Πουκέτ Ταϊλάνδη

Τουριστικοί φόροι: Όλες οι πόλεις και οι χώρες που θα πρέπει να πληρώσετε για να εισέλθετε το 2024.
Από τη Βενετία στο Μπαλί, επιβάλλονται νέα τέλη για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού. Ο υπερτουρισμός θα μπορούσε να ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2023 στην ταξιδιωτική βιομηχανία και απ’ ότι φαίνεται εξακολουθεί και για το 2024.

Τα νέα για τις αρνητικές επιπτώσεις των πάρα πολλών τουριστών είναι γνωστά. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του κόσμου, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Νέα Ζηλανδία, αγωνίζονται να διατηρήσουν τον αριθμό των επισκεπτών υπό έλεγχο.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το φαινόμενο του υπερτουρισμού; Λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχή υποφέρουν, οι αρχές αγωνίζονται να διαχειριστούν τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες και η ρύπανση συμβάλλει στην κλιματική κρίση.
Μια τακτική στην οποία βασίζονται οι προορισμοί, είναι οι τουριστικοί φόροι: τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι επισκέπτες, πέρα ​​από τα συνήθη έξοδα όπως διαμονή και φαγητό.

Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα, φυσικά. Εάν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα έχετε πληρώσει τουριστικό φόρο στο παρελθόν. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ – καθώς μερικές φορές χρησιμοποιείται στα αεροπορικά εισιτήρια ή στους φόρους που πληρώνετε στο ξενοδοχείο σας.

Η Βαρκελώνη αυξάνει (ξανά) τον τουριστικό της φόρο το 2024
Το 2022, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι ο τουριστικός φόρος της Βαρκελώνης θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Από το 2012, οι επισκέπτες της καταλανικής πρωτεύουσας έπρεπε να πληρώσουν τόσο τον περιφερειακό τουριστικό φόρο όσο και μια επιπλέον επιβάρυνση σε όλη την πόλη.

Την 1η Απριλίου 2023, οι δημοτικές αρχές αύξησαν το δημοτικό τέλος σε 2,75 ευρώ. Μια δεύτερη αύξηση θα γίνει την 1η Απριλίου 2024, όταν το τέλος θα ανέλθει στα 3,25 €. Ο φόρος ισχύει για επισκέπτες που διαμένουν σε επίσημα τουριστικά καταλύματα.

Το συμβούλιο είπε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε δρόμους, υπηρεσίες λεωφορείων και κυλιόμενες σκάλες.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Η Βαλένθια θα επιβάλει τουριστικό φόρο το 2024
Η Βαλένθια θα εισαγάγει τουριστικό φόρο για ταξιδιώτες που διαμένουν σε όλους τους τύπους καταλυμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ.

Επίσημα ονομάζεται Valencia Tax on Tourist Stays (IVET), θα τεθεί σε ισχύ το 2024, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το κατάλυμα που θα επιλέξουν, για έως και επτά διανυκτερεύσεις. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα πληρώνουν 1,50 ευρώ την ημέρα.

Οι αρχές λένε ότι το τέλος θα διατεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή πιο οικονομικά προσιτών κατοικιών στους ντόπιους σε τουριστικά hotspots.

Βαλένθια, Ισπανία

Το Olhão της Πορτογαλίας εισήγαγε τουριστικό φόρο το 2023
Το Olhão, μια πορτογαλική ψαράδικη πόλη δημοφιλής στους τουρίστες, άρχισε να χρεώνει στους επισκέπτες 2 ευρώ τη βραδιά μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Ο φόρος μειώνεται στο 1 ευρώ μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Δεν θα ισχύει για παιδιά κάτω των 16 ετών και θα περιοριστεί σε πέντε διανυκτερεύσεις – άρα μέγιστο 10 € – ανά ταξίδι.

Το τέλος χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του τουρισμού στην πόλη του Αλγκάρβε, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καθαριότητας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δύο από τους 16 δήμους του Αλγκάρβε χρεώνουν ήδη τουριστικό φόρο: το Faro (1,5 € ανά διανυκτέρευση έως επτά διανυκτερεύσεις μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου) και η Vila Real de Santo António (1 € ανά ημέρα έως επτά ημέρες).

Μπαλί: Ο τουριστικός φόρος θα εισαχθεί τον Φεβρουάριο του 2024
Γνωστό ως η Χώρα των Θεών, το Μπαλί προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο στις παραλίες, τα νησιά και τον πνευματικό πολιτισμό του.
Αλλά ο τουρισμός σημαίνει επίσης προβλήματα και το Μπαλί ελπίζει να λύσει μερικά από αυτά με έναν νέο φόρο που πρέπει να πληρωθεί για να εισέλθει στη χώρα.

Από τις 14 Φεβρουαρίου 2024, οι αφίξεις εξωτερικού και εσωτερικού θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος 150.000 IDR (8,80 €). Αυτό θα πρέπει να πληρωθεί σε ειδικά περίπτερα στο διεθνές αεροδρόμιο Ngurah Rai του Μπαλί. Οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι η διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Είπαν ότι τα έσοδα θα διατεθούν για έργα που «διατηρούν το περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας» του Μπαλί.

Η Ταϊλάνδη θα εισάγει τουριστικά τέλη το 2024;
Πίσω το 2022, φημολογούνταν ότι θα καθιερωθεί τουριστικός φόρος τον Ιούνιο του 2023. Αυτό δεν συνέβη, τότε δεν έγινε ούτε η επόμενη προθεσμία του Οκτωβρίου και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα σχέδια για το 2024.

Αεροπορικές εταιρείες και φορείς που εκπροσωπούν τις αεροπορικές εταιρείες λέγεται ότι αμφισβήτησαν το τέλος.

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, ειπώθηκε ότι ο φόρος θα ήταν 300 μπατ (8 €).

Το 2022, ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέρος του τέλους θα «χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των τουριστών», καθώς υπήρξαν φορές που η ασφάλιση υγείας δεν τους κάλυπτε. Θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση περαιτέρω ανάπτυξης τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Μεγάλο Παλάτι στην Μπανγκόκ .

Ταϊλάνδη

Τουριστικός φόρος της Βενετίας: Πότε θα πρέπει να πληρώσουν οι επισκέπτες για να εισέλθουν το 2024;
Ο τουριστικός φόρος της Βενετίας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και καθυστερήσεων. Η πόλη είναι μια από τις πιο υπερτουριστικές στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους ντόπιους να βγουν από τους στενούς και πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της πόλης.

Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι η πόλη της λιμνοθάλασσας θα δοκιμάσει ένα τέλος εισόδου για μέρος του 2024. Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος 5 € για να εισέλθουν τα Σαββατοκύριακα αιχμής και άλλες ημέρες μεταξύ Απριλίου και μέσα Ιουλίου – 29 ημέρες συνολικά. Η χρέωση του ημερήσιου ταξιδιού θα ισχύει κατά τις ώρες αιχμής (8.30 π.μ. – 4 μ.μ.), πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που έρχονται στη Βενετία για δείπνο ή μια συναυλία δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν.

Το τέλος εισόδου στοχεύει στη μείωση του πλήθους, στην ενθάρρυνση επισκέψεων μεγαλύτερης διάρκειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τα έσοδα από τα τέλη εισόδου θα διατεθούν για υπηρεσίες που βοηθούν τους κατοίκους της πόλης, όπως η συντήρηση, ο καθαρισμός και η μείωση του κόστους διαβίωσης.

Βενετία
Βενετία / shutterstock

Αυτές είναι όλες οι χώρες στις οποίες πρέπει ήδη να πληρώσετε ένα τουριστικό τέλος για να μπείτε

Πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει τουριστικά τέλη, για διάφορους λόγους. Για κάποιους, έχει να κάνει με την προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών και να αποτρέψουν τον υπερτουρισμό . Για άλλους είναι σχεδόν σαν ένας φόρος βιωσιμότητας για κάθε επισκέπτη. Τα χρήματα από αυτούς τους φόρους διατίθενται για τη διατήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων και την προστασία των φυσικών πόρων.

Αυστρία
Στην Αυστρία πληρώνετε φόρο διανυκτέρευσης, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρίσκεστε. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, θα πληρώσετε επιπλέον 3,02 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου ανά άτομο. Η τουριστική εισφορά είναι επίσης γνωστή ως Tourismusgesetz και Berherbergungsbeiträge.

Βιέννη
Βιέννη, Αυστρία

Βέλγιο
Ο τουριστικός φόρος στο Βέλγιο εφαρμόζεται και στα καταλύματα, για κάθε βράδυ που μένετε εκεί. Η χρέωση περιλαμβάνεται μερικές φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, αλλά ορισμένοι διαχωρίζουν το κόστος και το καθιστούν μια επιπλέον χρέωση, επομένως πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον λογαριασμό σας. Η Αμβέρσα και η Μπριζ χρεώνουν μια τιμή ανά δωμάτιο. Η τιμή στις Βρυξέλλες ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου. Γενικά είναι γύρω στα 7,50€.

Μπριζ, Βέλγιο
Μπριζ, Βέλγιο

Μπουτάν
Ενώ τα τουριστικά τέλη των περισσότερων χωρών είναι κάτω από περίπου 20 ευρώ, ο φόρος του Μπουτάν είναι πολύ υψηλός συγκριτικά.

Η ελάχιστη ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους ξένους είναι: 250 $ (228 €) ανά άτομο ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και ελαφρώς μικρότερη στη χαμηλή περίοδο. Αλλά καλύπτει πολλά, όπως διαμονή, μεταφορά στη χώρα, οδηγό, φαγητό και τέλη εισόδου.

Βουλγαρία
Η Βουλγαρία επιβάλλει τουριστικό τέλος για διανυκτερεύσεις. Είναι πολύ χαμηλό και ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την ταξινόμηση του ξενοδοχείου – έως περίπου 1,50 €.

Σόφια, Βουλγαρία

Νησιά της Καραϊβικής
Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής προστίθενται τουριστικοί φόροι στο κόστος του ξενοδοχείου ή τέλος αναχώρησης.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μποναίρ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία , Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Μονσεράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Αγ. Το Maarten, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν όλα κάποιας μορφής χρέωση για τους επισκέπτες. Τα τέλη κυμαίνονται από 13 € στις Μπαχάμες έως 45 € στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Κροατία
Η Κροατία αύξησε τον τουριστικό φόρο της το 2019. Ωστόσο, ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά την περίοδο αιχμής το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 kuna (1,33 €) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Τσεχία
Χρειάζεται μόνο να πληρώσετε ένα τουριστικό τέλος στη Τσεχία όταν επισκέπτεστε την πρωτεύουσα, την Πράγα. Είναι πολύ μικρό (κάτω από 1€) και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως και 60 διανυκτερεύσεις. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Πράγα, Τσεχία

Γαλλία: Υψηλότερος τουριστικός φόρος στο Παρίσι χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024
Υπάρχει ένας «taxe de séjour» που πρέπει να πληρώσετε στη Γαλλία . Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεστε. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,20€ έως περίπου 4€ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

Τα τουριστικά hotspots όπως το Παρίσι και η Λυών χρησιμοποιούν τα χρήματα για να διατηρήσουν την τουριστική υποδομή. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 , ο τουριστικός φόρος στα δωμάτια των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί κατά 200%, από τον Ιανουάριο του 2024. Ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος, η χρέωση κυμαίνεται από 0,75€ έως 15€ ανά διανυκτέρευση.

Σηκουάνας Παρίσι
Παρίσι, Γαλλία

Γερμανία
Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν «πολιτιστικό φόρο» («kulturförderabgabe»), καθώς και «φόρο κλινών» (a bettensteuer), σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο . Η χρέωση είναι περίπου 5 τοις εκατό του λογαριασμού του ξενοδοχείου σας.

Πανοραμική θέα της περίφημης πλατείας Gendarmenmarkt με το Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου και τον Γερμανικό Καθεδρικό Ναό
Βερολίνο,Γερμανία

Ελλάδα
Ο τουριστικός φόρος στη χώρα μας βασίζεται στον αριθμό των αστέρων του ξενοδοχείου ή στον αριθμό των δωματίων που νοικιάζετε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε έως 4 € ανά δωμάτιο. Εισήχθη από το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού για να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας.

Ουγγαρία
Τα τουριστικά τέλη στην Ουγγαρία ισχύουν μόνο στη Βουδαπέστη . Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 4 τοις εκατό κάθε βράδυ με βάση την τιμή του δωματίου τους.

Βουδαπέστη
Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Ιταλία
Οι τουριστικοί φόροι στην Ιταλία εξαρτώνται από το πού βρίσκεστε. Στη Σικελία, οι χρεώσεις κυμαίνονται από 1 € έως 3 € ανά διανυκτέρευση ενώ, η χρέωση της Ρώμης κυμαίνεται από 3 έως 7 € ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, αλλά ορισμένες μικρότερες πόλεις χρεώνουν περισσότερο.

Ρώμη
Ρώμη, Ιταλία

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία έρχεται με τη μορφή φόρου αναχώρησης. Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία πληρώνουν 1.000 γιεν (περίπου 8 ευρώ) καθώς φεύγουν από τη χώρα. Ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος ισχυρίζεται ότι αυτός ο μικρός φόρος κάνει «σημαντική διαφορά» στην οικονομία.

Τόκυο
Τόκυο / Ιαπωνία

Μαλαισία
Ο τουριστικός φόρος της Μαλαισίας είναι ένας ενιαίος συντελεστής και εφαρμόζεται ανά διανυκτέρευση. Δεν είναι πολύ περισσότερο από περίπου € 4 τη νύχτα.


Νέα Ζηλανδία
Πολλοί τουρίστες, άτομα σε διακοπές εργασίας και μερικοί φοιτητές και εργαζόμενοι που έρχονται στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να πληρώσουν Διεθνή Εισφορά Διατήρησης και Τουρισμού Επισκεπτών (IVL) όταν φτάσουν. Αλλά οι άνθρωποι από την Αυστραλία εξαιρούνται. Είναι 35 $ δολάρια Νέας Ζηλανδίας που είναι περίπου 21 €.

Ολλανδία
Η Ολλανδία έχει φόρο τουριστών γης και τουριστικό φόρο νερού.Στο Άμστερνταμ , αυτό ανέρχεται επί του παρόντος στο 7 τοις εκατό του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου. Ονομάζεται «Toeristenbelasting». Το 2024, θα αυξηθεί στο 12,5%, καθιστώντας τον τον υψηλότερο τουριστικό φόρο στην Ευρώπη. Θα ισχύει τόσο για επιβάτες κρουαζιέρας όσο και για επισκέπτες που διανυκτερεύουν.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Πορτογαλία
Ο χαμηλός τουριστικός φόρος της Πορτογαλίας καταβάλλεται ανά άτομο ανά διανυκτέρευση και ισχύει μόνο για επισκέπτες ηλικίας 13 ετών και άνω. Είναι περίπου 2 € και ισχύει επί του παρόντος σε 13 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Πόρτο, της Λισαβόνας και του Φάρο. Πρέπει να το πληρώσετε μόνο τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής σας.

Σλοβενία
Ο τουριστικός φόρος στη Σλοβενία ​​ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την βαθμολογία του ξενοδοχείου. Είναι ελαφρώς υψηλότερο σε μεγαλύτερες πόλεις και θέρετρα, συμπεριλαμβανομένης της Λιουμπλιάνας και του Bled – περίπου 3 €.

Λιουμπλιάνα Σλοβενία
Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Ισπανία
Αν κατευθύνεστε προς την Ίμπιζα ή τη Μαγιόρκα, θα πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο. Ο Βιώσιμος Τουριστικός Φόρος, που ισχύει για καταλύματα διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα), ισχύει επίσης για κάθε παραθεριστή ηλικίας 16 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ο φόρος μπορεί να φτάσει και τα 4 € ανά διανυκτέρευση.

Ελβετία
Ο τουριστικός φόρος στην Ελβετία ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Το κόστος είναι ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο και είναι περίπου 2,20€. Οι προσφορές για διαμονή συνήθως δεν περιλαμβάνουν τον τουριστικό φόρο – καθορίζεται ως ξεχωριστό ποσό, επομένως είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε. Και ισχύει μόνο για διαμονές κάτω των 40 ημερών.

ΗΠΑ
Στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες χρεώνεται φόρος ξενοδοχείου ή φόρος διαμονής για ταξιδιώτες που νοικιάζουν καταλύματα. Ονομάζεται και φόρος κατοχής. Οι χρεώσεις ισχύουν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία. Το υψηλότερο ποσοστό φέρεται να πληρώνεται στο Χιούστον, με φόρο 17 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας.

Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ