Το μοναστήρι που λειτουργεί αδιάλειτα εδώ και χρόνια και είναι ακόμα εν ενεργεία βρίσκεται στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε.

Τα μοναστήρια στέκουν αγέρωχα σε διάφορες χώρες του κόσμου και υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων εδώ και αιώνες, όπως και οι εκκλησίες, επίσης. Πολλά έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένοντας πιστοί φρουροί της ορθοδοξίας.

- Advertisement -
Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη αδιάλειτη λειτουργία

Μετέωρα: Ένα εκπληκτικό βίντεο με τα μοναστήρια που “φωλιάζουν” στους βράχους

Ένα από αυτά, που λειτουργεί μάλιστα από την πρώτη μέρα της κατασκευής του μέχρι σήμερα και θεωρείται ως το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό ησυχαστήριο.

Το παλαιότερο μοναστήρι βρίσκεται στην Ελλάδα

Η Μονή Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα

Σέρρες: Απόδραση στο νομό με τα “χίλια πρόσωπα” – Πλήρης οδηγός

Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Η Ρωσία ετοιμάζει τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο! (video)

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη μέσα στο πράσινο

Πρόκειται για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που πολλοί παρομοιάζουν με αληθινό ησυχαστήριο, το οποίο δέχεται πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει βιώσει καταστροφές, ενώ η ανασύσταση της Μονής και η αναβίωση του μοναχισμού σε αυτήν πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο Κυράτσο, αμέσως μετά την ενθρόνισή του το 1965.

Τα μοναστήρια που έγιναν ξενοδοχεία! (Photos)

Με μέριμνά του εγκαταστάθηκε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανέγερσης κτισμάτων. Το όνομα της Μονής, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως «φοινικούν», δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφυρά των Φοινίκων. Απ’ αυτό προέρχεται και η ονομασία: Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.

Μια εναέρια βόλτα πάνω από το παλαιότερο μοναστήρι

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ