Από την Ευρώπη μέχρι τη μαγευτική Άπω Ανατολή, ας ρίξουμε μια ματιά στα 10 πιο εντυπωσιακά παλάτια που θα συναντήσουμε σε όλο τον κόσμο.

Τα παλάτια είναι σπίτια σπουδαίων και ευκατάστατων ατόμων και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναδεικνύουν το ωραίο και το «φανταχτερό». Οι πλούσιοι και ισχυροί, έχουν την επιθυμία και τα μέσα να αποτυπώνουν την προσωπικότητα και τη δύναμή τους στην αρχιτεκτονική και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλά τέτοια σπίτια σε όλο τον κόσμο. Από την Ευρώπη μέχρι τη μαγευτική Άπω Ανατολή, ας ρίξουμε μια ματιά στα 10 πιο εντυπωσιακά παλάτια που θα συναντήσουμε σε όλο τον κόσμο.

Τα πιο hot μέρη του πλανήτη

Βερσαλλίες, Γαλλία

Το παλάτι των Βερσαλλιών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Παρίσι, ήταν αρχικά ένα κυνηγετικό οίκημα για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ’. Οι διάδοχοί του συνέχισαν αυτή την παράδοση μέχρι ο Λουδοβίκος ΙΔ’ να αποφασίσει να έχει την αυλή του μόνιμα στο παλάτι. Αυτή η κίνηση συγκέντρωσης εξουσιών του επέτρεψε να κρατήσει τους ευγενείς υπό τον έλεγχό του.

Ωστόσο, βοήθησε επίσης στο να διαχωρίσει την αριστοκρατία από τον υπόλοιπο λαό της Γαλλίας και έτσι συνέβαλε στην τελική πτώση της μοναρχίας. Πιο συγκεκριμένα, η πολυτελής ζωή μέσα στο παλάτι αγανάκτησε τους Γάλλους που μετά βίας είχαν ψωμί να φάνε. Το Παλάτι επέζησε από την Γαλλική Επανάσταση και σήμερα θεωρείται από τα μεγάλα αξιοθέατα της χώρας.

Απαγορευμένη Πόλη, Πεκίνο

Για πεντακόσια χρόνια, η Απαγορευμένη Πόλη ήταν το αυτοκρατορικό παλάτι των Κινέζων αυτοκρατόρων. Βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου και είναι το μεγαλύτερο διατηρημένο συγκρότημα ανακτόρων στον κόσμο, με σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Βατικανού. Είναι χτισμένο σε παραδοσιακό κινεζικό στυλ και περιλαμβάνει 9.999 δωμάτια. Η ζωή μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό πειθαρχημένη: άνθρωποι από διαφορετικές τάξεις έπρεπε να τρώνε από διαφορετικά χρωματισμένα πιάτα. Από τα χρυσά πιάτα επιτρεπόταν να τρώνε μόνο ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα. Οι αυτοκράτορες της Κίνας διέθεταν και ένα δεύτερο ανάκτορο, το Παλαιό Θερινό Παλάτι. Υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα θαύματα του κόσμου και καταστράφηκε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ως τιμωρία για τα βασανιστήρια Βρετανών διαπραγματευτών.

Παλάτι Schönbrunn, Αυστρία

Το Παλάτι Schönbrunn στην Αυστρία, ήταν κάποτε η καλοκαιρινή κατοικία των Αψβούργων αυτοκρατόρων. Το σημερινό παλάτι ολοκληρώθηκε από την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, μητέρα της Μαρίας Αντουανέτας. Όταν ο Μότσαρτ ήταν έξι ετών, έπαιξε για την αυτοκράτειρα στην «αίθουσα των κατόπτρων» και ζήτησε να παντρευτεί την Αντουανέτα. Το παλάτι περιλαμβάνει 1.441 δωμάτια και οι κήποι σχηματίζουν έναν λαβύρινθο. Παρά τα τόσα δωμάτια δεν υπήρχε κουζίνα μέσα στο παλάτι και το μαγείρεμα γινόταν σε άλλο κτήριο, ενώ τα τρόφιμα μεταφέρονταν στο παλάτι από τους υπαλλήλους.

Αυτοκρατορικό Παλάτι, Τόκυο

Το Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκυο, είναι η ιδιωτική κατοικία των Αυτοκρατόρων της Ιαπωνίας. Αν και είναι λιγότερο εντυπωσιακό οπτικά από τα υπόλοιπα παλάτια της λίστας, το ανάκτορο κατά καιρούς έχει θεωρηθεί πως αξίζει περισσότερο από όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια. Η ιαπωνική οικονομική άνθηση τη δεκαετία του 1980 μαζί με τη μεγάλη πυκνότητα του πληθυσμού της χώρας, έχουν αφήσει το παλάτι ως έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην πόλη. Σήμερα το κτήριο περιτριγυρίζεται από το 20% των δέντρων του Τόκυο.

Διαβάστε ακόμα:  Μεγάλες απεργίες από τους εργαζόμενους γνωστών low cost αεροπορικών εταιρειών

Potala, Θιβέτ

Το Potala στη Λάσα είναι η παραδοσιακή κατοικία του Δαλάι Λάμα και το υψηλότερο (ως προς το υψόμετρο) παλάτι στον κόσμο. Κάποτε ήταν το υψηλότερο κατοικημένο κτήριο στον κόσμο και σήμερα αποτελεί σύνθεση δύο παλατιών, ενός λευκού και ενός κόκκινου που έχουν χτιστεί σε διαφορετικές εποχές. Υπάρχει στην περιοχή από τον 7ο αιώνα αν και ένα μέρος του χτίστηκε αρκετά αργότερα. Δεδομένου ότι ο Δαλάι Λάμα διέφυγε στην Κίνα, το παλάτι έχει γίνει το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Θιβέτ. Οι επισκέπτες πρέπει να εγκλιματιστούν στην ατμόσφαιρα πριν μπουν μέσα, αφού δεν επιτρέπεται να πάρουν μάσκες οξυγόνου (που πολλοί χρειάζονται λόγω υψομέτρου) στο παλάτι για το φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Blenheim, Αγγλία

Το παλάτι Blenheim είναι το μοναδικό στη Βρετανία που δεν είναι βασιλική κατοικία. Δόθηκε αρχικά στον πρώτο Δούκα του Marlborough για τη συμμετοχή του στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια στη Βρετανία και το μέρος όπου γεννήθηκε ο Winston Churchill, ο οποίος έχει σχέση με τον Δούκα και όπου έκανε πρόταση γάμου στη γυναίκα του. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για περιήγηση, με το σημερινό Δούκα να περιπλανιέται συχνά στους διαδρόμους και να συνομιλεί με τους επισκέπτες.

Alhambra, Ισπανία

Το παλάτι Alhambra στη Γρενάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας. Χτίστηκε από τους Μαυριτανούς, τους Μουσουλμάνους κατακτητές της Ισπανίας κατά τον 14ο αιώνα και αποτέλεσε έδρα λήψης αποφάσεων για πολλούς σουλτάνους της Γρενάδας. Το παλάτι χτίστηκε σε τυπικό μαυριτανικό στυλ και διακοσμήθηκε με περίτεχνη λιθοδομή. Μετά την επανάκτηση της Ισπανίας από τους Χριστιανούς, το παλάτι χρησιμοποιήθηκε από την ισπανική βασιλική οικογένεια αφού τροποποιήθηκε σε ευρωπαϊκή μορφή.

Ταξίδι στην αυθεντικότητα της Λήμνου

Χειμερινά Ανάκτορα, Αγία Πετρούπολη

Τα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης, ήταν η κατοικία των κυβερνητών της Ρωσίας. Όταν δέχθηκαν επίθεση κατά την επανάσταση του 1917, η ιστορία της Ρωσίας άλλαξε μια για πάντα και ξεκίνησε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Το παλάτι είχε περισσότερα από 1.500 δωμάτια και το μεγαλύτερο μπορούσε να χωρέσει 10 χιλιάδες άτομα. Είχε μέχρι και ιδιωτικό καθεδρικό ναό. Μετά την επανάσταση του Κομμουνιστικού Στρατού το παλάτι καταληστεύθηκε και ανακαλύφθηκε ένα κελάρι με τεράστιες ποσότητες κρασιού.

Domus Aurea, Ρώμη

Το παλάτι Domus Aurea (Χρυσό Σπίτι), ανήκε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν ποτέ. Η Ρώμη ως αρχαία πόλη ήταν ένα χάος όσον αφορά τους δρόμους της και τα στενά πολυώροφα σπίτια τα οποία φιλοξενούσαν πολλά άτομα σε περιορισμένο χώρο. Υπήρχε μικρή έκταση για μεγαλοπρεπή παλάτια, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πόλη το 64 μ.Χ. κατά την οποία καταστράφηκε μεγάλο μέρος της αριστοκρατικής περιοχής αφήνοντας χώρο για ανέγερση νέων κτηρίων, μέσα στα οποία ήταν και το Domus Aurea.

Πηγή: clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ