Η τυχερή γάτα ή η γοητευτική γάτα. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες παραλλαγές στο νόημά της. Γενικά πιστεύεται πως το αριστερό πόδι προσκαλεί την επιτυχία στην επιχείρηση και προστασία στο σπίτι.  Ενώ πολλοί μπορεί να συσχετίζουν την παράδοση αυτής της γάτας με την Κινέζικη λαογραφία, η προέλευσή της στην πραγματικότητα εδρεύει στην Ιαπωνία.

Gotokuji Temple (Tokyo, Japan) cats by Joshua Mellin @joshuamellin jdmellin@gmail.com(14)

Υπάρχει κάποια συζήτηση ως προς ποια πόλη έχει την αξίωση, αλλά ο πιο γνωστός μύθος είναι αυτός του Gotokuji στην περιοχή Setagaya του Τόκιο, όπου το γνωστό αιλουροειδές έχει δικό του ναό.

- Advertisement -

Η προέλευση του maneki-neko

Φωλιασμένο σε μια ήσυχη γειτονιά, θα δείτε ένα ναό γεμάτο από χαμογελαστά κεραμικά γατάκια όταν ταξιδεύετε εδώ. Σύμφωνα με την τοπική γνώση, όταν ο ναός ήταν μια απλή καλύβα το 1400, ο μοναχός που βρισκόταν εκεί, αγωνιζόταν να ζει με το πενιχρό εισόδημά του. Παρ ‘όλα αυτά, είχε μια γάτα που αγαπούσε τόσο πολύ που μοιράστηκε τα γεύματά του μαζί του. Μια μέρα ζήτησε από τη γάτα να φέρει καλή τύχη.

3. Gotokuji Temple

Λίγο αργότερα, αρκετοί σαμουράι έφτασαν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, εξηγώντας ότι η γάτα τους σήκωσε από το δρόμο. Ο μοναχός τους προσέφερε τσάι και μοιράστηκε τις διδασκαλίες του. Οι σαμουράι ήταν τόσο ευχαριστημένοι και ο ένας αναγγέλθηκε ως Ναότακα Λι, άρχοντας του Χίκονε, της περιοχής Κόσου. Έχοντας τα μάτια του ανοιγμένα από τα λόγια του μοναχού, και λαμβάνοντας υπόψη το θέλημα του Βούδα, ο άρχοντας δώρισε χωράφια με ρύζι και στάχι στο ναό, καθιστώντας το ένα μεγάλο ιερό, όπως είναι σήμερα.

Η άγρια ομορφιά της Μέσης Ανατολής

Χρόνια αργότερα, όταν η γάτα πέθανε, κατοχυρώθηκε ως θεός που ονομάζεται Shobyo Kannon, η θεά του ελέους, και δημιουργήθηκε ένα μνημείο με βάση αυτό το ζώο. Σήμερα, οι επισκέπτες του Gotokuji αφήνουν τάματα σαν μια χειρονομία ευγνωμοσύνης για τις επιθυμίες που έχουν εκπληρωθεί. Το maneki-neko  δημιουργεί ένα πραγματικό στρατό γατών, αρίθμησης στις χιλιάδες. Ακόμα περισσότερα είναι διαθέσιμα για την αγορά στο ναό, που κυμαίνονται σε μεγέθη από μόλις 3 εκατοστά έως ένα μέτρο,  είτε ως προσφορά ή να πάρει το σπίτι ως ένα αναμνηστικό δώρο τύχης.

Διαβάστε ακόμα:  Πώς είναι να μένεις στο παλαιότερο ξενοδοχείο του κόσμου

Gotokuji Temple (Tokyo, Japan) cats by Joshua Mellin @joshuamellin jdmellin@gmail.com(19)

Ενώ τα είδωλα των γατών στο Ναό του Gotokuji είναι κυρίως λευκά, διαφορετικά χρώματα υποδηλώνουν διαφορετικές έννοιες. Οι παραδοσιακές εκδόσεις τριών χρωμάτων προσφέρουν γενική ευημερία, ενώ το λευκό σημαίνει καθαρότητα, μαύρο για τύχη, κόκκινο για προστασία από ασθένειες και ροζ για τύχη στον έρωτα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πεποιθήσεις και κάποιες συγκεκριμένες παραλλαγές όταν πρόκειται για χρώματα, όπως μερικοί που σκέφτονται ότι ο χρυσός αποδίδει ιδιαίτερη περιουσία, ενώ το πράσινο θεωρείται ότι βοηθά τους ακαδημαϊκούς.

Gotokuji Temple (Tokyo, Japan) cats by Joshua Mellin @joshuamellin jdmellin@gmail.com(11)

Μερικές μορφές γατών, στο ιερό Gotokuji ξεχωρίζουν. Ορισμένες έχουν ημερομηνίες που πηγαίνουν πίσω χρόνια ή μηνύματα γραμμένα πάνω τους. “Μιάου, φαγητό!” λέει ένα. Ένα άλλο φοράει σομπρέρο ενώ φοράει ένα μαργαριταρένιο κολιέ. Οι μικροσκοπικές εκδόσεις καταλαμβάνουν σχεδόν κάθε διαθέσιμο χώρο, ανάμεσα στα ράφια και ακόμη και στην κορυφή κάποιων από τα μεγαλύτερα αγάλματα.

Οι πιο λαμπερές φωτογραφίες από Ανατολή και Ηλιοβασίλεμα

Ο Μίχα Ρόμπερτσον, ιδιοκτήτης του Μουσείου Lucky Cat στο Σινσινάτι του Οχάιο, εξηγεί ότι πέρα ​​από την ιστορική σημασία του, «είναι το αίσθημα ότι παρόλο που όλες οι γάτες στο ναό είναι ουσιαστικά ίδιες, η καθε μία αντιπροσωπεύει τις ελπίδες ή τις επιθυμίες διαφορετικού προσώπου.

Gotokuji Temple (Tokyo, Japan) cats by Joshua Mellin @joshuamellin jdmellin@gmail.com(13)

Τα maneki-nekos φορούν παραδοσιακά μια  καμπάνα, μερικές φορές ζωγραφισμένο επάνω, για να θυμίζει τον μοναχό που φρόντιζε τη γάτα. Επίσης, απεικονίζονται κάποιες φορές να κρατούν νομίσματα, αλλά κυρίως στον ναό  των Σαμουράι, γιατί στο Gotokuji συνήθως δνε κρατούν τίποτα. Στην πολεμική κοινωνία των Σαμουράι , προσφερόταν σε αυτή τη μορφή, ούτως ώστε να πιάσουν ότι επιθυμούν.

Gotokuji Temple (Tokyo, Japan) cats by Joshua Mellin @joshuamellin jdmellin@gmail.com(1)

Ο σταθμός Gotokuji απέχει μόλις 15 λεπτά με το τρένο από το σταθμό Shinjuku του Τόκιο. Το  πάρκο διαθέτει επίσης μια εντυπωσιακή παγόδα και  νεκροταφείο. Το σύμβολο της γειτονιάς, τα maneki-nekos, κοσμούν τα παράθυρα των καταστημάτων και των σπιτιών στα γοητευτικά δρομάκια.

Πηγή : cnn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ