Πάρος χωριά

Εκτός από την πρωτεύουσα Παροικιά, την κοσµοπολίτικη Νάουσα, τις υπέροχες παραλίες, υπάρχει και η άλλη, η λιγότερo γνωστή πλευρά του νησιού… που µένει να θυµίζει ότι η Πάρος είναι πάνω απ’ όλα ένα πανέµορφο κυκλαδίτικο, γραφικό νησί µε καρτποσταλικές εικόνες, φυσική οµορφιά, πανέµορφα χωριά, µαγευτικά, γαλήνια τοπία και ελληνικά αρώµατα και χρώµατα… Ένα «οδοιπορικό» στο νησί είναι σίγουρα µαγική εµπειρία!

Και μετά από το μοναδικό οδοιπορικό… δείτε σε ποιες παραλίες της Πάρου πρέπει οπωσδήποτε να πάτε!

Λεύκες

Λέυκες Πάρος

Oρεινό, καταπράσινο χωριό της Πάρου, στο κέντρο του νησιού, ανατολικά της Παροικιάς. Κύριο χαρακτηριστικό του, τα στενά, ολόλευκα σοκάκια, στολισµένα µε ολάνθιστες βουκαµβίλιες. Είναι χτισµένο αµφιθεατρικά κάτω από το πευκόδασος και µάλιστα κάποτε αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου.

Πρόδροµος

Πρόδροµος Πάρος

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό Λεύκες, συναντάµε τον ιστορικό οικισµό του Προδρόµου, που πήρε την ονοµασία του από τον µητροπολιτικό ναό του 17ου αι. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου. Tip: Δοκιµάστε να ακολουθήσετε το 1000 χρόνων µονοπάτι που συνδέει τα δυο χωριά, Πρόδροµο και Λεύκες. Η µαγευτική, 1,5 ώρας διαδροµή, θα σας εντυπωσιάσει.

Μάρπησσα

Μάρπησσα Πάρος

Ένα από τα οµορφότερα και πιο δηµοφιλή χωριά της Πάρου, στα ανατολικά του νησιού, αµφιθεατρικά χτισµένο, γεµάτο γραφικά σοκάκια και παλιά σπίτια. Στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισµένη, βρίσκεται ο ναός της Μεταµόρφωσης. Την περίοδο του Πάσχα αποκτάει ξεχωριστή αίγλη και γεµίζει κόσµο, µιας και πραγµατοποιείται η εντυπωσιακή αναπαράσταση των Παθών.

Το Κάστρο του Κεφάλου ( Ή Κάστρο Μάρπησσας)

Κάστρο Μάρπησσας Πάρος

Στα ανατολικά του χωριού Μάρπησσα της Πάρου υψώνεται ο κωνικός λόφος του Κεφάλου (ή του Αγίου Αντωνίου), στην κορυφή του οποίου βρίσκεται και το µοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (16ος αι.). Στο λόφο αυτόν ήταν χτισµένη µια µικρή µεσαιωνική πολιτεία και ένα βενετσιάνικο κάστρο. Δυστυχώς από την καστροπολιτεία µπορούµε πλέον να βρούµε µόνο κάποια ερείπια που διασώζονται διάσπαρτα στο λόφο. Extra tip: H ανάβαση από την Μάρπησσα στο µοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου µισή ώρα) προσφέρεται για µια µοναδική πεζοπορία, ενώ η θέα είναι πραγµατικά εντυπωσιακή.

Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου Πάρος

Στη κορυφή του λόφου δεσπόζει το ιστορικό µοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Αν και ο δρόµος (περίπου µισή ώρα από τη Μάρπησσα) είναι κυρίως χωµατόδροµος και πολύ ανηφορικός, αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη! Η Μονή, που χρονολογείται στα 1600 µε ξυλόγλυπτο τέµπλο, στον τύπο της τρίκλιτης σταυρικής βασιλικής µε 2 τρούλους έχει εικόνες µεγάλης αξίας και είναι από τα παλιότερα, πιο ιστορικά και γραφικά προσκυνήµατα του νησιού. Σήµερα, εκτός από την εκκλησία, την ιστορία µαρτυρούν και οι κενοί πλέον από µοναχούς (κατοικούσαν µέχρι τις αρχές του περασµένου αιώνα) χώροι. Η γαλήνη του µέρους, η ηρεµία του τοπίου, το άπλετο φως, το υψόµετρο και η θέα που είναι εκθαµβωτική… µετατρέπουν την επίσκεψη σε εµπειρία ζωής! Note: Η Mονή γιορτάζει 3 φορές το χρόνο

Δρυός

Δρυός Πάρος

25 χλµ. από την Παροικιά, το όµορφο χωριό Δρυός έχει µακρά ιστορία. Αποτέλεσε στο παρελθόν το λιµάνι της Πάρου, λόγω των πολλών νερών που διαθέτει και που έδιναν στα πλοία τη δυνατότητα να ανεφοδιάζονται. Αξίζει να επισκεφθείτε τους αρχαίους νεώσοικους (τα µέρη στα οποία προφύλασσαν τα πλοία), αλλά και το σπήλαιο των δαιµόνων µε σταλαγµίτες και σταλακτίτες!

Αγκαιριά

Αγκαιριά Πάρος

Αν και χτισµένο στην ενδοχώρα του νησιού, απέχει µόλις 2 χλµ. από τη θάλασσα. Βρίσκεται στα νότια της Παροικιάς, σε µια καταπράσινη τοποθεσία και στο κέντρο του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Μάρµαρα

Μάρµαρα Πάρος

Σε απόσταση 14 χλµ. από την Παροικιά, βρίσκουµε το γραφικό χωριό του Μάρμαρα, γεµάτο παλιά αρχοντικά και όµορφες εκκλησίες. Ανάµεσα στις εκκλησίες του, ξεχωρίζει ο κατάλευκος ναός του Ταξιάρχη και ο ναός της Κοίµησης της Θεοτόκου. Extra tip: Στο βουνό Αντικέφαλο λέγεται ότι είναι θαµµένη η αρχαία πόλη Υρία.

Μάθετε τα πάντα για την Πάρο μέσα από τον οδηγό μας, Gold book of Paros, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε online, αλλά και να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ