βρετανικά στερεότυπα

Υπάρχουν πολλά βρετανικά στερεότυπα που επικρατούν για τους κατοίκους του “νησιού”, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη χώρα. Παρά το γεγονός ότι κάποια είναι αληθή και μερικά άλλα είναι απλά μύθοι.

Επίσης, δείτε ποιοι είναι οι 10 ομορφότεροι φθινοπωρινοί προορισμοί στη Μεγάλη Βρετανία!

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει 10 βρετανικά στερεότυπα για να μάθετε τι ισχύει και τι όχι.

Όλοι έχουν αριστοκρατική προφορά: ψέμα

Επειδή η Βρετανία έχει μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο, πολύς κόσμος έχει συμπεράνει ότι όλοι οι Βρετανοί έχουν αριστοκρατική προφορά. Στην πραγματικότητα δεν μιλούν όλοι όπως η Βασίλισσα ή η Τζούντι Ντεντς. Επίσης, η προφορά μπορεί να διαφέρει τελείως από περιοχή σε περιοχή.

Υπάρχει πρωτόκολλο για το τσάι: αλήθεια

Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Οι Βρετανοί είναι εθισμένοι στο τσάι. Παρά το γεγονός ότι ο καφές και η ζεστή σοκολάτα είναι επίσης δημοφιλή ροφήματα, τίποτα δε συγκρίνεται με ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι. Ωστόσο, υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο σχετικά με την παρασκευή του. Το γάλα, η ζάχαρη, το καυτό νερό και το φακελάκι τσαγιού πρέπει να γίνονται με τη σωστή σειρά. Φυσικά, υπάρχουν και τοπικές διαφωνίες σχετικά με το πώς πρέπει να φτιάχνεται το τσάι. Η ποσότητα του γάλακτος που πρέπει να προστίθεται στο τσάι αποτελεί φλέγον θέμα στο Γιόρκσαϊρ, που συχνά υπερηφανεύεται ότι έχει το δυνατότερο και καλύτερο τσάι.

Όλος ο κόσμος ζει στο Λονδίνο, ή κοντά σε αυτό: ψέμα

Αυτό είναι μια άποψη που συναντάμε συχνά. Για κάποιο λόγο, όταν ταξιδεύει κάποιος Βρετανός στο εξωτερικό, όλοι πιστεύουν ότι είναι από το Λονδίνο ή κάποια γειτονική περιοχή. Λες και ολόκληρη η Βρετανία βασίζεται στο πόσο κοντά στο Λονδίνο ζει κανείς. Φυσικά, η βρετανική πρωτεύουσα είναι μια από τις σημαντικότερες μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και του κόσμου γενικότερα, ωστόσο, η Μ. Βρετανία είναι μια τεράστια χώρα με αμέτρητες μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις. Πολλοί μάλιστα, αποφεύγουν το Λονδίνο εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι τόσο θορυβώδες και συνωστισμένο.

Οι Βρετανοί αγαπούν να στέκονται σε ουρές: αλήθεια

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι Βρετανοί απολαμβάνουν να περιμένουν σε μια ουρά. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να υπάρξει τάξη σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος; Δυστυχώς γι’ αυτούς, άλλοι λαοί δε μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Επομένως, όταν ταξιδεύουν, μπορεί να ενοχληθούν πολύ από τα πλήθη που σχηματίζονται γύρω από το λεωφορείο ή σε κάποιο κατάστημα. Αν επισκεφτείτε τη Μ. Βρετανία, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να αδιαφορήσετε για κάθε έννοια ευγένειας και να σπρώξετε κάποιον στην ουρά. Το πιθανότερο είναι να σας πουν ευγενικά να περιμένετε στη σειρά σας με αποτέλεσμα να στραφούν πολλοί Βρετανοί εναντίον σας.

Όλοι έχουν άσχημα δόντια: ψέμα

Ίσως αυτή η άποψη άρχισε να επικρατεί εξαιτίας του εθισμού των Βρετανών στο τσάι, ή ίσως να συνδέεται με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι Βρετανοί έπιναν. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός κόσμος που πιστεύει ότι οι Βρετανοί έχουν άσχημα δόντια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν υπάρχει καμία βάση στο να πιστεύει κανείς ότι στη Μ. Βρετανία ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τη προσωπική του υγιεινή. Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί διαθέτουν ένα εξαιρετικό εθνικό σύστημα υγείας με πολύ καλό πρόγραμμα οδοντιατρικής περίθαλψης.

Διαβάστε ακόμα:
Βρετανία: Επαναλειτουργούν από σήμερα καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια & οι εξωτερικοί χώροι των παμπ

Οι Βρετανοί λατρεύουν το σαρκασμό: αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι το βρετανικό χιούμορ είναι συνυφασμένο με το σαρκασμό. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές βρετανικές κωμωδίες με κάπως… χονδροειδές χιούμορ και αστεία, τίποτα όμως δε συγκρίνεται με μια σαρκαστική “μπηχτή”! Για την ακρίβεια, πολύ συχνά οι συζητήσεις των Βρετανών αποτελούνται από σαρκαστικά σχόλια. Κάποιες φορές το χιούμορ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα όρια της αγένειας για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος στη σαρκαστική φύση των Βρετανών. Αυτό ενισχύεται κι από το ανέκφραστο πρόσωπο των Βρετανών όταν επιστρατεύουν όλες τις σαρκαστικές τους ικανότητες. Ωστόσο μην ανησυχείτε, απλώς προσπαθούν να γίνουν πιο φιλικοί!

Όλοι αγαπούν τη Βασίλισσα: ψέμα

Ναι, είναι αλήθεια ότι η Μ. Βρετανία έχει μοναρχία. Όχι, δεν είναι όλοι παθιασμένοι με τη Βασίλισσα, όπως πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν την ιδέα της μοναρχίας και είναι πραγματικά ερωτευμένοι με τη βασιλική οικογένεια, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που τους είναι παντελώς αδιάφορη. Οι Βρετανοί αναγνωρίζουν την παράδοση πίσω από τη μοναρχία και τους φαντασμαγορικούς βασιλικούς εορτασμούς που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που δε συμφωνούν με την οικονομική πλευρά που συντηρεί τη βασιλική οικογένεια, ενώ κάποιοι άλλοι δε γνωρίζουν πολλά σχετικά με τη Βασίλισσα και την υπόλοιπη οικογένεια.

Σχεδόν πάντα ο καιρός είναι άσχημος: αλήθεια

Η Βρετανία και κυρίως η Αγγλία φημίζονται για το -μονίμως- κακό καιρό. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι δεν έχουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως συμβαίνει σε άλλες γωνιές του πλανήτη, δυστυχώς το δελτίο καιρού είναι σχεδόν πάντα… υγρό και καταθλιπτικό. Τα Χριστούγεννα οι Βρετανοί δε συνηθίζεται να βλέπουν ούτε νιφάδα χιονιού κι αν αυτό συμβεί, επικρατεί πραγματικό χάος. Το καλοκαίρι πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι είναι τυχεροί αν δουν ήλιο για παραπάνω από μια εβδομάδα συνολικά, κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε μιλούν για καύσωνα και κλείνονται στο σπίτι γιατί δεν αντέχουν τη ζέστη. Τον υπόλοιπο χρόνο, σχεδόν σε μόνιμη βάση βρέχει ή έχει ομίχλη.

Όλοι οι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι κόκκινοι: ψέμα

Αν επισκεφτείτε κάποια μικρότερη πόλη της Μ. Βρετανίας, είναι πιθανό να συναντήσετε τους διάσημους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους για τους οποίους φημίζεται η Βρετανία. Το Λονδίνο έχει επίσης αρκετούς, τους οποίους αρέσκονται να φωτογραφίζουν οι τουρίστες, ειδικά αν είναι λάτρεις του Χάρρυ Πόττερ. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότεροι Βρετανοί χρησιμοποιούν το κινητό ή το σταθερό τηλέφωνο και δε χρησιμοποιούν πλέον τηλεφωνικούς θαλάμους. Οι περισσότεροι έχουν σπάσει ή έχουν αφαιρεθεί, ενώ όσοι έχουν παραμείνει συνήθως δεν είναι κόκκινοι. Επίσης, δεν υπάρχουν καθόλου τηλεφωνικοί θάλαμοι της αστυνομίας (συγγνώμη στους φανατικούς του Doctor Who).

Οι Βρετανοί απολογούνται πολύ: αλήθεια

Μια άλλη συνήθεια των Βρετανών είναι ότι απολογούνται πολύ συχνά. Ακόμα κι αν κάτι δεν είναι δικό τους σφάλμα, και τότε αισθάνονται την υποχρέωση να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν πόσο λυπούνται. Επίσης, πολύ συχνά απολογούνται πριν εκφράσουν τη γνώμη τους για κάτι, σε περίπτωση που αυτή προκαλέσει δυσαρέσκεια σε κάποιον (ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι τελείως ασήμαντο). Αυτό συμβαίνει γιατί φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν σε άβολη θέση όσο συνομιλούν με κάποιον άλλο.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ