Ο εντυπωσιακότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης

Ποιος είναι ο εντυπωσιακότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης και τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει; Σίγουρα θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

- Advertisement -

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Βερολίνου (Berlin Hauptbahnhof) είναι το κέντρο της μετακίνησης από και προς τη γερμανική πρωτεύουσα. Εκεί, τα διεθνή και τοπικά τραίνα συνδέονται με τις τοπικές γραμμές του Βερολίνου, με τον υπόγειο σιδηρόδρομο, το τραμ και τα λεωφορεία. O σταθμός άνοιξε στις 26 Μαΐου του 2006 και αποτέλεσε σταθμό στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ανήκει στην εταιρεία DB (Deutsche Bahn) και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης και αναμφίβολα ο εντυπωσιακότερος. Βρίσκεται στην περιοχή Moabit, ενώ στα βόρεια θα βρείτε την Europaplatz. Στα νότια συνδέεται με το Spreebogenpark και στα ανατολικά με τη συνοικία Mitte.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε μια από τις πιο… cool πόλεις της Ευρώπης!

Αρχιτεκτονική

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βερολίνου είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά αρχιτεκτονικά έργα της πόλης. Η κατασκευή του διήρκεσε 11 ολόκληρα χρόνια και χτίστηκε στο σημείο που βρισκόταν ο παλιός σταθμός Lehrter, κι έκτοτε θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο μοντέρνος σταθμός σύνδεσης της Ευρώπης. Υπάρχουν δυο κυρίως επίπεδα για τη μετακίνηση των τραίνων και τρία επίπεδα σύνδεσης και business.

Σταθμός Berlin Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof σταθμός τρένων Βερολίνου

Παρόλα αυτά, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η ιδέα “καθεδρικός της μετακίνησης” δεν ήταν και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του αρχιτέκτονα Meinhard von Gerkan. Για παράδειγμα, ενώ είχε σχεδιάσει ο σταθμός να έχει θολωτή οροφή, κατασκευάστηκε με επίπεδη. Επίσης, η γυάλινη σκεπή πάνω από το ανώτερο επίπεδο έπρεπε να μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, ο σταθμός είναι στυλάτος, ευρύχωρος και λούζεται στο φως, αφού ένα έξυπνο σύστημα με ανοίγματα σε όλα τα επίπεδα στο ταβάνι επιτρέπει το φυσικό φως να εισέλθει στο χώρο φτάνοντας ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα. Το κύριο υλικό είναι το γυαλί και η αρχιτεκτονική εστιάζει στο χαρακτήρα του σταθμού ως διασταύρωση μετακινήσεων. Το γεγονός ότι τα τραίνα περνούν πάνω από τον ποταμό Spree κάνει το σταθμό ακόμα πιο εκπληκτικό.

Μην ξεχάσετε να δείτε περισσότερους εντυπωσιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης!

Shopping

Berlin Hauptbahnhof εμπορικό κέντρο

Πριν και μετά το ταξίδι με το τραίνο μπορείτε να βρείτε αμέτρητα καταστήματα στα διάφορα επίπεδα που διαθέτει, προσκαλώντας τους επιβάτες να επιδοθούν σε λίγο shopping. Το μέγεθός του αλλά και η ποικιλία καταστημάτων του σταθμού ξεπερνούν ακόμα και μεγάλα εμπορικά κέντρα και κάνουν την αναμονή κάθε άλλο παρά δυσάρεστη ή ανιαρή. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ διαβάζοντας την εφημερίδα σας, ενώ εκεί θα βρείτε υπέροχα λουλούδια. Μεγάλες αλυσίδες ρούχων, ενοικίασης αυτοκινήτων, φαρμακεία, πολυκαταστήματα με ηλεκτρικά είδη, δεν υπάρχει κάτι που να μην υπάρχει στο σταθμό, ενώ αν πεινάτε, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια ή αλυσίδες φαστ φουντ.

- Advertisement -

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ