Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
25.6 C
Athens
ΑρχικήTravel TipsΟι πιλότοι μας μιλούν για τις αναταράξεις! Πρέπει να τις φοβόμαστε;

Οι πιλότοι μας μιλούν για τις αναταράξεις! Πρέπει να τις φοβόμαστε;

Σας έχει τύχει ενώ ταξιδεύετε με αεροπλάνο να “πέσετε” σε αναταράξεις; Σίγουρα θα έχετε φοβηθεί… Ακόμα και όσοι ταξιδεύουν πολύ συχνά μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν από τις επαναλαμβανόμενες και έντονες αναταράξεις! Θα πρέπει όμως να φοβάστε;

Τρεις έμπειροι πιλότοι μίλησαν στην βρετανική Daily Mail και εξήγησαν τι είναι τα λεγόμενα «κενά αέρος», αν οι αναταράξεις είναι επικίνδυνες και αν οι επιβάτες πρέπει να φοβούνται.

- Advertisement -

Πως προκαλούνται οι αναταράξεις;

Οι αναταράξεις προκαλούνται όταν μία μάζα αέρα κινούμενη σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα συναντά μια άλλη μάζα που κινείται με διαφορετική ταχύτητα, όπως ένα αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτές δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες όπως τις καταιγίδες, τα Jet Streams ή προκαλούνται από τα ίδια τα αεροσκάφη όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα και πετούν πάνω από βουνά. Υπάρχουν διάφορα είδη αναταράξεων, από αυτές της «καθαρής ατμόσφαιρας» που είναι οι πιο συχνές, μέχρι αυτές που είναι πολύ έντονες και οι οποίες είναι πιο σπάνιες.

Τι είναι το Jet Stream;

Στην Μετεωρολογία, Jet Stream ή Αεροχείμαρρος καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Αεροπλάνο - αναταράξεις και κακός καιρός

Οι αναταράξεις είναι επικίνδυνες;

Σύμφωνα με τους έμπειρους πιλότους οι αναταράξεις σίγουρα δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν είναι και επικίνδυνες. Οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκαλούν και διαφορετικού τύπου αναταράξεις. Όταν οι μάζες του αέρα που κινούνται πολύ γρήγορα συναντήσουν μάζες αέρα που κινούνται πιο αργά και «αναμιχθούν», τότε προκαλούνται αυτές οι αναταράξεις που πολλοί τις αποκαλούν «κενό αέρος», ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα κενό.

Οι επιβάτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε για τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν τις αναταράξεις σύμφωνα με τους πιλότους καθώς τα σύγχρονα ραντάρ καιρού τους δίνουν πλήρη εικόνα για να ξέρουν πώς να κινηθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πετάξουν και εκτός πορείας για κάποια χιλιόμετρα ώστε να αποφύγουν καταιγίδα, αλλά χωρίς κίνδυνο.

Όταν οι πιλότοι συναντούν αναταράξεις περισσότερο θέλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της άνεσης των επιβατών, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκληθεί ατύχημα στο αεροπλάνο από αναταράξεις και γι΄αυτό δεν ανησυχούν. Ένας από τους πιλότους αναφέρει μάλιστα ότι τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να δέχονται οποιοδήποτε ταρακούνημα χωρίς να πάθουν τίποτα.

Μετά από κάθε ισχυρή ανατάραξη το αεροπλάνο περνάει από έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπέστη έστω και κάποια μικρή ζημιά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να μην χυθούν οι καφέδες», λέει ένας πιλότος θέλοντας να δείξει πόση ασφάλεια υπάρχει. Οι πιλότοι εξετάζουν κάθε φορά την ένταση των αναταράξεων και αν χρειαστεί επιλέγουν άλλη, καλύτερη διαδρομή για την πτήση.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχάσετε να δείτε 31 απίθανες απαντήσεις και μυστικά για τα αεροπλάνα από τους ειδικούς, αλλά πρώτα μάθετε περισσότερα για τις αναταράξεις μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,268LikesΚάντε Like
88,574 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ