Γαστρονομία / Δiασκεδαση / Αγορές

Που θα φάτε

Στο λιµάνι και την παραλιακή ζώνη της Αίγινας –στα νοτιοδυτικά του νησιού- µε τα όµορφα σπίτια και το λευκό εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού, η ζωή είναι έντονη, µε αρκετή κίνηση αλλά και εµφανή την παραδοσιακή πλευρά µε τις άµαξες να σας περιµένουν για να σας ξεναγήσουν!

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζερί και µεζεδοπωλεία της, για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και αιγινίτικα φαγητά και µεζεδάκια. Εξίσου απολαυστικές είναι και οι…γαστρονοµικές επισκέψεις στους παραθαλάσσιους οικισµούς αλλά και στα χωριά µε πολλές και εκλεκτές επιλογές!

Ουζερί – Ταβέρνες

• «Ουζερί Σκοτάδης». Στο γιαλό της Αίγινας εκεί που κάποτε φόρτωναν τα αιγινίτικα κανάτια για να φύγουν για Πειραιά, υπήρχαν από τη δεκαετία του 1940 καφενέδες. Ένας από αυτούς ήταν ο καφενές του Ιωάννη Αλιφαντή και έφτιαχνε ψαρόσουπες… και επειδή άνοιγε νύχτα σταδιακά ονοµάστηκε του παππού Σκοτάδη. Από το 1980 αρχίζουν οι προσθήκες στο µενού µε µια φουφού και χταποδάκι και άλλους µεζέδες µέχρι σήµερα που µιλάµε για το πιο φηµισµένο ουζερί του νησιού µε εξαιρετικές θαλασσινές λιχουδιές από ντόπια καϊκια ! (Λεωφ. Δηµοκρατίας 46, Λιµάνι, Τ. 22970 24014)

Αίγινα: Αυτές είναι οι 7 καλύτερες παραλίες του νησιού!

• Στον παραλιακό δρόµο ανάµεσα στην Αίγινα και τη Σουβάλα θα συναντήσετε την ταβέρνα Καβουρόπετρα. Εδώ ο υποσχόµενος σεφ Παναγιώτης Μπέσης συνεχίζει µε γνώση, αγάπη και µεράκι την πολυετή οικογενειακή παράδοση, βάζοντας όµως και τη δική του σφραγίδα. Αν και το δυνατό χαρτί του µενού είναι το τηγάνι και οι τηγανιτές κατσούλες (το κοκκινωπό ψάρι, καµάρι του νησιού, που µοιάζει µε γλώσσα), σήµερα έχει ανανεωθεί προσθέτοντας και πιο σύγχρονες παρασκευές µε γνώµονα όµως τη φρεσκάδα και τη γεύση. (Λιµανάκι Καβουρόπετρας, Σουβάλα, Τ. 22970 23001)

• Στην Πέρδικα πάνω στη θάλασσα µε θέα το νησάκι της Μονής απέναντι θα βρείτε την ψαροταβέρνα του Νώντα µε ιστορία από το 1936 που λειτουργούσε ως ταβέρνα – παντοπωλείο από τον παππού του Νώντα. Από πιτσιρικάς ανέλαβε ο ίδιος, απέκτησε την φήµη του καλύτερου ψήστη και το µαγαζί έγινε γνωστό σε όλο το νησί. Τη δεκαετία του 1980 η Πέρδικα γίνεται γνωστή ως τουριστική γαστρονοµική περιοχή και η ψαροταβέρνα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικός γευστικός προορισµός που εκτός από φρέσκα ψάρια σερβίρει ιδιαίτερες ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. (Πέρδικα, Τ. 22970 61233)

• Επισκεφτείτε για ψαροµεζέδες και άλλα µεζεκλίκια την «Αγορά», µέσα στην κεντρική ψαραγορά µε την ψησταριά µε χόβολη σε συνεχή… δράση. Εδώ επίσης αν θέλετε, θα σας ψήσουν τα ψάρια που θα αγοράσετε από κάποιον πάγκο της ψαραγοράς. Στην Αγορά συχνάζουν ντόπιοι που …ξέρουν ενώ πλέον το έµαθαν και πολλοί από τους επισκέπτες του νησιού! (Ψαραγορά, Τ. 22970 27308)

• Από τις πιο γνωστές ταβέρνες για κρέας είναι «Το στέκι του κυνηγού» που µοιάζει µε καπηλειό και µεταξύ άλλων φηµίζεται για το άψογα ψηµένο T bone. ( Ανιτσαίο, Τ. 22970 31210)

Τάσος Δούσης: Ποιο είναι το ξενοδοχείο στην Ελλάδα που έχει τρελάνει τους ξένους; Γιατί του δίνουν 10 στην booking;

• Κλασική ελληνική κουζίνα σε πολύ όµορφη τοποθεσία ειδικά το καλοκαίρι, σερβίρει το «Δροµάκι». Ανάµεσα στα καλοφτιαγµένα µαγειρευτά δοκιµάστε τον κόκκορα κρασάτο και το µοσχαράκι σε σάλτσα µαύρης µπύρας. (Ακτή Τότη Χατζή 4, Τ. 22970 24445)

• Δοκιµάστε µαγειρευτό φαγητό στον «Βετζούλια» στους Αγίους Ασωµάτους και πρόκειται για ένα παραδοσιακό µαγειρείο που λειτουργεί από το 1956! Δοκιµάστε το κοκκινιστό κουνέλι αλλά και τη µελιτζάνα µε σκορδαλιά. (Τ. 22970 22711)

• Στο «Κάππος Έτσι», λίγα µέτρα από την παραλία ο ταλαντούχος σεφ Δηµήτρης Κάππος δηµιούργησε το 2009 το δικό του εστιατόριο όπου στα τραπεζάκια της πανέµορφης αυλής, σερβίρει ένα γευστικό µενού ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας. (Παναγή Ηρειώτη 9, Τ. 22970 27219)

Στην ταβέρνα “Κάππος Έτσι”

• Σπιτικές γεύσεις θα απολαύσετε επίσης στον «Αργύρη» που φηµίζεται για τις πίτες του, τον µπακαλιάρο σκορδαλιά, το στιφάδο κουνέλι και το αρνί στη γάστρα! (Μεσαργός, Τ. 22970 71303)

• Για κάτι διαφορετικό γαστρονοµικά επισκεφτείτε το «Παντοπωλείο του Πετρά» πίσω από την ψαραγορά όπου στα λίγα τραπεζάκια του, σερβίρει πλατό αλλαντικών, αιγινήτικα τυριά και άλλα µεζεδάκια για να συνοδεύσουν εξαιρετικά τα κρασιά ελληνικού αµπελώνα που διαθέτει. (Ψαραγορά, Τ. 22970 22428)

Εξόρμηση στην Αίγινα- Μια ανάσα δροσιάς μακρυά από την Αθήνα

Παραδοσιακά στέκια: Καφενεία

Μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία του νησιού είναι απαραίτητη! Μια γνώριµη µορφή της Ελλάδας που θυµίζει άλλες εποχές παραµένει ζωντανή, χάρη στα 2 καφενεία που βρίσκονται στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου της Δηµαρχίας (1886) και τα χωρίζει µόλις ένας τοίχος. Το ένα είναι το καφενείο των αδερφών Μοίρα από το 1952 από τα πιο καλοδιατηρηµένα και παραδοσιακά καφενεία σε όλη την Ελλάδα! Το διπλανό είναι της Τασίας Γαλάρη. Παλιά και τα 2 καφενεία άνοιγαν στις 3 τη νύχτα µέχρι τις 11 το πρωί αφού η πελατεία τους ήταν οι ψαράδες που έκαναν µια στάση πριν ή µετά το ψάρεµα για ένα ούζο ή κρασί. Σήµερα σερβίρουν καφέ και φυσικά ούζο και τσίπουρο µε µεζέ!

Περισσότερα στο Ιcons travellers του Μαΐου που κυκλοφορεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ