Ξεναγήστε τις… αισθήσεις σας: Η άλλη πλευρά της Πάρου, αποκαλύπτεται μέσα από ένα άκρως ενδιαφέρον οδοιπορικό στα χωριά και τα απομακρυσμένα μέρη του νησιού!

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected]) | Photo Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Εκτός από την πρωτεύουσα Παροικιά, την κοσµοπολίτικη Νάουσα, τις υπέροχες παραλίες, υπάρχει και η άλλη, η λιγότερo γνωστή πλευρά του νησιού… που µένει να θυµίζει ότι η Πάρος είναι πάνω απ’ όλα ένα πανέµορφο κυκλαδίτικο, γραφικό νησί µε καρτποσταλικές εικόνες, φυσική οµορφιά, πανέµορφα χωριά, µαγευτικά, γαλήνια τοπία και ελληνικά αρώµατα και χρώµατα… Εµείς κάναµε ένα «οδοιπορικό» στο νησί και µε βεβαιότητα σας λέµε ότι είναι one in a lifetime experience!

Λεύκες

Ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά του νησιού, µε ελικοειδή λευκά σοκάκια, γεµάτα ανθισµένες βουκαµβίλιες, πολλά εκκλησάκια, καφενεδάκια αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, οι Λεύκες θα σας εντυπωσιάσουν. Ορεινό και ταυτόχρονα πράσινο, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Eίναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωµα και τα σπίτια είναι αµφιθεατρικά χτισµένα! Στους λόφους γύρω στέκουν ανεµόµυλοι, ενώ στην άκρη είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας µε τα περίφηµα καµπαναριά του.

Μάρµαρα

Τα Μάρµαρα είναι ένα γραφικό χωριό 14 χλµ. από την Παροικιά. Στην είσοδό του, θα δείτε τον Μύλο, λίγο µετά την πλατεία ενώ θα θαυµάσετε και τα παλιά αρχοντικά. Ανάµεσα στις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του, εντυπωσιακοί είναι ο κατάλευκος ναός του Ταξιάρχη και ο ναός της Κοίµησης της Θεοτόκου. Επίσης, θα δείτε διάσπαρτους σπονδύλους µαρµάρινων κιόνων που προέρχονται από δωρικό ναό Κλασικής Περιόδου. Highlight: Στο βουνό Αντικέφαλο βρέθηκαν τα αρχαία κεραµεία και λέγεται ότι στο ίδιο σηµείο βρίσκεται θαµµένη η αρχαία πόλη Υρία. Tip. Από τα Μάρµαρα υπάρχει πρόσβαση στις ανατολικές παραλίες του νησιού.

Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αγκαιριά

Χωριό Αγκαιριά

Είναι 12,5 περίπου χλµ. νότια της Παροικιάς στην ενδοχώρα του νησιού, αν και απέχει ελάχιστα (περίπου 2 χλµ.) από τη θάλασσα. Χτισµένο σε µια περιοχή µε άφθονο πράσινο και µόνιµους κατοίκους λιγότερους από 300, είναι ένα όµορφο και ήρεµο χωριό. Στο κέντρο του δεσπόζει η µεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μάρπησσα

Η Μάρπησσα, που βρίσκεται 17 χλµ. ανατολικά της Παροικιάς, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου, µε σπίτια του 16ου και 17ου αι. και πλακόστρωτα σοκάκια. Είναι αµφιθεατρικά χτισµένη στην κορυφή ενός µικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταµόρφωσης. Στο χωριό θα δείτε το Μουσείο γλυπτών Περαντινού, τους 4 ανεµόµυλους, ενώ από εδώ ξεκινάει το µονοπάτι που οδηγεί στη µονή του Αγίου Αντωνίου. Έχει επίσης πολλές επιλογές σε ταβέρνες και καφενεδάκια. Highlight: Αν βρεθείτε στο χωριό τη Μεγάλη Παρασκευή, θα εντυπωσιαστείτε από τη µαγευτική αναπαράσταση των Παθών.

Διακοπές στην Πάρο; Δες σε ποιες παραλίες οπωσδήποτε πρέπει να πας!

Πρόδροµος

Νοτιοανατολικά του νησιού, µόλις 5 χλµ. από τις από τις Λεύκες, θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό Πρόδροµος, το οποίο είναι γνωστό από τον Μεσαίωνα. Ένας πανέµορφος οικισµός µε λευκά σπίτια, γραφικές εκκλησίες και µοναστήρια, που πήρε το όνοµά του από τον µητροπολιτικό ναό του 17ου αι. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου. Tip: Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ακολουθήστε το 1.000 χρόνων (!) µονοπάτι ανάµεσα σε ελαιώνες και αµπελώνες που συνδέει τις Λεύκες µε τον Πρόδροµο και στο µεγαλύτερο µέρος του είναι στρωµένο µε µεγάλες µαρµάρινες πλάκες. Η διαδροµή είναι περίπου 1,5 ώρα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο, καθώς είναι τουλάχιστον µαγευτική…

Δρυός

Λίγο πιο κάτω από το Άσπρο Χωριό συναντάµε τον ιστορικό οικισµό Δρυό (25 χλµ. από την Παροικιά). Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει θέα το απέραντο γαλάζιο και έχει πανέµορφη παραλία µε ταβερνάκια από πάνω. Από την άλλη, δεν λείπουν τα µνηµεία, ενώ ενδιαφέρον είναι το σπήλαιο των δαιµόνων και οι λίµνες του Δρυού.

Το Κάστρο του Κεφάλου ( ή Κάστρο Μάρπησσας)

Στα ανατολικά του χωριού Μάρπησσα υψώνεται επιβλητικά ο κωνικός λόφος του Κεφάλου (ή αλλιώς του Αγίου Αντωνίου), στην κορυφή του οποίου βρίσκεται και το µοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Την κορυφή του λόφου περιέβαλλε το ερειπωµένο σήµερα βενετσιάνικο κάστρο. Στον Κέφαλο σώζονται, σήµερα, περίπου 10 ερειπωµένα µοναστήρια. Στην κορυφή του υπήρχε η καθολική εκκλησία και η κατοικία του άρχοντα.

Η πανοραμική θέα από το κάστρο της Μάρπησσας

Δυστυχώς, από ολόκληρη την καστροπολιτεία και την οχύρωσή της διασώζονται µόνο λίγα διάσπαρτα ερείπια. Παρ’ όλα αυτά, φτάνοντας στην κορυφή, η θέα κόβει την ανάσα… Όλο το Αιγαίο απλώνεται µπροστά σας και το βλέµµα χάνεται στο άσπρο του νησιού και στο µπλε της θάλασσας και του ορίζοντα…

Άγιος Αντώνιος

Στη κορυφή του λόφου δεσπόζει το ιστορικό µοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Αν και ο δρόµος (περίπου µισή ώρα από τη Μάρπησσα) είναι κυρίως χωµατόδροµος και πολύ ανηφορικός, αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη! Η Μονή, που χρονολογείται στα 1600 µε ξυλόγλυπτο τέµπλο, στον τύπο της τρίκλιτης σταυρικής βασιλικής µε 2 τρούλους έχει εικόνες µεγάλης αξίας και είναι από τα παλιότερα, πιο ιστορικά και γραφικά προσκυνήµατα του νησιού.

Ο προαύλιος χώρος της Μονής

Σήµερα, εκτός από την εκκλησία, την ιστορία µαρτυρούν και οι κενοί πλέον από µοναχούς (κατοικούσαν µέχρι τις αρχές του περασµένου αιώνα) χώροι. Η γαλήνη του µέρους, η ηρεµία του τοπίου, το άπλετο φως, το υψόµετρο και η θέα που είναι εκθαµβωτική… µετατρέπουν την επίσκεψη σε εµπειρία ζωής!

Note: Η Mονή γιορτάζει 3 φορές το χρόνο, του Αγίου Αντωνίου (17/01), του Προφήτη Ηλία (20/07) & της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (24/09)

*Ευχαριστούµε την κα Αρσενία για τις πολύτιµες πληροφορίες τόσο για την ιστορία του κάστρου όσο και της Μονής.

Πηγή Gold Book of Paros 2017

 

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ