Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΤα Καραμανλίδικα του Φάνη: Το παστομαγειρείο που είναι ο ναός των γεύσεων...

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Το παστομαγειρείο που είναι ο ναός των γεύσεων στην Αθήνα!

Στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει ένα μαγαζί που αναβιώνει το βυζαντινό παστομαγειρείο και ενώνει το χθες με το σήμερα: «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» κουβαλούν ιστορία.

Καραμανία ήταν το όνομα της νότιας μεσογειακής ακτής της Ανατολίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι ονομάστηκαν Καραμανλήδες: μια δυναστεία που είχε την ηγεμονία της περιοχής μεταξύ του τέλους του 13ου μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα.

Το κράτος ιδρύθηκε από τους Τουρκομάνους, υπό την ηγεσία του Καραμάν Μπέι, και τελικά ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την βασιλεία του Μωάμεθ Β’.

- Advertisement -

Οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού αυτού του λαού. Διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία. Διέδωσαν το «παστόν» και τους τεταριχευμένους κωλήνες» των Ιώνων στους Ρωμαίους, το «ακρόπαστον» και τους βουτύλους των Βυζαντινών στους Οθωμανούς, σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά της Ανατολίας, τον πλεονασμό κρέατος από τα εμπορικά καραβάνια και την ανάγκη προμηθειών τροφίμων για αυτούς που ταξίδευαν.

Ενα γωνιακό, πέτρινο νεοκλασικό κτίριο έγινε ένας μικρός «ναός» αυθεντικών καραμανλίδικων γεύσεων, μια ωδή στις μυρωδιές του τότε.

 

Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος είναι ο άνθρωπος πίσω από τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Ενα μαγαζί με ένα ζωντανό κομμάτι του παρελθόντος. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό το γεγονός ότι η πατρότητα του παστουρμά ανήκει στους Καραμανλήδες, Ελληνες της Καππαδοκίας. Οταν οι Καραμανλήδες έφτασαν στην Ελλάδα με τη συνθήκη της Λωζάνης, δημιούργησαν ένα δικό τους σχολείο αλλαντοποιίας.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» χωρίζονται σε μεζετζίδικο που βρίσκεται Σωκράτους 1 και Ευρυπίδου και παστιρματζίδικο που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω από το μεζετζίδικο, στον αριθμό 41 της οδού Ευρυπίδου. Η διαδρομή του παστιρματζίδικου ξεκινά τη δεκαετία του 20’. Οι πελάτες του, πιστοί για δεκαετίες στη γεύσεις και στα αρώματά του.

Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος συνέχισε τη διαδρομή του μαγαζιού που ο πατέρας του με μεράκι έχτιζε για χρόνια. Μετά από αρκετές δεκαετίες και συγκεκριμένα το 2014, άνοιξε το μεζετζίδικο με εκλεκτούς μεζέδες.

Ρωτήσαμε ποια είναι τα προιόντα που ο κόσμος αγαπά περισσότερο: το παστράμι (η λέξη είναι δάνειο από την τουρκική λέξη «pastirma» που θυμίζει το δικό μας παστουρμά. Το παστράμι έχει επικάλυψη κόλιανδρου), ο καβουρμάς, το σουτζούκι αλλά και τα καπνιστά τυριά και τα αλίπαστα.  Αγαπημένες επιλογές είναι και το μοσχαρίσιο μπούτι, το χοιρομέρι, το μούχτερον και χωριάτικο λουκάνικο. Μπορείτε ακόμα να βρείτε προϊόντα με 0 έως 2% λιπαρά και προιόντα χωρίς γλουτένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αλλαντικά παρασκεύαζει ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας στα εργαστήρια Sary στη Δράμα.

Tα λατρευτά μεζεδάκια των πελατών είναι τα παστιρμαδοπιτάκια, η ποικιλία τυριών παλαίωσης και αλλαντικών ωρίμανσης, ο καβουρμάς με πατάτες και πιπεριές και τα σαγανάκια.

Ο Φάνης Θεοδώροπουλος κρατά ζωντανό ένα κομμάτι ιστορίας, που δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα από την υποστήριξη και την αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

Δοκιμάζοντας τα πιο λαχταριστά πιάτα στην Αθήνα!Τα 10 καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης!(photo)

 

Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 10552 Αθήνα

Παστιρματζίδικο: Ευριπίδου 41, 10554 Αθήνα

karamanlidika.gr

 πηγή:.bovary.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,289LikesΚάντε Like
88,455 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ