Αεροδρόμιο Heathrow

Τα διεθνή ταξίδια χωρίς περιορισμούς θα πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως «τουλάχιστον» για τους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισαν στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Advertisement -

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Sajid Javid, υποστηρίζουν ότι τα διεθνή ταξίδια είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου δεν υπάρχει ακόμη επιστροφή στην κανονικότητα.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί στην πρόληψη της εξάπλωσης του Omicron ή των επιπτώσεών του στο NHS», λένε οι διευθύνοντες σύμβουλοι της αεροπορικής εταιρείας.

Η παρέμβαση έγινε εν μέσω εικασιών του Σαββατοκύριακου ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει δοκιμές για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα παρέχει σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών πρόσβαση σε ψηφιακά δελτία Covid για το εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Η επιστολή υπογράφεται από τους επικεφαλής των British Airways, EasyJet, Jet2, Loganair, Ryanair, Tui, Virgin Atlantic και του εμπορικού οργανισμού Airlines UK.

Σε αυτό έθεσαν τρία βασικά αιτήματα για να επιστρέψουν τα αεροπορικά ταξίδια σχεδόν στην κανονικότητα:

Παρέχετε ταξίδια χωρίς περιορισμούς, τουλάχιστον, για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες τώρα.

- Advertisement -

Εφαρμογή σαφούς πρωτοκόλλου για τη διαχείριση μελλοντικών παραλλαγών που επαναφέρει τη σταθερότητα στα διεθνή ταξίδια και προάγει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, μέσω της στοχευμένης και διαφανούς χρήσης μιας κόκκινης λίστας και χωρίς προσφυγή σε καθολικές δοκιμές ή καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Αποκλείστε το κλείσιμο των συνόρων και τις απαγορεύσεις πτήσεων ως απάντηση σε μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας.

«Αυτά τα μέτρα θα στείλουν το ισχυρότερο δυνατό μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στρίψει, θέλει πραγματικά να ζήσει δίπλα στον ιό και κινητοποιεί τον παγκόσμιο αεροπορικό του τομέα για να ενισχύσει την ανάκαμψή μας και να παραδώσει την παγκόσμια Βρετανία», αναφέρει η επιστολή. .

Και οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών προσθέτουν: «Οι καταστροφικές επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών πρέπει να σταθμιστούν έναντι των οριακών οφελών για τη δημόσια υγεία.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία μας και στην ευρύτερη κοινωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη κατάρρευση 71% στον αριθμό των διεθνών αναχωρήσεων το 2021 σε σύγκριση με το 2019.

«Οι περίπλοκοι, δαπανηροί και ασταθείς κανόνες ταξιδιού έχουν δει τον αριθμό των επιβατών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή συνδεσιμότητα να ανακάμπτουν πιο αργά από τους ευρωπαίους γείτονές μας.

«Αυτό σήμαινε λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια και λιγότερες επενδύσεις στην οικονομία μας, λιγότερες ευκαιρίες για διακοπές και επανένωση με φίλους και οικογένεια στο εξωτερικό και λιγότερους διεθνείς επισκέπτες. Η VisitBritain εκτιμά ότι σχεδόν 50 δισεκατομμύρια £ σε τουριστικές δαπάνες από το εξωτερικό έχουν χαθεί από την έναρξη της πανδημίας – όλα με αποτέλεσμα λιγότερα φορολογικά έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του NHS.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airlines UK Tim Alderslade δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος ότι οι γενικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι εντελώς αναποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση παραλλαγών.

«Γνωρίζουμε από την Omicron ότι οι κυβερνήσεις απλώς δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να ενεργήσουν έγκαιρα την άφιξη μιας νέας παραλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις δοκιμών καταλήγουν να επιβάλλονται πολύ αργά για να κάνουν οποιαδήποτε ουσιαστική διαφορά, ενώ προκαλούν ανείπωτη ζημιά στις επιχειρήσεις και οικονομία. Αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι οι πάροχοι δοκιμών παραδέχονται τώρα.

«Το να ζούμε με τον Covid σημαίνει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις παραλλαγές και να κρατάμε την κόκκινη λίστα στην πίσω τσέπη μας, αλλά να καταργούμε όλους τους περιορισμούς με τον ίδιο τρόπο που κάναμε για τη φιλοξενία και την εγχώρια οικονομία».

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ