Πάρος: Γνωρίστε το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων!

Η Πάρος θα σας μαγέψει με την πρώτη κιόλας ματιά! Ολόλευκα σπιτάκια, γραφικά σοκάκια, φιλόξενοι άνθρωποι, παραδοσιακοί οικισµοί και αµέτρητες χρυσές αµµουδιές… αυτά και πολλά ακόµα την χαρακτηρίζουν την Πάρο, το τρίτο µεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων!

Πρωτεύουσά της είναι η Παροικιά στη δυτική ακτή, ενώ η δεύτερη σε µέγεθος πόλη, η Νάουσα, ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια του Αιγαίου, που εξελίχθηκε από οικισµός ψαράδων σε κοσµοπολίτικο θέρετρο! Η Πάρος καταφέρνει να συνδυάσει µε τον δικό της µοναδικό τρόπο, το χτες µε το σήµερα, τη γαλήνη και τη ζωντάνια, το µπλε της θάλασσας και το λευκό των σπιτιών της.

Αν ονειρεύεστε διακοπές που να µπορούν να συνδυάζουν όλα τα παραπάνω, τότε η Πάρος είναι το νησί σας! Αφεθείτε να σας παρασύρει σε ένα συνονθύλευµα µαγευτικών εικόνων, αρωµάτων και γεύσεων και ζήστε τη µε όλες σας τις αισθήσεις! Αρχικά, με το που φτάσετε στο νησί υπάρχουν 4 check in που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε!

Η ιστορία της Πάρου

Η ιστορία της Πάρου

Η ιστορία του νησιού έχει τις ρίζες της στην εποχή του Λίθου και του Χαλκού (5η χιλιετία π.Χ.). Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, και πιο συγκεκριµένα το 1207, εντάσσεται στο Δουκάτο του Αιγαίου και οι κάτοικοί της µετατρέπονται σε δουλοπάροικοι. Παράλληλα, το νησί αντιµετωπίζει πειρατικές επιδροµές και λεηλασίες και η Νάουσα γίνεται βάση πειρατών. Τότε, χτίζεται στο νησί και το κάστρο της Παροικιάς. Αρκετά αργότερα, το νησί καταλαµβάνεται από τον γνωστό πειρατή Μπαρµπαρόσα ενώ το 1560 κυριεύεται από τους Τούρκους.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Πάρος αποτέλεσε ενεργό τόπο στην ελληνική επανάσταση του 1821, ενώ δοκιµάστηκε σκληρά την περίοδο της γερµανικής κατοχής, έχοντας ως αποτέλεσµα πολλοί Παριανοί να αναγκαστούν να µετοικήσουν στον Πειραιά και αργότερα στο εξωτερικό. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ο τουρισµός αρχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονοµίας του νησιού και, κατά προέκταση, σε όλους τους τοµείς του.

Παροικιά – Η πρωτεύουσα

Παροικιά, Πάρος

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Παροικιά, το κέντρο κάθε εµπορικής δραστηριότητας, είναι χτισµένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στις παρυφές του λόφου της Μονής των Αγίων Αναργύρων, µε σήµα-κατατεθέν της, τον Μύλο και τα γραφικά ολόλευκα σοκάκια της, που παντρεύουν το έντονο παρελθόν αλλά και το ζωντανό παρόν του νησιού.

Η ονοµασία της λέγεται ότι προέρχεται από τη βυζαντινή εποχή και πιο συγκεκριµένα από τους «παροίκους» του ναού της Εκατονταπυλιανής. Εδώ βρίσκεται το διάσηµο επιβατηγό και εµπορικό λιµάνι του νησιού, αλλά και η τεράστια σε µήκος παραλία της (οδός Γιάννη Πάριου) µε τους αιωνόβιους φοίνικες. Στα παραδοσιακά σοκάκια της αλλά και στον κεντρικό παραλιακό της δρόµο, συγκεντρώνονται all day προτάσεις σε φαγητό και διασκέδαση που ικανοποιούν κάθε γούστο, ενώ µε µια βόλτα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την κυκλαδίτικη οµορφιά και την φιλοξενία των κατοίκων της.

Στην Παροικιά θα δείτε και την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά µνηµεία που βρίσκονται της Ελλάδας και το µεγαλύτερο σε µέγεθος. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο αποτελεί και το Κάστρο, χτισµένο στον Λόφο πάνω από το λιµάνι. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχής της παλαιάς πόλης και γύρω από το κάστρο βρίσκονται γύρω στα 40 εκκλησάκια που αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί. Μην παραλείψετε να περπατήσετε κατά µήκος του κεντρικού δρόµου της Αγοράς (οδός Λοχαγού Φωκιανού), που είναι γεµάτος µε χαρακτηριστικά κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτήρια.

Νάουσα – Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι

Νάουσα, Πάρος

Στα βόρεια του νησιού, χτισµένη στον δεύτερο µεγαλύτερο κόλπο του, το γοητευτικό ψαροχώρι της Νάουσας διαθέτει ένα από τα γραφικότερα και πλέον κοσµοπολίτικα λιµανάκια του Αιγαίου, όπου αράζουν παντός είδους καΐκια και σκάφη, από αλιευτικά µέχρι πολυτελή γιοτ! Με σήµα κατατεθέν το δηµοφιλές γεφυράκι, γνωστό σηµείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, και το Ενετικό Κάστρο στην παραλία, εδώ χτυπάει η καρδιά του νησιού!

Οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν µετατραπεί σε προσεγµένα στέκια για φαγητό, ποτό και διασκέδαση, ενώ τα ολόλευκα κυκλαδίτικα σοκάκια της, στολισµένα µε τις ολάνθιστες µωβ βουκαµβίλιες, γοητεύουν τον επισκέπτη µε την αυθεντική νησιωτική οµορφιά του µέρους, που διατηρεί το αυθεντικό άρωµα του παρελθόντος και αναδεικνύει την κοσµοπολίτικη αίγλη της!

Αφού γνωρίσετε τις κοσμοπολίτικες πόλεις της, ετοιμαστείτε για ένα οδοιπορικό στα υπέροχα χωριά της!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr για την Πάρο:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ