Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.2 C
Athens
ΑρχικήTravel TipsΟδηγίες για ασφαλή κολύμβηση σε πισίνα!

Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση σε πισίνα!

Τα κρούσματα με τους πνιγμούς σε πισίνα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, γι’αυτό καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τις οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση σε πισίνα.

Αναλυτικά οι οδηγίες για ξενοδοχεία και τουρίστες:

- Advertisement -

Οι πινακίδες ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας είναι απαραίτητες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, για την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της σημαντικής αυτής υπηρεσίας του ξενοδοχείου, σε μία περιοχή όπου ο επισκέπτης είναι πιο ευάλωτος.

Οι εν λόγω πινακίδες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες, να τραβούν την προσοχή του επισκέπτη και να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες και κατανοητές εικόνες προειδοποιήσεων ή απαγορεύσεων.

Μπάνιο σε πισίνα

Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου περιβάλλοντα χώρου γύρω από την πισίνα, θα πρέπει να υπάρχουν περιμετρικά περισσότερες από μία πινακίδες.

Μία καλή πρακτική, είναι η πινακίδα ασφαλείας η οποία συνοδεύεται και από εικόνες επεξήγησης, ως εξής:

 • Ωράριο λειτουργίας της πισίνας. Η ανάρτηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών, όσο και για την καλή διεξαγωγή τυχόν εκδηλώσεων στον συγκεκριμένο χώρο του ξενοδοχείου.
 • Προειδοποίηση ότι εκτός των ωρών λειτουργίας, η πισίνα καθαρίζεται με χλώριο, το οποίο είναι τοξικό. Με αυτόν τον τρόπο,  προστατεύεται και η σωστή λειτουργία καθαρισμού αλλά και ο επισκέπτης από τις εύλογες παρενέργειες, σε περίπτωση που σκεφτεί ότι μία γρήγορη βουτιά είναι ανώδυνη.
 • Το ντους είναι απαραίτητο πριν από την είσοδο στην πισίνα, χωρίς τη χρήση σαμπουάν.  Η διευκρίνιση για τη χρήση του σαμπουάν είναι απαραίτητη, γιατί για κάποιους επισκέπτες δεν είναι αυτονόητο. Ο λόγος που δεν πρέπει να μπαίνετε στην πισίνα αν φοράτε αντηλιακό!
 • Παιδιά κάτω των 6 ετών απαγορεύεται να κολυμπούν στην πισίνα των ενηλίκων, χωρίς τη συνοδεία ενηλίκου. Αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη απαγόρευση, η οποία για αποφυγή πνιγμού ή ατυχημάτων, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.
 • Άτομα με μεταδοτικές ασθένειες απαγορεύεται να κολυμπούν στην πισίνα. Η ανάρτηση της εν λόγω ειδοποίησης, είναι υποχρέωση του ξενοδοχείου, τόσο για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών σε περίπτωση που ο ασθενής αγνοεί τυχόν ρητή απαγόρευση, όσο και για την βασική προστασία από ενδεχόμενες νομικές ενέργειες, σε περίπτωση παραβίασής της.
 • Η κράτηση των πολυθρόνων πισίνας, δεν επιτρέπεται. Η αποτροπή αυτή δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Το φαινόμενο κράτησης των πολυθρόνων πισίνας πριν την έναρξη λειτουργίας της με την τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων πάνω τους, δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί, ωστόσο η προειδοποίηση είναι ένα σχετικό μέτρο πρόληψης αλλά και αποφυγής παρεξηγήσεων μεταξύ διεύθυνσης και πελατών.
 • Παρακαλείσθε να μην περπατάτε πάνω στην υπερχείλιση της πισίνας. Η προειδοποίηση αυτή έχει κυρίως εκπαιδευτική χροιά, αφού τις περισσότερες φορές αφορά στα παιδιά. Οι μικροί χρήστες πισίνας, είναι φυσικό να έλκονται από το σημείο αυτό, θεωρώντας το παιχνίδι. Είναι υποχρέωση των γονέων ή των συνοδών τους, να τους εξηγήσουν την σύσταση αυτή.
 • Απαγορεύεται να μπείτε στην πισίνα με παπούτσια ή να φοράτε ρούχα. Πρόκειται για μία απαγόρευση που στους περισσότερους από εμάς μπορεί να φαίνεται φαιδρή, όμως τίποτα δεν είναι αυτονόητο όταν αφορά σε πολλούς διαφορετικούς λαούς και νοοτροπίες -αλλά και εφήβους με άτακτη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, η υγιεινή του χώρου θα πρέπει να προστατευθεί.
 • Απαγορεύεται να τρώτε στην περιοχή γύρω από την πισίνα. Όσο προσεκτικός και αν είναι κανείς, ένα αναπάντεχο αεράκι ή μία αδέξια κίνηση, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η πτώση φαγητού στο νερό της πισίνας είναι σίγουρα μία εντελώς ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να χρειάζεται αρκετό χρόνο αλλά και έξοδα για να διορθωθεί.
 • Απαγορεύονται τα ζώα γύρω από την περιοχή της πισίνας. Τα συμπαθέστατα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπονται στις πισίνες για πολλούς λόγους, όπως είναι οι τρίχες από τη γούνα τους αλλά και ο φόβος που μπορεί να προκαλέσουν στους υπόλοιπους επισκέπτες-κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό και πρέπει να γίνεται σεβαστό σε τόσο μικρούς χώρους.
 • Απαγορεύεται να φέρνετε γυάλινα μπουκάλια ή αιχμηρά αντικείμενα εντός της περιοχής. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας απαγόρευση, γιατί οι διακοπές χαλαρώνουν και η σκέψη ενός παγωμένου, γυάλινου μπουκαλιού στην ξαπλώστρα, σίγουρα περνά από το μυαλό κάποιων επισκεπτών. Ωστόσο, ένα από τα χειρότερα συμβάντα, είναι να σπάσει ένα μπουκάλι στην περιοχή της πισίνας, προκαλώντας τραυματισμούς ακόμη και μέρες μετά, αφού τα μικρά κομμάτια γυαλιού δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.
 • Μην αφήνετε σκουπίδια στην περιοχή της πισίνας. Μπορεί η πλειοψηφία των επισκεπτών να χρησιμοποιεί τους ειδικούς κάδους αχρήστων που βρίσκονται γύρω από την πισίνα, όμως μία ειδοποίηση τέτοιου είδους είναι πάντα χρήσιμη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για self service.
 • Η πισίνα είναι εξοπλισμένη με σωστικά μέσα. Για επείγοντα περιστατικά ενημερώστε το μπαρ ή την υποδοχή. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι επισκέπτες πού να απευθυνθούν σε περίπτωση ανάγκης, πού βρίσκονται τα κοντινότερα σωστικά μέσα και πώς να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα, σε περίπτωση που χρειαστεί.
 • Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης υπηρεσίας. Είναι πολύ σημαντικό για τους λουόμενους να γνωρίζουν την ύπαρξη ή μη ναυαγοσώστη, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της πισίνας, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα προσωπικά μέτρα ασφαλείας.

Τέλος, ένα σχεδιάγραμμα με τις διακυμάνσεις του βάθους της πισίνας, δίνει στον επισκέπτη μια ξεκάθαρη εικόνα της ρηχής περιοχής από το βαθύτερο σημείο της πισίνας, διευκολύνοντας τις κινήσεις του και προστατεύοντάς τον σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιεί τα μέτρα και τα εκατοστά ως μονάδα μέτρησης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,167 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ