Είναι μια από τις αρχαιότερες συνοικίες της Ευρώπης, με ιστορία άνω των 3.500 ετών και αξίζει να περιηγηθείς στα γραφικά σοκάκια της.

Επίσης, προλάβετε τη νέα προσφορά από την Volotea! Αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα και Ευρώπη μόνο με 29€!

Ο λόγος για τη Πλάκα! Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και η γοητευτική της ατμόσφαιρα απλώνεται στα γύρω σοκάκια, τα αρχαία ερείπια, τους Βυζαντινούς ναούς και τα ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια.

Είναι αναμφίβολα απίστευτα γραφική με μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που πλανάται και κάνει το χρόνο να σταματά σε περασμένες δεκαετίες. Εμείς εδώ σας προτείνουμε όσα αξίζει να ανακαλύψετε στην πανέμορφη αυτή γειτονιά.

Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Κατασκευάστηκε το 1991 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων εστιάζει στη συλλογή του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, την οποία δώρισε στο μουσείο. Το μουσείο αποτελείται από τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες οργάνων: κρουστά, έγχορδα, πνευστά και τα ιδιόφωνα. Σκοπός του μουσείου είναι η συλλογή, διατήρηση και ανάδειξη των λαϊκών μουσικών οργάνων, καθώς και η προώθηση της έρευνας και μελέτης σχετικών θεμάτων.

Διογένους 1, Αθήνα

Ρωμαϊκή Αγορά

Η Ρωμαϊκή Αγορά δημιουργήθηκε τον 9ο-11ο αιώνα μ.Χ. για να τιμήσει το Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, ανατολικά της αρχαίας Αθηναϊκής αγοράς. Ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από ένα μεγάλο αίθριο που περιβάλλεται από κολώνες. Στην ανατολική πλευρά της αγοράς υπήρχε μεγάλος αριθμός μαγαζιών, ενώ στη δυτική υπήρχε ένα συντριβάνι. Με το πέρασμα των αιώνων, η Ρωμαϊκή Αγορά, όπως και τα περισσότερα μνημεία της Αθήνας, μεταμορφώθηκε με προσθήκες από κυρίαρχες θρησκείες και πολιτισμούς (Βυζαντινός, Οθωμανικός, κλπ).

Διαβάστε ακόμα:
American Airlines: Νέα απευθείας πτήση Αθήνα - Νέα Υόρκη από τον Ιούνιο του 2021!

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το μουσείο αυτό δημιουργήθηκε το 1994 ως μη κυβερνητικός οργανισμός και έκτοτε το έχουν επισκεφτεί πάνω από 400.000 παιδιά, ενήλικες και δάσκαλοι. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά μέχρι 12 ετών, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των παιδιών. Η φιλοσοφία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να απολαύσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, όχι με τον παραδοσιακό εκπαιδευτικό τρόπο, αλλά μαθαίνοντας πραγματικά να μαθαίνουν. Το μουσείο διδάσκει ότι η μάθηση μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικά μέσω των αισθήσεων, του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με αληθινά, χειροπιαστά αντικείμενα.

Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου 17-19, Αθήνα

Μουσείο Φρυσίρα

Το Μουσείο Φρυσίρα άνοιξε το 2000 στην Πλάκα δίπλα στην οδό Κυδαθηναίων, και στεγάζεται σε δυο πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερους από 3000 πίνακες, γλυπτά και χαρακτική Ευρωπαίων καλλιτεχνών, με κεντρικό αντικείμενο την ανθρώπινη μορφή. Το μουσείο οργανώνει περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων, καθώς και διαφόρων πολιτισμικών εκδηλώσεων. Επίσης στεγάζει μια καφετέρια και κατάστημα.

Μονής Αστερίου 3 & 7 Πλάκα

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Το κέντρο αυτό εστιάζει στη συλλογή, επιστημονική έρευνα και τα έγγραφα που αφορούν στις παραδόσεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το 1930, μόλις λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923. Έχει συγκεντρώσει ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο που αποτελείται από 150.000 σελίδων, κωδικών, εγγράφων και σφραγίδων, καθώς και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο. Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο στην Πλάκα που κτίστηκε το 1842.

Διαβάστε ακόμα:
4 υπέροχοι προορισμοί στη Στερεά Ελλάδα ανάλογα με το... ταξιδιωτικό σας στυλ - για να τους επισκεφθείτε μετά το lockdown!

Κυδαθηναίων 11, Πλάκα, Αθήνα

Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα είναι μια μικροσκοπική συνοικία που αν δεν την έχει επισκεφτεί κάποιος δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχει κάτω από τον επιβλητικό ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ένα κατάφυτο σκηνικό συναντά τα μικρά ολόλευκα σπιτάκια με τους πολύχρωμους κήπους που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Θυμίζει μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα από τους οικοδόμους που έφτασαν από τα νησιά για να εργαστούν στην ανακατασκευή της πόλης και την κατασκευή των ανακτόρων του Όθωνα κι επέλεξαν να χτίσουν τα δικά τους σπίτια κάτω από την Ακρόπολη, με έντονη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική για να τους θυμίζει την πατρίδα τους. Στα Αναφιώτικα θα βρείτε και υπέροχα μαγαζάκια, ταβέρνες, μπαρ και γραφικά καφέ.

Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Το ίδρυμα-μουσείο φιλοξενεί την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Κανελλοπούλου που ήταν κυρίαρχη στο ελληνικό κράτος το 1972. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 6.000 αντικείμενα και χειροτεχνήματα από την προϊστορική μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Η οικογένεια επιθυμούσε να αποδείξει τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης μέσα στους αιώνες, αλλά να απαιτήσει τον επαναπατρισμό των πολύτιμων ελληνικών χειροποίητων αντικειμένων. Δημιουργήθηκε το 1976 κι στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο από τα τέλη του 19ου αιώνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο επισκέπτης του μουσείου έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίζει σε βάθος την ουσία και την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης, η οποία έχει διάφορες μορφές χάρη στις ποικίλες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες.

Θεωρίας 12, Πλάκα, Αθήνα

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ