Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
26.5 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΙταλίαΝησιά του Αιόλου: Οι ανεξερεύνητοι θησαυροί της Ιταλίας, προσβάσιμοι μόνο με σκάφος

Νησιά του Αιόλου: Οι ανεξερεύνητοι θησαυροί της Ιταλίας, προσβάσιμοι μόνο με σκάφος

Τα νησιά του Αιόλου ή αλλιώς γνωστά ως Αιολίδες Νήσοι (ιταλικά Isole Eolie, σικελικά Isuli Eoli) είναι ένα σύμπλεγμα οκτώ μικρών νησιών και αρκετών ακόμα βραχονησίδων που απλώνεται στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, λίγα δεκάδες ναυτικά μίλια ΒΔ της Μεσσήνης.

Η θαλάσσια αυτή περιοχή καλείται Αρχιπέλαγος των Αιολίδων, η δε ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες εντόπιζαν εκεί (στο νησί Στρόμπολι) την κατοικία του Αιόλου, ακολουθώντας τη «γεωγραφία» των ομηρικών επών.

- Advertisement -

Από το 2000 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βάσει του κριτηρίου 8, δηλαδή ως «ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών».

Τα νησιά του Αιόλου είναι πραγματικά προορισμοί έξω από την πεπατημένη

Προσβάσιμα μόνο με σκάφος, τα νησιά του Αιόλου της Ιταλίας είναι πραγματικά εκτός πεπατημένης. Το αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας είναι σχετικά ανεξερεύνητο χάρη στην έλλειψη συγκοινωνιακών συνδέσεων και για όποιον το επιθυμεί τώρα είναι η ώρα να το επισκεφτεί πριν γίνει πολύ δημοφιλές.

Με νέα αεροδρόμια και βελτιωμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις να εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για να κάνουν τα ταξίδια ακόμα πιο εύκολα, είναι σπάνιο να βρεις προορισμούς πραγματικά εκτός τροχιάς.

Τα νησιά του Αιόλου

Στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής της Σικελίας, το συγκρότημα αποτελείται από τα νησιά Lipari (είναι και το μεγαλύτερο), Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi και Panarea, μαζί με μια σειρά από μικρά νησιά και βράχους.

Ένας από καιρό αγαπημένος προορισμός των περιπετειωδών Ιταλών, γίνονται όλο και πιο προσβάσιμοι στους ξένους τουρίστες, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να προσεγγιστούν.

Αιολίδες Νήσοι - Lipari
Lipari

Στην πραγματικότητα, αυτά τα υπέροχα νησιά είναι προσβάσιμα μόνο με σκάφος, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να φτάσετε από τους περισσότερους ιταλικούς προορισμούς. Ωστόσο, είναι σπάνιο να ακούσεις παράπονο για αυτούς από όσους τα έχουν επισκεφτεί. Αντίθετα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η όποια επιπλέον προσπάθεια για να φτάσετε σε αυτά αξίζει τον κόπο.

Με τη βοήθεια ιστιοπλοϊκών εταιρειών που είναι εκείνοι που πάνε τους τουρίστες σε αυτούς τους παρθένους πολύτιμους θησαυρούς εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νησιά του Αιόλου:

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό το νησιωτικό αυτό συγκρότημα;

«Τα νησιά του Αιόλου συνδυάζουν άψογα τις μοντέρνες πόλεις με τα αρχαία λιμανικά χωριά, που το καθένα περιβάλλεται από αδάμαστη ηφαιστειακή ομορφιά. Από υπέροχους καταπράσινους λόφους μέχρι κρατήρες που βράζουν, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από μοναδικά φυσικά τοπία σε έναν πολύ μικρό χώρο», λέει στο Euronews Travel η Laura Griffiths της εταιρείας VentureSail.

Τα επτά κύρια νησιά και οι μικρότεροι γείτονές τους είναι όλα εντελώς μοναδικά, αλλά αναγνωρίζονται για τη συλλογική ομορφιά τους, για αυτό άλλωστε το αρχιπέλαγος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.

Προσφέροντας συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις, το Στρόμπολι πρέπει να το επισκεφθείτε για να δείτε το πραγματικά ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο. Η Γκρίφιθς εξηγεί ότι οι εκρήξεις φαίνονται καλύτερα από ένα σκάφος και όχι στο ίδιο το νησί.

«Από την ασφάλεια ενός σκάφους», λέει, «μπορείτε να θαυμάσετε τα γιγάντια λοφία ηφαιστειακού καπνού και τέφρας που εκτοξεύονται στους ουρανούς».

Στρόμπολι - Αιολίδες νήσοι

Η Eva de Wilde λάνσαρε πρόσφατα το Eco Sailors με τον σύντροφό της Pietro. Το ζευγάρι συναντήθηκε στο αρχιπέλαγος και θέλει να μοιραστεί τον προορισμό με τους καλεσμένους με το κλασικό, ξύλινο ketch του 1977, ένα Beaufort 16 που ονομάζεται Luna.

Η Eva de Wilde μίλησε στο euronews travel όταν της ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το αγαπημένο της από τα νησιά.

«Η επιλογή ενός αγαπημένου νησιού είναι πολύ δύσκολη γιατί όλα τα νησιά είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και χαρακτηριστικά με τον δικό τους τρόπο, που είναι ένας από τους λόγους που τα κάνουν τόσο εντυπωσιακά», λέει στο Euronews Travel.

«Το νερό σε αυτό το μέρος της Μεσογείου είναι μοναδικά βαθύ μπλε και καθαρό. Υπάρχει επίσης πολλή ιστορία και μυθολογία. Κάθε χωριό είναι τόσο διαφορετικό όσο όλα τα νησιά», προσθέτει, «Είναι αδύνατο για εμάς να επιλέξουμε μια αγαπημένη δραστηριότητα ή νησί γιατί δεν μπορείτε να τα συγκρίνετε, το καθένα έχει τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά και δραστηριότητες να κάνει κάποιος».

Ποιοι προορισμοί στα νησιά είναι απόλυτα «must see»;

Ευτυχώς, οι δραστηριότητες δεν έχουν τέλος για τον επισκέπτη στα νησιά του Αιόλου…

Στο πλοίο Florette, το VentureSail προσφέρει ημερήσιες εκδρομές στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης Salina – γνωστής ως ο τοπός μιας από τις καλύτερες ποικιλίες κάπαρης στον πλανήτη.

Η Laura Griffiths συνιστά επίσης μια εκδρομή στο Vulcano «όπου οι επισκέπτες μπορούν να βουτήξουν σε λάσπη θείου πριν βουτήξουν στη θάλασσα».
Σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος, υπάρχουν επίσης επιλογές, εξηγεί, να «κολυμπήσετε, να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα και να κάνετε καγιάκ σε απομονωμένους κόλπους με κρυστάλλινα νερά και σκοτεινές παραλίες από ψιλή, μαύρη άμμο λάβας, όπου δεν θα δείτε άλλον άνθρωπο».

Αιολίδες Νήσοι - Lipari
Lipari

Το Lipari είναι επίσης αγαπημένο νησί της ομάδας VentureSail. Λένε ότι είναι «ένα παραδοσιακό νησί της Σικελίας όπου ο οψιανός ( πέτρωμα που προέρχεται από ηφαιστειογενείς περιοχές) και η ελαφρόπετρα μπορούν να βρεθούν σε αφθονία».

Αν και δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι στους τουρίστες, οι επισκέπτες της εταιρείας μπορούν να νοικιάσουν μια παραδοσιακή ιταλική βέσπα και να εξερευνήσουν το αρχαίο νησί και τη φιλική του κοινότητα.

Αιολίδες Νήσοι - Lipari
Lipari

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόσβασης στα νησιά του Αιόλου;

Δεν είναι μόνο τα νησιά που όλα, ξεχωριστά, προσφέρουν κάτι διαφορετικό.

Το VentureSail προσφέρει μια παραδοσιακή εμπειρία ιστιοπλοΐας στα νησιά και οι Eco Sailors έχουν ξεκινήσει μια μοναδική περιπέτεια ιστιοπλοΐας.

Η Eva και ο Pietro πέρασαν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ανακαινίζοντας το σκάφος τους, το Luna, για να το κάνουν πιο μοντέρνο και, κυρίως για αυτούς, φιλικό προς το περιβάλλον.
«Παράγουμε όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών», λέει η Εύα στο Euronews Travel, «Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από άλλα ταξίδια είναι ότι ζούμε στο πλοίο και γνωρίζουμε τα πάντα για το σκάφος μας».

Σερβίρουν vegan φαγητό στο σκάφος και δεν ψαρεύουν στα γύρω νερά – μια πρακτική ασυνήθιστη σε όλη την Ιταλία – αλλά εξηγούν, «θέλουμε να προσελκύσουμε κάθε είδους κόσμο, δεν έχει σημασία αν είσαι vegan ή όχι, θέλουμε να δείξουμε ότι είναι δυνατό να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές χωρίς να βλάψετε το περιβάλλον».

“Φτάνεις στα νησιά μόνο με πλοίο. Μπορείς να φέρεις αυτοκίνητο/ποδήλατο/ότι άλλο στο πλοίο και να μείνεις σε ξενοδοχείο ή B&B. Σύμφωνα με την άποψή τους, ο καλύτερος τρόπος για να δει κάποιος τα νησιά είναι με βάρκα. Υπάρχουν πολλοί όρμοι, σπηλιές και μικρότερα νησιά του αρχιπελάγους που είναι προσβάσιμα μόνο από το νερό», λέει η Εύα ντε Ουάιλντ της Eco Sailors.

Αιολίδες Νήσοι - Panarea
Panarea

Ανεξάρτητα από το είδος της εμπειρίας που αναζητάτε, ένα πράγμα είναι σαφές, σύμφωνα με τη Laura Griffiths: «Η ιστιοπλοΐα στα νησιά του Αιόλου είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να δείτε αυτά τα αδέσμευτα νησιά, απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα από το νερό ενώ έχετε πιο δύσκολη πρόσβαση σε μέρη και προορισμούς εκτός πίστας.”

«Η ιστιοπλοΐα εδώ παρέχει την ευκαιρία να ταξιδέψει κανείς με τρόπο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, να κάνει island hopping όπου πέφτουν οι άνεμοι και οι παλίρροιες, να επισκεφθεί απομονωμένους κολπίσκους για κολύμπι, να αγκυροβολήσει κοντά σε απάνεμες παραλίες και να δειπνήσει σε μικρές παραδοσιακές πόλεις, μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά σημεία.», προσθέτει.

Ωστόσο, με τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να κλείσετε ένα ταξίδι στο αρχιπέλαγος.

«Επιλέξαμε να ναυλώσουμε τα νησιά του Αιόλου όχι μόνο επειδή είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι ένα μέρος που δεν γνωρίζουν πολλοί. Εμείς [η Εύα και ο Πιέτρο] συναντηθήκαμε εκεί και θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας», λέει η Εύα «θέλουμε να μοιραστούμε την αγάπη για αυτά τα νησιά με άλλους ανθρώπους και να δείξουμε ότι υπάρχουν περισσότερα μέρη για επίσκεψη από τους συνηθισμένους προορισμούς της Ιταλίας».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,286 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ