Η Ελλάδα, με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον της και τις παραδοσιακές δομές πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρας ανάπτυξης.

Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις, όπου θα νιώσετε όλη τη δύναμη της γης και την αξία της ζωής.

Η άγρια φύση, η πανίδα και η χλωρίδα του ελληνικού χώρου προστατεύονται από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Στην ελληνική επικράτεια διαβιούν, περίπου, 50.000 είδη ζώων, ένας πλούτος άγριας ζωής μοναδικός στον ευρωπαϊκό χώρο που οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο, το οποίο δημιουργεί διαφορετικά οικοσυστήματα.

Η νέα μόδα για το φαγητό είναι το EatWith

Τα πολυάριθμα σπήλαια, τα οποία υπερβαίνουν τα 10.000, αποτελούν ξεχωριστούς βιότοπους, το καθένα με διαφορετική βιοποικιλότητα. Φαράγγια και χαράδρες, αιωνόβια δάση, παραλίμνιες περιοχές, εύφορα δέλτα ποταμών, απάτητα βουνά δημιουργούν αμέτρητα λίκνα ζωής. Γύρω στα 700 είδη ζώων και πάνω από 900 είδη φυτών της Ελλάδας προστατεύονται λόγω της σπανιότητάς τους και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν στο φυσικό περιβάλλον.

Το νερό γεννάει τη ζωή

Σημαντικοί υγρότοποι της Ελλάδας προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Ανάμεσά τους η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λίμνη της Μικρής Πρέσπας, η λίμνη Ισμαρίδα και το θρακικό σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών, η λίμνη Κερκίνη, το δέλτα του Αξιού ποταμού και πολλοί ακόμα παράδεισοι, όπου μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος σπάνιων ή ενδημικών πουλιών, ψαριών και αμφίβιων ειδών σε αρμονία με το μαγευτικό τοπίο.

Αμμουλιανή: το νησί που σε ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς

Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης

Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης. Ανάμεσά τους το δάσος των Δενδρόκεδρων στην Κυνουρία, το παρθένο δάσος της κεντρικής Ροδόπης, το υδροχαρές δάσος της Εύβοιας, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων της νήσου Σαπιέντζα Μεσσηνίας. Ένα ταξίδι στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών, στο Κεφαλάνθηρο του Ηρακλείου Κρήτης με τις σπάνιες ορχιδέες, στο δάσος της οξιάς στην Πέλλα, αποτελούν προορισμούς ζωής και ευκαιρία να γνωρίσετε τη ζωοποιό δύναμη της φύσης μέσα από μονοπάτια εξαίρετης ομορφιάς.

Ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης έχουν επίσης χαρακτηριστεί κάποια υπεραιωνόβια μεμονωμένα δέντρα, όπως η δρυς της Δόρυζας στην Αρκαδία, η ελιά του Ναυπλίου, ο γεροπλάτανος Χαλκιδικής και πολλά ακόμα, που αξίζει να δείτε από κοντά και να αφουγκραστείτε το αθάνατο θρόισμα των φύλλων τους.

Στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης του ελλαδικού χώρου προστίθενται οι μεγάλοι δρυμοί και τα αισθητικά δάση, όπως του Ολύμπου, της Σαμαριάς, του Παρνασσού, το περιαστικό δάσος Ιωαννίνων και πλήθος άλλων ανέγγιχτων τόπων. Πολλές περιοχές προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και αποτελούν σπουδαίο φυσικό κεφάλαιο. Ανάμεσά τους, ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου στην Αττική, το αισθητικό δάσος της Σκιάθου, το δάσος Νικόπολης-Μύτικα. Επιπλέον, πολλοί Εθνικοί Δρυμοί έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές βιογενετικών αποθεμάτων, όπως ο Εθνικός Δρυμός του Αίμου, το δάσος Κουρί Αλμυρού, το δάσος της οξιάς στη Χαϊντού, ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη χερσόνησο του Άθω, η οποία έχει χαρακτηριστεί ολόκληρη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόσο για το ανυπέρβλητο φυσικό τοπίο, όσο και για την πνευματική διάσταση της μοναστικής της πολιτείας.

Αιωρήσεις και τιτιβίσματα

Στη χώρα μας ζουν πάνω από 450 είδη πουλιών, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι ενδημικά. Υδρόβιοι πληθυσμοί και ορεσίβιοι αυτοκράτορες, όπως ο σταυραετός, συνθέτουν μια ποικιλία μοναδική στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2011, τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας ανακάλυψαν στο δάσος της Καισαριανής -στις «παρυφές» της Αθήνας- εκπρόσωπο του είδους του νανοφυλλοσκόπου, ο οποίος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη νότια Ευρώπη. Τέτοιες «συναντήσεις» αποτελούν το όνειρο κάθε ρέκτη της άγριας ζωής.

Στο διάβα των πουλιών λειτουργούν πάρα πολλά παρατηρητήρια, τόσο σε υδρόβια, όσο και σε ορεινά καταφύγια. Με μόνα «όπλα» τη φωτογραφική σας μηχανή και την αγάπη για τα πλάσματα της φύσης, μπορείτε να ατενίσετε εκστατικοί τις πτήσεις αυτών των υπερήφανων συγκατοίκων της γης.

Θα κάνατε διακοπές σε ένα ηφαίστειο;

Σιωπηλές πτήσεις

Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των πεταλούδων, που με το χαριτωμένο και πολύχρωμο πέταγμά τους σηματοδοτούν την ίδια τη ζωή. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τόσο πολύ αυτά τα λεπιδόπτερα, που τα ονόμαζαν «ψυχές», καθώς θεωρούσαν ότι πρόκειται για πραγματικές ψυχές, οι οποίες χαίρονταν την ελευθερία τους.

Στην ελληνική επικράτεια έχουν αναγνωριστεί επίσημα 236 είδη πεταλούδων, αριθμός πολύ μεγάλος σε σχέση με την εδαφική έκταση της χώρας. Από αυτά, περίπου τα πενήντα, ζουν μόνον στην Ελλάδα, όπως η Kretania Psylorita, που κατοικεί στον Ψηλορείτη και η Polymatus Menelaus, η οποία απαντάται μόνον στον Ταΰγετο. Ακόμα, θαυμαστοί πληθυσμοί με ιριδίζοντα, βαθυγάλανα φτερά, παρεπιδημούν στους καταρράκτες της Γριάς Βάθρας, στη Σαμοθράκη, κι άλλοι, με εξωτικά κόκκινα χρώματα, στα φαράγγια της Κυνουρίας.

Κάθε γωνιά της Ελλάδας φιλοξενεί αυτές τις πανέμορφες «ψυχές», που μοιάζουν να έχουν μόνο τους σκοπό να λαμπρύνουν την πλάση.

 πηγή: reader.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ