Το θρυλικό Moulin Rouge στο Παρίσι άνοιξε το 1885 και είναι διάσημο για τα γεμάτα σαμπάνια πάρτι στα οποία ήταν πρωτοπόρος το καμπαρέ και το διάσημο Γαλλικό χορό can-can. Αλλά από τις καταστροφικές φωτιές μέχρι το κρυφό κι αλλόκοτο παρελθόν του ανεμόμυλου, συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα συναρπαστικά πράγματα που δε γνωρίζατε για το διασημότερο καμπαρέ του κόσμου.

Οι χορευτές του Moulin Rouge δεν είναι μόνο γυναίκες

Η θρυλική εικόνα μιας χορεύτριας του Moulin Rouge είναι η λεπτή και γεμάτη χάρη φιγούρα μιας όμορφης γυναίκας που τεντώνει ρυθμικά τα πόδια της. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι το καμπαρέ κάνει οντισιόν και για άνδρες. Αυτό που χρειάζεται να έχουν οι άνδρες χορευτές, εκτός από άριστη χορευτική κατάρτιση με κλασική βάση και ταλέντο στη μοντέρνα τζαζ, είναι ένα καλοσχηματισμένο μυώδες κορμί, ύψους τουλάχιστον 1,85, υπέροχη παρουσία πάνω στη σκηνή και λαμπερή προσωπικότητα.

Το αρχικό κτίριο κάηκε το 1915

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1915 ξέσπασε μια καταστροφική φωτιά, μάλλον εξαιτίας ενός μικρού βραχυκυκλώματος. Κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το κτίριο μέσα σε λίγα λεπτά, καταστρέφοντας εντελώς το αμφιθέατρο και την πίστα. Μόνο η πρόσοψη και ένα μέρος της σκηνής σώθηκαν από την πυρκαγιά. Το καμπαρέ έκλεισε για έξι χρόνια και ανακατασκευάστηκε το 1921.

Το συμβολικό παρελθόν του θρυλικού ανεμόμυλου

Ο θρυλικός ανεμόμυλος μαρτυρά το απόκοσμο παρελθόν του Παρισιού, όπου η Μονμάρτρη ήταν κάποτε ένα χωριουδάκι γεμάτο ανεμόμυλους. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά κάποτε υπήρχαν 15 ανεμόμυλοι στη Μονμάρτρη που χρησιμοποιούνταν για να αλέθουν σιτάρι, να πιέζουν σταφύλια και υλικά για εργοστάσια. Σήμερα σώζονται δύο ανεμόμυλοι: ο Radet & o Blute-Fin.

Το τέντωμα του ποδιού δεν ήταν μόνο για το σόου

Η εντυπωσιακή χορευτική κίνηση με το τέντωμα του ποδιού δεν ήταν απλά μια επίδειξη ευλυγισίας. Μερικές φορές ήταν προειδοποίηση προς άντρες που έπαιρναν υπερβολικό θάρρος, ότι θα τους έδιναν κλωτσιά στο πρόσωπο αν επέμεναν. Σε άλλες εποχές, το τέντωμα ψηλά ήταν τρόπος να κερδίσει κάποιος το στοίχημα για το αν η κλωτσιά της γυναίκας καταφέρει να αφαιρέσει το καπέλο ενός άντρα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια της.

Το πρώτο ηλεκτροδοτούμενο κτίριο του Παρισιού

Χτίστηκε το 1885 και “ζάλιζε” με τα φώτα του τον κόσμο του Παρισιού ως το πρώτο ηλεκτροδοτούμενο κτίριο της πόλης. Σχεδιάστηκε από τον Adolphe Leon Willete, οι ιδέες του οποίου για την πρόσοψη με τα φωτεινά χρώματα που τροφοδοτούνταν από ηλεκτρικό ρεύμα θα μετατρέπονταν σε παντοτινό σήμα κατατεθέν της πόλης του φωτός. Όταν το χορευτικό σόου άρχιζε στις 10 το βράδυ, το καμπαρέ φώτιζε την Place Blanche με μια ανεπανάληπτη έκρηξη χρωμάτων!

Όχι απλά διάσημοι χορευτές

Το Moulin Rouge είναι διάσημο για την εκρηκτική ενέργεια που χαρακτηρίζει το can-can του, με μια ρυθμική σειρά από χορεύτριες γένους θηλυκού που σηκώνουν τα φορέματά τους ανάμεσα σε χορευτικές φιγούρες και ρόδες. Αλλά υπάρχει ολόκληρη λίστα με διάσημους performers που έχουν χαρίσει απίστευτες στιγμές διασκέδασης στις σκηνές του διάσημου καμπαρέ, όπως η Yvette Guilbert, Jane Avril & Josephine Baker, κι όχι μόνο χορευτές, αλλά και τραγουδιστές, όπως ο θρυλικός Αμερικανός Frank Sinatra και η Γαλλίδα Edith Piaf.

To σκάνδαλο του can-can

To εκθαμβωτικό σόου κάποτε θεωρείτο… σκανδαλώδες. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι γυναίκες φορούσαν φαρδιές παντελόνες με ανοιχτό καβάλο, που σημαίνει ότι μια ψηλή κλωτσιά μπορεί να γινόταν πολύ αποκαλυπτική, προκαλώντας φόβους για πορνεία.

Μια βασιλική συνάντηση

Ενώ το Moulin Rouge έχει το δικό του μερίδιο σκανδάλου, ποτέ δεν απέτρεψε το βασιλικό αίμα να το επισκεφτεί. Στις 26 Οκτωβρίου το 1890, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας μελλοντικός Εδουάρδος Ζ’ έκλεισε τραπέζι για να θαυμάσει την ξακουστή χορευτική παράσταση. Υπάρχει ακόμα και μια αστεία ιστορία σύμφωνα με την οποία μια χορεύτρια ονόματι La Goulue στεκόμενη με το πόδι στον αέρα αναφώνησε “Γεια σου Ουαλία, σου η Σαμπάνια είναι πάνω σου!”

Παγιέτες και φτερά

Αν τύχει ποτέ να παρακολουθήσετε την παράσταση, θα εντυπωσιαστείτε από την απίστευτη ποσότητα φτερών- άλλωστε το καμπαρέ διαθέτει τη δική του εταιρεία με φτερά, μέσα στο κτίριο για να καλύπτει τις ανάγκες των σχεδιαστών κουστουμιών. To Maison Fevrier κατασκευάζει τα περίτεχνα φτερά από το 1929 για τα υπέροχα φουλάρια και τα εντυπωσιακά καπέλα. Αν είστε τυχεροί και τρυπώσετε στα παρασκήνια, θα βρείτε ένα ολόκληρο χώρο αφιερωμένο σε παγιέτες και φτερά, σκέτο όνειρο!

Χορευτικές κινήσεις ρεκόρ!

Το βιβλίο Γκίνες ανέφερε ότι οι χορευτές του καμπαρέ μπορούσαν να σηκώσουν τα πόδια τους 29 φορές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα στον εορτασμό για την επέτειο των 125 χρόνων που έλαβε χώρα το 2014!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ