Δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά μας όσο αφορά στην πανδημία προβλέπουν οι ειδικοί και γι αυτό “‘έπεσαν” στο τραπέζι προτάσεις για νέα μέτρα, χωρίς ωστόσο lockdown, με τεστ για τη μετακίνηση εκτός νομού.

- Advertisement -

Ξεκίνησαν και οι χειμερινές εκδρομές μετά το περσινό πολύμηνο lockdown, όμως το τετραήμερο (για κάποιους τυχερούς) που μόλις πέρασε με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ενδεχομένως να είναι το τελευταίο χωρίς νέα μέτρα. Η μετακίνηση εκτός νομού μπαίνει ξανά στο επίκεντρο και έχει γίνει η πρόταση να ταξιδεύουν με υποχρεωτικό self test και οι εμβολιασμένοι.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Real News» προειδοποίησε για την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών»

μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο

Τα οφέλη, είπε, από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα κρούσματα της Αθήνας. Πρότεινε, μάλιστα, την αύξηση των τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, καλώντας την Πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική διενέργεια ενός self test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα 10% με 12% πιθανότητα να κολλήσει ο εμβολιασμένος και στη συνέχεια να επιμολύνει. Και το πιθανότερο είναι να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Πέρα από το ότι πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας και αποστάσεις χρειάζεται να αυξήσουμε τα τεστ. Προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά πρέπει να διπλασιάσουμε τα τεστ που γίνονται. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με το να γίνει υποχρεωτικό ένα self test την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους εμβολιασμένους ή όχι» είπε.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ