Φτερό αεροπλάνου

Την κατάργηση όλων των εναπομείναντων περιορισμών της Covid-19 που αφορούν τα ταξίδια ζητούν οι αεροπορικές εταιρίες. Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI) και η IATA επιθυμούν την κατάργηση όλων των απαιτήσεων, την προσκόμιση δηλαδή πιστοποιητικών εμβολιασμού και των εντύπων εντοπισμού επιβατών.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα ταξίδια εντός ή μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον δεν είναι πλέον απαραίτητη και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.

Οι δύο βιομηχανικές ενώσεις υπογράμμισαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγονται και καταργούν τους περιορισμούς, για το λόγο αυτό θεωρούν λογικό να καταργηθούν παρόμοιοι περιορισμοί και στις αεροπορικές μεταφορές.

Σε σχετική δήλωσή τους ανέφεραν τα εξής: “Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν άρει τους εγχώριους περιορισμούς του Covid, όπως η ανάγκη προσκόμισης πιστοποιητικών υγείας για την είσοδο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ή την απαίτηση να φορούν οι πολίτες μάσκα σε δημόσιους χώρους.

“Οι προσπάθειες εντοπισμού επαφών έχουν επίσης σταματήσει, καθιστώντας τα PLF για τα διεθνή ταξίδια περιττά”.

Η έκκλησή τους πραγματοποιήθηκε με κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Μεταφορών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, δήλωσε: “Η ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να άρουν τους περιορισμούς με σιγουριά – τόσο για σήμερα όσο και για τυχόν μελλοντικές παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία”.

“Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ελάχιστο έως μηδενικό αντίκτυπο στη μετάδοση του ιού”.

“Η άρση όλων των περιορισμών του Covid-19 θα αποκαταστήσει επιτέλους πλήρως την ελευθερία των ταξιδιών. Αυτό θα είναι μια πολυπόθητη ώθηση για το σύνολο των ταξιδιωτικών και τουριστικών τομέων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απολύσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της Iata για την Ευρώπη, δήλωσε: “Στις 11 Μαρτίου συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το Covid-19 αποτελεί παγκόσμια πανδημία. Σε αυτό το διάστημα, έχουμε δει όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι οι συνοριακοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί”.

“Η ανοσία του πληθυσμού της Ευρώπης είναι ισχυρή και το Covid-19 είναι ουσιαστικά πλέον μια ενδημική ασθένεια. Ήρθε η ώρα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για τον Covid στην επιτήρηση και να καταργήσουν τους εναπομείναντες περιορισμούς εντός της ΕΕ. Αυτό θα απελευθερώσει τους ανθρώπους να ταξιδέψουν και θα υποστηρίξει την επιστροφή των θέσεων εργασίας στους ευρωπαϊκούς τομείς των αερομεταφορών και των ταξιδιών”.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ