Νέα Υόρκη

Λένε πως όταν περπατάς στους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι σαν παράλληλα να περπατάς σε ολόκληρο τον κόσμο! Εμείς στο travelstyle.gr συγκεντρώσαμε τις 8 πιο δημοφιλείς και ενδιαφέρουσες γειτονιές της πόλης σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Μανχάταν και σας αποκαλύπτουμε γιατί είναι τα απόλυτα places to be! Να το έχετε υπόψη όσοι μπορείτε και θέλετε να κάνετε ένα ονειρεμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη!

Δείτε τα νέα υπέροχα γραφεία του Facebook στη Νέα Υόρκη

1.SoHo

Το φηµισµένο SoΗo µόλις 20 λεπτά από το κέντρο του Μανχάταν, που ο όνοµα του προέκυψε από τα αρχικά South of Houston (street) δηλαδή νότια του Χιούστον είναι περιοχή στο νότιο Μανχάταν, πολύ γνωστό για τις γκαλερί καλλιτεχνών όπως και για την αρχιτεκτονική του.

Soho

2.TriBeCa

Νότια του Soho σε πολύ κοντινή απόσταση θα συναντήσετε την TriΒeCa (το όνοµα προέκυψε από τα αρχικά Triangle Below Canal Street, δηλαδή το τρίγωνο κάτω από την Canal street). Μια βόλτα στην περιοχή επιβάλλεται καθώς µπορεί να υστερεί σε σχέση µε το γειτονικό Soho αναφορικά µε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική -αν και αυτό αντισταθµίζουν οι αστικές επαύλεις των αρχών του 19ου αιώνα επί της Harrison street- αλλά η TriBeCa έχει µια industrial, ρετρό ατµόσφαιρα και γνωστά, must εστιατόρια που σίγουρα της δίνουν επιπλέον πλεονεκτήµατα.

Tribeca

3.NoHo

Η αρχιτεκτονική του NoHo ( (North of Houston street – βόρεια του Houston street) θυµίζει αυτή του Soho αλλά κύριο σύγχρονο γνώρισµα της περιοχής είναι η εµφάνιση πολυτελών κατοικιών και εντυπωσιακών κτηρίων που κάνουν την εµφάνιση τους. Το NoHo διαπνέει µια αντιφατική ατµόσφαιρα που αυτή όµως είναι και οι γοητεία του…

NoHo

4.Nolita

Κοντά στις παραπάνω και η Nolita (North of Little Italy -βόρεια της Little Italy), µια µικρή γραφική συνοικία µε όµορφους δρόµους λιγότερο θορυβώδεις από αυτούς των κοντινών περιοχών. Και εδώ όµως θα συναντήσετε µπουτίκ µεγάλων oίκων, ωραία καφέ και εστιατόρια ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική σπιτιών της περιοχής.

Nolita

5.Chelsea

Αν ένα πράγµα µόνο µπορούσαµε να πούµε για το Chelsea θα ήταν σίγουρα η καλλιτεχνική του ατµόσφαιρα, διάχυτη παντού, καθώς οι δρόµοι του είναι γεµάτοι γκαλερί, γι’ αυτό άλλωστε είναι και πόλος έλξης των απανταχού φιλότεχνων, κριτικών, συλλεκτών αλλά και των ίδιων των καλλιτεχνών, γνωστών ή ανερχόµενων. Εδώ άλλωστε διοργανώνονται και τα Gallery Walks που συµπεριλαµβάνουν στάσεις σε σηµαντικούς πολιτιστικούς χώρους.

Chelsea

6.Williamsburg

Από τις πιο hip περιοχές της πόλης, το εναλλακτικό Williamsburg συγκεντρώνει τις νέες τάσεις από τη µουσική και την τέχνη µέχρι το φαγητό! Κι όµως αυτή η hip περιοχή µέχρι και τη δεκαετία του 1990 ήταν µια κακόφηµη φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν γεµάτη εργοστάσια και αποθήκες. Λόγω της πολύ κοντινής του απόστασης από το Μανχάταν, οι καλλιτέχνες της εποχής που δεν είχαν την οικονοµική δυνατότητα να µείνουν σε αυτό, «εκµεταλλεύτηκαν» τις αποθήκες και τα lofts του Williamsburg και τα µετέτρεψαν σε γκαλερί, γεγονός που οδήγησε στο σταδιακό «gentrification» (=εξευγενισµός) της περιοχής και από τότε µέχρι σήµερα δεν έχει σταµατήσει.

Williamsburg

7.Little Italy

Από την Chinatown σε πολύ κοντινή απόσταση (µόλις 6 λεπτά µε τα πόδια) θα συναντήσετε την περιοχή Little Italy, που όπως αποκαλύπτει το όνοµά της (Μικρή Ιταλία) είναι µια µικρογραφία της Ιταλικής κουλτούρας και γεύσης! Και εδώ θα βρείτε πολλά εστιατόρια που αντίστοιχα βέβαια σερβίρουν την αγαπηµένη σε εµάς ιταλική κουζίνα όπως και bars για να απολαύσετε τον espresso σας ή ένα περιποιηµένο cocktail.

Φυσικά, μιας που βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, κάντε μια στάση στο διάσημο κτήριο Flatiron, που μετρά αιώνες ζωής.

8.Chinatown

Στην Chinatown, 150 χρόνια ιστορίας ξεδιπλώνονται μέσα απ’ τα μνημεία, τα πάρκα και τα εστιατόριά της ενώ η ζωή του East Village περικλείνει βίους ποιητών και πανκ, βραδιές στο CBGB και στο Electric Circus του Άντι Γουόρχολ.

Οι δρόμοι της Chinatown είναι ιδανικοί για περιπλάνηση, καθώς εδώ θα βρείτε καταπληκτικά καταστήματα, κυρίως ασιατικά παντοπωλεία, κινεζικά αναμνηστικά αλλά και φτηνά ρούχα και αξεσουάρ. Όταν πεινάσετε, υπάρχουν πολλές επιλογές που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της κινέζικης κουζίνας.

Flatiron: Το θρυλικό κτήριο της Νέας Υόρκης

To Flatiron Building είναι το χαρακτηριστικό τρίγωνο λεπτό κτίριο στη Νέα Υόρκη και ένα από τα διασημότερα κτίρια του κόσμου. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Daniel Burnham και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1901 και διήρκεσε έναν χρόνο, με το σχήμα του να του επιτρέπει να χωρέσει σαν σφήνα στο στενό οικόπεδο στη συμβολή των Firth Avenue με την Broadway.

Είναι κτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ “Beaux-Arts”, διαθέτει 21 ορόφους και έχει ύψος 94 μέτρα, ενώ αρχικά αυτό το περίεργο κτήριο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας George A. Fuller από το Σικάγο.

Με την ευκαιρία, ανακαλύψτε τη Νέα Υόρκη και 9+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κατασκευή, ποτέ δεν αποτέλεσε το ψηλότερο κτήριο της πόλης, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, ωστόσο η εμβληματική του μορφή το καθιστά ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και δημοφιλή κτίρια του κόσμου εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Διαβάστε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για το θρυλικό αυτό κτήριο!

Οι πρώτοι ανελκυστήρες ήταν υδροκίνητοι

Οι αρχικοί ανελκυστήρες στο κτίριο Flatiron ήταν υδροκίνητοι, λειτουργούσαν δηλαδή με την πίεση του νερού και δούλευαν με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού για να μεταφερθεί κανείς από το ισόγειο στον 20ό όροφο χρειαζόταν 10 λεπτά. Οι πλημμύρες δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο και για κάθε βλάβη δεν καλούσαν μηχανικό αλλά υδραυλικό!

To ρετιρέ του κτηρίου κατασκευάστηκε αργότερα

Ο 21ος όροφος του κτιρίου προστέθηκε τρία χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου. Ο πάνω όροφος είναι προσβάσιμος με έναν ξεχωριστό ανελκυστήρα που μπορεί να πάρει κανείς από τον 20ό όροφο.

Στο υπόγειο λειτουργούσε ταβέρνα

Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου του κτιρίου υπήρχε η Tavern Louis που αργότερα μετατράπηκε σε παράνομο μπαρ που φιλοξενούσε σπουδαίες μπάντες της τζαζ. Υπάρχουν ακόμα παλιές φωτογραφίες που δείχνουν ένα μέρος γεμάτο από κόσμο, με κολώνες από καθρέφτη και μαρμάρινους τείχους

Αυτό “βάφτισε” την περιοχή ή η περιοχή αυτό;

Το όνομα “Flatiron” προέρχεται από την ομοιότητα του κτιρίου με ένα παλιομοδίτικο σίδερο για ρούχα. Ωστόσο, η τριγωνική περιοχή που αποτελείται από τη Broadway, Fifth Avenue και τις οδούς 22 και 23 ήταν γνωστή ως “Flatiron” πριν την κατασκευή του κτιρίου.

Το κτήριο βασίζεται σε σκελετό

Ο μοναδικός του σχεδιασμός επιτεύχθηκε χάρη σε ένα στιβαρό ατσάλινο σκελετό, τη νεότερη κατασκευαστική τεχνική της εποχής, επιτρέποντας να κτιστούν αυτού οι λεπτοί τοίχοι. Γύρω από το σκελετό αυτό υπάρχουν θεμέλια από ασβεστόλιθο που όσο ανεβαίνουν οι όροφοι αλλάζουν σε κεραμίδια

Το τέλειο τρίγωνο σχήμα του

Το σχήμα του κτιρίου δεν είναι ένα ισοσκελές τρίγωνο όπως συμβαίνει με ένα πραγματικό σίδερο. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα τέλειο τρίγωνο. Αν το δει κανείς από πάνω, αυτή η μυτερή άκρη της κατασκευής είναι μια οξεία γωνία 25 μοιρών. Το σχήμα του αυτό αρχικά προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να πιστεύουν ότι δε θα μπορούσε να στηθεί τόσο λεπτό κτίριο με τόσο μεγάλο ύψος.

Δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες

Εξαιτίας μιας παράλειψης στον αρχικό σχεδιασμό, όταν το κτίριο είχε πρωτοανοίξει δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες. Για το λόγο αυτό σήμερα, οι γυναικείες και οι ανδρικές τουαλέτες βρίσκονται σε ξεχωριστούς ορόφους, με τις γυναικείες σε τυχαία σημεία και τις ανδρικές σε οργανωμένους χώρους.

Ο τελευταίος όροφος δεν είναι όπως φαντάζεστε

Ο 21ος όροφος του κτιρίου αρχικά φιλοξενούσε εστιατόριο και παρατηρητήριο. Σήμερα, είναι ένας χώρος που προορίζεται αποκλειστικά για επισκευές και τη συντήρηση του ανελκυστήρα, για το λόγο αυτό είναι γεμάτος καλώδια και μηχανολογικό εξοπλισμό. . Η πρόσβαση σε αυτόν απαγορεύεται ακόμα και σε όσους εργάζονται στο κτίριο και φυλάσσεται από κάμερες ασφαλείας.

Διαθέτει ένα γραφείο με μπαλκόνι

Όταν το Flatiron άνοιξε, υπήρχε ένας εκδότης στο 19ο όροφο με το όνομα P.J. Woodhouse. Ως μια όμορφη σύνδεση με την ιστορία, σήμερα υπάρχει επίσης ένας εκδότης στο 19ο όροφο, ο εκδοτικός οίκος Macmillan Publishers. Στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου βρίσκεται του διευθυντή εκδόσεων, John Sargent. Το ευήλιο γραφείο του διαθέτει ένα καμπυλωτό μπαλκόνι με βόρειο προσανατολισμό προς του Madison Square Park.

Πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο

Το 2009 η ιταλική μεσιτική εταιρεία Sorgente Group αγόρασε το μεγαλύτερο μερίδιο του κτιρίου (52%). Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μετατρέψει το ιστορικό κτίριο με τα γραφεία σε πολυτελές ξενοδοχείο και η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Σήμερα φιλοξενεί πολυτελή εστιατόρια, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μια έκθεση στο ισόγειό του.

Είναι τόσο λεπτό μέσα όσο κι έξω

Τα γραφεία του Flatiron έχουν ιδιαίτερο σχήμα, με αυτά που βρίσκονται στη στενή άκρη του να έχουν πλάτος μόλις 1,8 μέτρα!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ