Όσοι έχετε την εντύπωση ότι οι Έλληνες είμαστε στην κορυφή της κρεατοφαγίας διεθνώς, πλανάστε…Κι όμως, υπάρχει μια περιοχή στον κόσμο που οι κάτοικοι δηλώνουν πως η κρετοφαγία είναι… στο DNA τους!

Στη Βραζιλία στην νοτιότερη πολιτεία της, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της, το Πόρτο Αλέγκρε, οι ντόπιοι τρώνε κρέας περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Πρόκειται για μια παράδοση που οφείλεται στους Αφρικανούς καουμπόηδες που καλλιεργούσαν τη γη της Νότιας Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα της Ουρουγουάης και της Αργεντινής.

Από το 1800 το βόειο κρέας ήταν η βάση για όλα τα γεύματα, καθώς  ήταν πάντα άφθονο σε αυτή τη νομαδική τάξη. Ενόσω οι gauchos περιπλανιούνταν από τόπο σε τόπο, η παράδοση του ψησίματος του κρέατος στη σούβλα έφτασε κι εδώ με την βραζιλιάνικη εκδοχή του μπάρμπεκιου να κάνει την εμφάνισή της.

Το churrasco είναι ένα είδος μπάρμπεκιου που διαθέτουν σχεδόν όλα τα σπίτια στην περιοχή της Βραζιλίας κι αν δοκιμάσετε το κρέας που έχει ψηθεί σε αυτό θα διαπιστώσετε ότι είναι αρκετά πιο μαλακό, ώστε να κόβεται ακόμα και με το κουτάλι!

Διαβάστε ακόμα:  Mirra: Μια αυθεντική εμπειρία φαγητού στην Κύθνο
churrasco

Η picanha είναι ένα είδος μπριζόλας που ψήνεται μαζί με το λίπος κι είναι το παραδοσιακό πιάτο της περιοχής που απολαμβάνουν ντόπιοι κι επισκέπτες. Το ίδιο και η costella, που, όμως, είναι κομμάτι με λιγότερο λίπος και περισσότερο κόκκαλο.

Η διαδικασία της προετοιμασίας του πιάτου μοιάζει με ιεροτελεστία που τηρείται ευλαβικά, ειδικά τις Κυριακές. Ένας μαύρος καπνός σκεπάζει την περιοχή, ενώ, η μυρωδιά του λίπους που ψήνεται επικρατεί σε κάθε δρόμο και στενό.

Τα εστιατόρια σερβίρουν το κρέας μαζί με chopp, ένα είδος μπύρας, με εξαιρετική γεύση.

Picanha

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ