Ο λόγος που πρέπει να φοράτε αντηλιακό στο αεροπλάνο!

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε για την προστασία του εαυτού μας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αλλά ακόμα και ο καλά προετοιμασμένος ταξιδιώτης μπορεί να αγνοεί μια σημαντική προφύλαξη ασφάλειας… να φοράει αντηλιακό στο αεροπλάνο.

- Advertisement -

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζετε για τα ταξίδια σας με αεροπλάνο γι’αυτό σας έχουμε και 9 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν την επιβίβασή σας.

Αντηλιακό στο αεροπλάνο

Το αντηλιακό στο αεροπλάνο είναι σημαντικό

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο, η αγαπημένη σας θέση δίπλα στο παράθυρο σας αφήνει πιο εκτεθειμένους στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου από ότι συνειδητοποιείτε.

Το γεγονός ότι το δέρμα μας είναι πιο ευαίσθητο από τον ήλιο όταν βρισκόμαστε στον ουρανό είναι κάτι που σπανίως έχουμε ακούσει. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Ενώ τα περισσότερα παράθυρα του αεροπλάνου αποκλείουν αποτελεσματικά τις ακτίνες UVB, η ακτινοβολία UVA μπορεί ακόμα να διεισδύσει και μπορεί να είναι «πολύ πιο έντονη σε υψηλότερα υψόμετρα», όπως εξηγεί στο Travel & Leisure η Dr Marisa Garshick, βοηθός κλινικής καθηγήτριας δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College.

Αντηλιακό στο αεροπλάνο

Οι επιβάτες των αεροσκαφών λοιπόν, όχι μόνο κινδυνεύουν από την έκθεση σε επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου αλλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από όποιον βρίσκεται στο έδαφος, ενώ εκείνοι που βρίσκονται δίπλα στα παράθυρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα υγείας.

«Υπάρχουν δύο τύποι ακτινοβολίας UV που συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος, η UVA [υπεριώδες Α] και η UVB [υπεριώδες Β]. Όταν βρίσκεστε σε ένα επίπεδο, η ακτινοβολία UVB, που συνδέεται περισσότερο με την ηλιακά εγκαύματα, εμποδίζεται από τα παράθυρα του αεροπλάνου, αλλά η ακτινοβολία UVA δεν εμποδίζεται. Καθώς είστε πολύ πιο κοντά στο στρώμα του όζοντος, οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο επιβλαβείς», δήλωσε στην Telegraph, ο Matt Gass, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων (BAD).

«Οι ακτίνες UVA μπορεί να διαπεράσουν το γυάλινο παράθυρο και να διαπεράσουν το δέρμα πιο βαθιά από την UVB. Η προστασία με αντηλιακό θα βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη φωτογήρανση (γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες) και ενδεχομένως και από τον καρκίνο του δέρματος», συμπληρώνει.

Τέλος, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσον αφορά τις δόσεις ακτινοβολίας, η πτήση για 56,6 λεπτά σε υψόμετρο ταξιδίου ισοδυναμεί με 20 λεπτά σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος, ενώ οι πιλότοι και τα πληρώματα πτήσης έχουν σχεδόν διπλάσια συχνότητα εμφάνισης μελανώματος.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ