια από αυτές είναι σίγουρα η μεσαιωνική πόλη της Τσεχίας, Μπρνο.

- Advertisement -

Αν σκεφτεί κανείς την Τσεχία, σκέφτεται την ίδια στιγμή την Πράγα. Ωστόσο, μπορεί η τσέχικη πρωτεύουσα να είναι μια πανέμορφη πόλη και ψηλά σε κάθε τουριστική λίστα, με το εντυπωσιακό κάστρο, τις εμβληματικές γέφυρες, τις ιστορικές πλατείες της και το σπίτι που “χορεύει”, να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να είναι ένας δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός, υπάρχουν όμως και άλλες πόλεις στη χώρα που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη, όπως το μεσαιωνικό Μπρνο, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τσεχίας, στην ανατολική Μοραβία. Ας το γνωρίσουμε!

Μπρνο

Πώς θα σας φαινότανε να συνδυάζατε το ταξίδι σας στην Τσεχία με λάμψη, ζωντάνια και μοναδικές εμπειρίες; Για όσους δεν το γνωρίζουν η πρωτεύουσα της Μοραβίας, το Μπρνο είναι η πόλη στην οποία έζησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και στην οποία υπάρχει δρόμος με το όνομά του. Αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, για την πολιτιστική κληρονομιά της.

Ήδη από τις αρχές του 11ου αιώνα το Μπρνο αποτέλεσε τόπο κατοικίας ενός πρίγκιπα του οίκου των Πρεμυσλιδών. Το Μπρνο μαζί με το Όλομοουτς και το Ζνόιμο ήταν τα βασικά κέντρα της Μοραβίας. Πρώτη αναφορά του Μπρνο συναντάται στα Χρονικά Βοημών του Κοσμά της Πράγας (1091) όταν ο Βρατίσλαος Β΄ της Βοημίας πολιόρκησε τον αδελφό του Κορράδο στο Κάστρο του Μπρνο.

Brno Τσεχία

Το Μπρνο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Κεντρική Ευρώπη , αλλά συχνά βρίσκεται στη σκιά πιο δημοφιλών κοντινών προορισμών: Πράγα , Βιέννη ή Βουδαπέστη . Αλλά αυτή η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας προσφέρει πολλά αξιοθέατα και σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας… Ξεχωρίζουν το κάστρο Spilberk, που είναι ένα φρούριο του 13ου αιώνα – μουσείο πλέον σήμερα και ο όμορφος καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου και Παύλου. Οι λάτρεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα απολαύσουν επίσης την επίσκεψη στο Ludwig Mies van der Rohe (ονομάζεται επίσης Tugendhat Villa). Είναι χτισμένο το 1920 και αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Brno Τσεχία
Θέα στην παλιά Πόλη και στο βάθος ο καθεδρικός ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου 

Η λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μπρνο και η ποικιλομορφία του μπορεί πραγματικά να σας εκπλήξει! από την όμορφη και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μέχρι τα οστεοφυλάκια, από την εκπληκτική σκηνή των καφέ έως τα καταφύγια – η πόλη τα έχει όλα και πολλούς λόγους να τη γνωρίσετε από κοντά!

Το Μπρνο βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στις κύριες διαδρομές μεταξύ δημοφιλών προορισμών (στο δρόμο από την Πράγα προς τη Βιέννη/Μπρατισλάβα/Βουδαπέστη), επομένως η επίσκεψη είναι πραγματικά πολύ εύκολη. Και μόλις βρεθείτε εκεί, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα ερωτευτείτε κι εσείς αυτό το ατμοσφαιρικό μέρος!

Γιατί να επισκεφτείτε το Μπρνο

Το Μπρνο είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα μέρη για επίσκεψη στην Ευρώπη. Ακόμα κι αν η πόλη έχει μακρά ιστορία (ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, μπορείτε ακόμα να βρείτε πολλά απομεινάρια από τους μεσαιωνικούς χρόνους), είναι εύκολο να πούμε ότι το Μπρνο είναι μια από αυτές τις τέλειες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης με όμορφη αρχιτεκτονική και αναμφισβήτητη ατμόσφαιρα.

Το κεντρικό τμήμα της πόλης έχει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που χρονολογούνται από την εποχή της Αυστροουγγαρίας – μπορεί εύκολα να σας θυμίσει άλλες μεγαλειώδεις πόλεις όπως το Ζάγκρεμπ , το Κλουζ-Ναπόκα , την Κρακοβία ή το Λβιβ .

Οι λάτρεις της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής (ιδιαίτερα της φονξιοναλιστικής τάσης) απολαμβάνουν μια επίσκεψη στο Μπρνο. Μερικά από τα κτίρια είναι τέλεια παραδείγματα αυτού του στυλ, με την Tugendhat Villa που είναι καταχωρημένη στην UNESCO να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα.

Δεδομένου ότι το Μπρνο είναι μια σημαντική πανεπιστημιακή πόλη (με περίπου 100.000 φοιτητές που ζουν εδώ), μπορείτε να περιμένετε πολλές εκδηλώσεις, πολλά μέρη για να γνωρίσετε κόσμο (συμπεριλαμβανομένων πολλών καφέ και μπαρ) και μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Και αυτή η ατμόσφαιρα είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείτε το Μπρνο.

Περιπλανηθείτε στο κέντρο

Το κεντρικό τμήμα του Μπρνο, καθώς και η περιοχή λίγο πιο πέρα, είναι ιδανικό για περιπλάνηση. Το κέντρο των πεζών είναι επενδεδυμένο με όμορφη αρχιτεκτονική, οπότε φροντίστε να κοιτάξετε τριγύρω για να παρατηρήσετε όλες τις λεπτομέρειες στα κτίρια (και υπάρχουν πολλά).

Ο κεντρικός δρόμος είναι η Masarykova, που συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό με την κεντρική πλατεία – Náměstí Svobody (πλατεία Ελευθερίας). Είναι πάντα γεμάτο με κόσμο, με καταστήματα και με γραμμή τραμ που περνάει από αυτό, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε στο δρόμο.

Ακόμα κι αν ο δρόμος ήταν η κύρια εμπορική οδός ήδη από τον 12ο αιώνα, τα περισσότερα από τα κτίρια που μπορείτε να δείτε εδώ χρονολογούνται στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα, όταν το Μπρνο ανακαινίστηκε σημαντικά.

Αλλά ακόμα κι αν η Masarykova είναι ο πιο σημαντικός δρόμος στο κέντρο του Μπρνο, κάθε άλλος δρόμος που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το μέρος της πόλης έχει τη δική του γοητεία. Φροντίστε να περιπλανηθείτε λίγο για να δείτε την ομορφιά και να νιώσετε τη ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης.

Tip. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην «Ιστορική Περιήγηση με τα πόδια στο Μπρνο» και να μάθετε περισσότερα για την πόλη.

Masarykova street

Επισκεφθείτε την Κρύπτη των Καπουτσίνων

Ο ναός της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού δεν φαίνεται πολύ ιδιαίτερος εξωτερικά αλλά κρύβει μερικά πραγματικά θαύματα. Χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τσέχικης μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Μια εξαιρετική προσθήκη στο συγκρότημα του μοναστηριού των Καπουτσίνων ήταν η βιβλιοθήκη που ακόμα και σήμερα φιλοξενεί μερικές χιλιάδες αντικείμενα και έχει ακόμα τα αυθεντικά μπαρόκ έπιπλά της.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για να επισκεφτείς την εκκλησία είναι λίγο “νοσηρός”. Η κρύπτη κάτω από την εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής για μοναχούς, ευγενείς και ευεργέτες του Τάγματος των Καπουτσίνων. Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες, εκτός από ανθρώπινα λείψανα μπορείτε να δείτε εκεί πλούσιες διακοσμημένες κασετίνες της εποχής και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Αγάλματα μπροστά από το Μοναστήρι και την Κρύπτη των Καπουτσίνων

Επισκεφθείτε τον υπέροχο καθεδρικό ναό

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου και Παύλου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ορόσημα του Μπρνο, που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να το χάσεις. Το κτήριο βρίσκεται στο λόφο Petrov και χρονολογείται αρχικά από τον 12ο αιώνα. Με τα χρόνια είχε αλλάξει όψη, αποτελώντας ένα πραγματικό μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ με κυρίαρχο το νεογοθικό.

Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι σε στυλ μπαρόκ. Στο εσωτερικό μπορείτε να επισκεφθείτε το θησαυροφυλάκιο και την κρύπτη – το μόνο μέρος του καθεδρικού ναού σε αυθεντικό ρωμαϊκό στυλ. Είναι επίσης δυνατό να ανεβείτε στον πύργο για να δείτε το πανόραμα της πόλης.

Δείτε την πόλη από ψηλά

Ένα από τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε το πανόραμα του Μπρνο βρίσκεται στο Παλιό Δημαρχείο (το παλαιότερο λειτουργικό κοσμικό κτίριο της πόλης).

Για να φτάσετε στο κατάστρωμα παρατήρησης πρέπει να ανεβείτε 174 σκαλοπάτια, αλλά η προσπάθεια ανταμείβεται με υπέροχη θέα στην πόλη, με ορόσημα όπως το κάστρο Spilberk ή ο καθεδρικός ναός να είναι ευδιάκριτα. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τα όμορφα αρχοντικά με τα οποία είναι γεμάτο το κέντρο του Μπρνο.

Στο δρόμο προς την κορυφή, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Παλιού Δημαρχείου, που χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα.

Ανακαλύψτε την ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή της πόλης

Το Μπρνο έχει μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή και το φαγητό εδώ είναι μια πραγματική απόλαυση. Αν ψάχνετε για τοπική κουζίνα, ωραίο μέρος για τσέχικα πιάτα είναι το εστιατόριο U Třech Čertů (υπάρχουν δύο μαγαζιά, στις οδούς Starobrněnská και Dvořákova, και οι δύο στην Παλιά Πόλη).
Αν ψάχνετε για καφετέριες για να χαλαρώσετε και να πάρετε τη δόση σας καφεΐνης δεν θα απογοητευτείτε… Ο χώρος είναι γεμάτος με μερικές υπέροχες καφετέριες που σερβίρουν ωραίο καφέ και νόστιμα γλυκά. (Tip. Η καλύτερη πηγή πληροφοριών και συστάσεων για τα καφέ του Μπρνο είναι ο ιστότοπος European Coffee Trip)

Απολαύστε την κεντρική πλατεία – Náměstí Svobody

Το Náměstí Svobody (Πλατεία Ελευθερίας) είναι η καρδιά του Μπρνο που είναι ζωντανή και απασχολημένη με κόσμο όλη την ημέρα και όλο το χρόνο. Η πλατεία δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα στη θέση όπου διασταυρώνονταν τρεις εμπορικοί δρόμοι και από τότε είναι το κύριο hotspot στο Μπρνο.

Μερικά από τα πιο όμορφα και σημαντικά κτίρια περιβάλλουν την τριγωνική πλατεία: κλασικές ομορφιές όπως το αναγεννησιακό Dům pánů z Lipé ή Dům U Čtyř mamlasů καθώς και το κτίριο της τράπεζας Komerční (τέλειο παράδειγμα λειτουργικής αρχιτεκτονικής). Εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε τη μπαρόκ στήλη πανώλης από το 1689.

Το Náměstí Svobody φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως και τη χριστουγεννιάτικη αγορά και το χριστουγεννιάτικο δέντρο την περίοδο των εορτών. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβαίνει τίποτα, η πλατεία εξακολουθεί να είναι γεμάτη κόσμο, απολαμβάνοντας τις πολυάριθμες καφετέριες και εστιατόρια τριγύρω.

Επισκεφθείτε το οστεοφυλάκιο του Μπρνο

Γνωρίζατε ότι το Μπρνο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο οστεοφυλάκιο στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι;
Μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε το εν λόγω οστεοφυλάκιο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στην ήδη dark tourism περιήγηση μετά την επίσκεψη στην Κρύπτη των Καπουτσίνων. Η είσοδος στο οστεοφυλάκιο βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, στη γωνία της οδού Rašínova και της Jakubské náměstí.

Το πρώτο νεκροταφείο σε αυτή την τοποθεσία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα αλλά με τα χρόνια δεν ήταν αρκετό (ειδικά όταν η πανούκλα έπληξε την πόλη) και τα απομεινάρια από τα νεκροταφεία μεταφέρθηκαν σε οστεοφυλάκια. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άνθρωποι θάφτηκαν σε αυτό ακριβώς το μέρος στο Μπρνο.

Το μέρος που μπορείτε να δείτε σήμερα είναι μάλλον μικρό αλλά σίγουρα εντυπωσιακό και προσεγμένο. Κατά την επίσκεψή σας, θα σας συνοδεύουν οι ήχοι μουσικής που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό το μέρος, κάτι που προστίθεται στη συνολική ατμόσφαιρα του μέρους.

Εξερευνήστε το 10-Z Bunker

Ακριβώς στο κέντρο του Μπρνο, κάτω από το κάστρο Spilberk, θα βρείτε το καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως οινοπωλείο, για να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία για την προστασία των πιο σημαντικών αξιωματούχων του Μπρνο και των περιχώρων του. Το μέρος, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί έως και 500 άτομα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί για τρεις ημέρες, στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Πριν από μερικά χρόνια ο χώρος άνοιξε για το κοινό και έτσι σήμερα μπορείτε να περιηγηθείτε στον χώρο (με ομάδα ή ανεξάρτητα) και να τον γνωρίσετε, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών όπως η μονάδα πετρελαιοκινητήρων, το δωμάτιο φίλτρου ή το τηλεφωνικό κέντρο.

Tip. Εάν θέλετε, μπορείτε να περάσετε ακόμη και μια νύχτα στο καταφύγιο – κάντε κλικ εδώ να δείτε λεπτομέρειες.

Ανεβείτε στο Κάστρο Špilberk

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του Μπρνο είναι το Κάστρο Špilberk, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου με το ίδιο όνομα ακριβώς απέναντι από την Παλιά Πόλη. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αλλά η σημασία του αυξήθηκε γρήγορα τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν ο τόπος έγινε στρατιωτικό φρούριο. Με τα χρόνια λειτούργησε και ως φυλακή, μια από τις πιο σκληρές στην Ευρώπη.
Σήμερα το κάστρο Špilberk φιλοξενεί το Μουσείο της πόλης του Μπρνο και συχνά φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως συναυλίες, φεστιβάλ ή θεατρικές παραστάσεις.

Κάστρο Špilberk

Αξίζει σίγουρα να ανεβείτε στο λόφο, όχι μόνο για να επισκεφθείτε το κάστρο αλλά και για να θαυμάσετε ένα όμορφο πανόραμα του Μπρνο. Επίσης, το πάρκο που περιβάλλει το κάστρο Špilberk είναι ένα από τα πιο ευχάριστα μέρη του κεντρικού Μπρνο και μια τέλεια πράσινη όαση στην καρδιά της πολυσύχναστης πόλης.

Η θέα στην πόλη από το Κάστρο

Επισκεφθείτε τη βίλα Tugendhat / Μνημείο της UNESCO

Ανάμεσα σε όλα τα εκπληκτικά παραδείγματα της φονξιοναλιστικής αρχιτεκτονικής στο Μπρνο υπάρχει ένα μέρος που τιμήθηκε με τους τίτλους Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Tugendhat Villa σχεδιάστηκε από τον Ludwig Mies van der Rohe και ολοκληρώθηκε το 1930 ως το πρώτο ιδιωτικό σπίτι του είδους του στην Τσεχοσλοβακία. Ο σχεδιασμός, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και τα υλικά ήταν μοναδικά για την εποχή του, κάνοντας το κτίριο τόσο ξεχωριστό. Όλα εδώ λειτουργούν σε τέλεια αρμονία, δημιουργώντας έναν υπέροχο χώρο διαβίωσης.

Η επίσκεψη στο Tugendhat Villa είναι δυνατή, αλλά η απόκτηση εισιτηρίου είναι μάλλον δύσκολη (σχετικά εύκολο είναι να κατάφερετε να επισκεφτείτε μόνο τους κήπους). Θα πρέπει να κάνετε κράτηση ήδη με το που αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Μπρνο.

Το Tugendhat Villa βρίσκεται λίγο μακριά από το κέντρο, αλλά σίγουρα αξίζει μια μικρή παράκαμψη για να δείτε αυτό το αριστούργημα.

Tugendhat Villa

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ