Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Κεφαλάρι Άργους

Χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας, ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Άργους είναι χτισμένος πάνω σε σπηλιά και κάτω, στα θεμέλιά του, τρέχουν νερά από πηγές… Δύο βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό!

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Άργους βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, όπου το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον, θεωρείται από τους πιο όμορφους στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πλήθος πιστούς αλλά και ταξιδιώτες που επιθυμούν να θαυμάσουν το τοπίο.

Ναός με ιστορικό παρελθόν

Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός, η «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα», ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918 από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά.

Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο! Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα και οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική.

Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου.

Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτό τον πλάτανο τα χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Την σπηλιά δε όπου είναι χτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε, όμως, ο Γερμανός κατακτητής,δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.

Ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω σε σπηλιά

Οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ναού συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Μέσα στο σπήλαιο, βάθους 110 μέτρων, έχει δημιουργηθεί ένα προσκύνημα με την ονομασία Γολγοθάς! Στο ίδιο σπήλαιο υπάρχει βράχος που κρέμεται από την οροφή και σταματά λίγο πάνω από το έδαφος. Το 1972 έγιναν ανασκαφές στο εν λόγω σπήλαιο, που έφεραν στο φως ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής.

Ο ναός συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που φτάνουν εδώ από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν, ενώ θεωρείται μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες που συνδυάζει το πρασινογάλαζο των νερών με το απόκοσμο και επιβλητικό τοπίο των βράχων…

Οι πιο “περίεργες” εκκλησίες που χτίστηκαν ποτέ στον κόσμο – Ανάμεσα τους και μια ελληνική

Οι περισσότεροι όταν μιλάμε για εκκλησίες φέρνουμε στο μυαλό μας κλασικούς ναούς όπως τους ξέρουμε.

Ωστόσο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν να παρουσιάσουν μοντέρνα παραδείγματα σχεδιασμού εκκλησιών που ξεχωρίζουν με την παρουσία τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σύγχρονο design, δομές που δεν θυμίζουν εκκλησίες και κτήρια που ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία αλλά και τη θέση και τα υλικά κατασκευής κάνουν την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική να θαυμάζεται για τα αποτελέσματά της…

Οι πιο περίεργες εκκλησίες του κόσμου

Εδώ συγκεντρώσαμε 7 τέτοια αρχιτεκτονικά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο και τα γραφεία που έχουν πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα σχέδια που άλλα έχουν υλοποιηθεί και άλλα όχι (ακόμα).

1. Synhavnen Church, Κοπεγχάγη – από NOMO studio

Synhavnen Church, Κοπεγχάγη

2. Seashore Chapel, Κίνα – από Vector Architects

Seashore Chapel, Κίνα

3. Bosjes Chapel, Νότια Αφρική – από Steyn Studio

Bosjes Chapel, Νότια Αφρική

To BBC υμνεί την αρχαία Κρήτη! Δες τα υπέροχα βίντεο που ετοίμασε για τον Μινωικό πολιτισμό!

4. Cliffside Cross – Shaped Church, Σέριφος – από OPA architects

Cliffside Cross-Shaped Church –  Σέριφος

5.Hoshino Stone Church, Ιαπωνία – από Kendrick Bangs Kellogg

Hoshino Stone Church, Ιαπωνία

6. Church of Knarvik, Νορβηγία – από Reiulf Ramstad

Church of Knarvik, Νορβηγία

7. Zhangjiagang Church, Κίνα – προτείνεται από RSAA

Zhangjiagang Church, Κίνα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ