Ντολτσό

Μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις… εκεί στον βορρά, που βρέχεται στα ακίνητα νερά της λίμνης της, και περιμένει να την εξερευνήσουμε, κάθε εποχή και με κάθε τρόπο –περπατώντας, οδηγώντας, ποδηλατώντας… είναι η Καστοριά! 

- Advertisement -

Εκτός των άλλων η Καστοριά έχει μια Παλιά Πόλη για την οποία μπορεί να υπερηφανεύεται… Σαν βγαλμένη από παραμύθι ή σκηνικό ταινίας, το Ντολτσό όπως ονομάζεται είναι η πιο παλιά και γραφική συνοικία στη Καστοριά, ανέπαφη από τον χρόνο, θα σας κάνει να θέλετε να χαθείτε ανάμεσα στα πέτρινα καλντερίμια της!

Καστοριά Ντολτσό

Πανέµορφα, αναστηλωµένα αρχοντικά –άλλα νεοκλασικά και άλλα πιστά στη µακεδονίτικη αρχιτεκτονική–, αξιόλογα µουσεία και λιθόστρωτα καλντερίµια «συνωµοτούν» για να µας ταξιδέψουν νοερά σε µια άλλη εποχή, τότε που η πόλη βρισκόταν στο ζενίθ της.

Καστοριά Ντολτσό παλιό σπίτι
Καστοριά Ντολτσό - δρόμος

Δισπηλιό Καστοριάς: Ο λιμναίος προϊστορικός οικισμός από τους πιο σημαντικούς και παλιότερους στην Ευρώπη! (φωτο)

Το Ντολτσό είναι –όπως εύκολα θα μάντευε κανείς– η πιο αρχοντική από τις γειτονιές της. Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε λιθόκτιστα σοκάκια στολισμένα με τα παλιά της αρχοντικά και τα κουκλίστικα εκείνα σπιτάκια με τα χαγιάτια τους, που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, βυζαντινές εκκλησίες, πολύχρωμα βιτρό στα παράθυρα των οντάδων. Ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή και να έρχεται ζωντανό και επιβλητικό μπροστά στα μάτια μας…

 Ντολτσό Καστοριά

H Καστοριά είναι η “αρχόντισσα” της Μακεδονίας και αφού “φτάσαμε” ως εδώ δεν γίνεται να μην κάνουμε και μια βόλτα στη λίμνη!

Καστοριά Ντολτσό σοκάκι
Καστοριά Ντολτσό κτήριο

Η λίμνη

Καστοριά ίσον λίμνη! Περισσότερο από κάθε άλλη, αυτή η πόλη της δυτικής Μακεδονίας είναι συνδεδεμένη με τη λίμνη Ορεστιάδα και το υγρό στοιχείο. Μια λίμνη που κάθε εποχή, κάθε μέρα, μέχρι και κάθε στιγμή, συνιστά ένα διαφορετικό κάδρο, έτσι όπως καθρεφτίζονται οι οξιές, τα πλατάνια και οι κορυφές από τα βουνά πάνω στη γυάλινη επιφάνειά της…

Με αυτή και τους φημισμένους της γουναράδες έχουν συνδέσει πολλοί στο μυαλό τους την Καστοριά.

Καστοριά λίμνη
Λίμνη καστοριάς

Γιατί δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά αρχοντικά στις γραφικές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι που μαγεύουν, δεν είναι απλώς ο απόηχος από τους κοσμοπολίτες εμπόρους που καταφθάνει μέχρι και σήμερα, δεν είναι αποκλειστικά η θέα και οι ατελείωτες βόλτες γύρω και κατά μήκος της λίμνης… 

Η Καστοριά προσφέρει συνολικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ξεκινάει με μια γνήσια «καλημέρα» από τα στόματα των χιλιάδων φιλικών και αυθεντικών κατοίκων αυτής της πόλης και καταλήγει σε ένα υψηλό επίπεδο ζωής που χαρακτηρίζεται από χαλαρούς ρυθμούς και γνήσια φιλοξενία. 

Εξωστρεφής από τη μία (λόγω της μακραίωνης εμπορικής δραστηριότητας και σύνδεσής της με το εξωτερικό), αλώβητη από την τουριστική λαίλαπα από την άλλη, κρατάει ανόθευτο το χαρακτήρα μια γνήσιας Μακεδονίτισσας! 

Παραλίμνιος δρόμος Καστοριά

Κι όταν έρθει η ώρα να βγούμε εκτός πεπατημένης, τότε είναι σίγουρο πως θα μας μαγέψει ακόμα περισσότερο… Είναι γιατί μάλλον δεν το περιμένουμε…. Γραφικά χωριά, ιστορικές μονές, πεδία μάχης, κινηματογραφικά σκηνικά, χιονισμένα βουνά και μια απλωσιά που κάνει το βλέμμα να χάνεται ελεύθερο από τη μια άκρη στην άλλη… 

Αν και τα περισσότερα αναξιοποίητα, εύκολα προσβάσιμα όμως λόγω του καλού οδικού δικτύου, κερδίζουν το θαυμασμό όσων μπορούν να εκτιμήσουν! Είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα στο χρόνο, σαν να γεμίζεις ενέργεια ζώντας για λίγο στους ρυθμούς μιας επαρχιακής… καθημερινότητας, που σπάνια συναντάς στις μέρες μας…

Κι αν η Καστοριά παραμένει να σου φαίνεται ένα μακρινό ταξίδι, θα διαπιστώσεις σύντομα πως κάνεις λάθος! Μέσω της Εγνατίας οδού (μιάμιση ώρα από Θεσσαλονίκη) αλλά και της απευθείας αεροπορικής της σύνδεσης με Αθήνα, έχει έρθει πιο κοντά μας, ακόμα και γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο που επιθυμούσες να δραπετεύσεις.

Το ήξερες ότι…

 • υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της; Η επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες στη λίμνη!
 • στην Καστοριά υπήρχαν εφτά τζαμιά; Σήμερα πίσω από τη Νομαρχία εντοπίζεται ο μεντρεσές, με τις χαρακτηριστικές κωνικές κεραμιδένιες στέγες!
 • ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς δραστηριοποιείται από το 1957;
 • η πόλη αριθμεί πάνω από 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες; Σημείο αναφοράς, η εκκλησία της Παναγίας Σκουταριώτισσας ή Κουμπελίδικης (ονομάστηκε έτσι από το ασυνήθιστα υψηλό τύμπανο-κουμπέ που χαρακτηρίζει τον τρούλο της).
 • η Νότια με τη Βόρεια παραλία έχουν διαφορά θερμοκρασίας, που φτάνει και τους 5οC;
 • στην Καστοριά ανακαλύφθηκε η πρώτη λευκή τρούφα στην Ελλάδα από τον φαρμακοποιό Γιώργο Δέτκο, πρόεδρο του συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας;
 • στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς δραστηριοποιείται και η οργάνωση «Αρκτούρος»;
 • ο Σύνδεσμος Γουνοποιητικής Καστοριάς θα εγκαινιάσει σύντομα καινούριο εκθετήριο;

Όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, και όσοι από εσάς έβαλαν ήδη στο πλάνο την όμορφη Καστοριά εδώ σας έχουμε και μια έξοχη επιλογή για διαμονή. Ένα υπέροχο παραδοσιακό αρχοντικό… που μπορείτε να δείτε εδώ

Καστοριά αρχοντικό Ωρολογοπούλου

Ένα αρχοντικό… με τα όλα του που παίρνει 9,5 βαθμολογία στη booking!

Εξωτερική λήψη του κτηρίου, αρχοντικό Ωρολογόπουλου

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου

Το αρχοντικό της οικογένειας Ωρολογόπουλου που χτίστηκε τον 19ο αιώνα στη γραφική συνοικία Ντολτσό στην Καστοριά και πήρε πάλι ζωή πριν από λίγα χρόνια, οπότε και και δημιουργήθηκε εάνς ξενώνας που αναδεικνύει την ιστορία του κτηρίου, αποπνέει ζεστασιά και χαρακτηρίζεται από την σπιτική φιλοξενία με όλες τις ανέσεις που αναζητά κάθε ταξιδιώτης!

Με μια σύντομη περιήγηση εντός του οικήματος αντιλαμβάνεται κανείς πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του και το άγρυπνο βλέμμα του ιδιοκτήτη είναι εκεί για να δώσει τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές.

Περίτεχνα ταβάνια, πολλά παράθυρα, που λούζουν το χώρο µε φυσικό φως, κρυφές ματιές στα υπόλοιπα αρχοντικά της περιοχής, αλλά και η ιδιαίτερη παραδοσιακή αισθητική του είναι μερικά από τα στοιχεία που το αναδεικνύουν σε top επιλογή διαμονής στην πόλη.

Το αρχοντικό Ωρολογοπούλου λαμβάνει πολύ υψηλή βαθμολογία στη booking, ήτοι 9,5, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως είναι ένα κατάλυμα που μένει αξέχαστο στους επισκέπτες του. Δεν είναι τυχαίο που μάγεψε και τον Τάσο Δούση, που το επέλεξε!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ