Πάτμος: Ο πλήρης οδηγός για το νησί της Αποκάλυψης!

Κάθε νησί και κάθε τόπος, έχει τη δική του ταυτότητα, χαρακτήρα, αύρα και όπως αλλιώς το αποκαλεί ο κάθε ένας. Στη συνείδηση των περισσότερων, η Πάτμος έχει χαραχτεί ως το νησί της εσωτερικής γαλήνης και ψυχικής κάθαρσης χάρη στο έντονο Χριστιανικό DNA της.

Το νησί εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί µια σταθερή αξία για ψαγµένους επισκέπτες, διανοούµενους, καλλιτέχνες και επώνυµους από όλο τον κόσµο που το επιλέγουν για αυτό ακριβώς το χαρακτήρα του. Αυτό το µεγαλείο νιώθει κανείς όταν περιδιαβαίνει τα σοκάκια του νησιού, όταν επισκέπτεται τα µνηµεία και τους εκκλησιαστικούς χώρους. Μια µυστηριακή ατµόσφαιρα πλανάται στον αέρα, κάτι ανεξήγητο που αποκαλύπτεται σε ντόπιους και επισκέπτες.

Πάτμος εκκλησίες

Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψετε όλη αυτή τη µαγεία που κρύβεται σε κάθε βήµα σας στα σοκάκια της Χώρας µε τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στη σκοτεινή σπηλιά όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, στον Καθεδρικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα ασκηταριά που τα λένε «Καθίσµατα». Αλλά ένα νησί, ένα ελληνικό νησί, διαθέτει και άλλες φυσικές οµορφιές, όπως γραφικούς οικισµούς, πεντακάθαρες παραλίες, ντόπιους γαστρονοµικούς θησαυρούς, φιλόξενους κατοίκους… Πείτε ναι, στην Πάτµο, ένα νησί-µνηµείο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.

Η ιστορία της Πάτμου

Η ιστορία της Πάτμου
Το άγαλμα του Εμμανουήλ Ξάνθου στην πλατεία του Δημαρχείου

Οι πρώτες αναφορές για την Πάτµο, χρονολογούνται από την εποχή του Θουκυδίδη ενώ σύµφωνα µε τη µυθολογία, ο Ορέστης κατατρεγµένος από τις Ερινύες µετά το φόνο της µητέρας του, καταφεύγει στην Πάτµο και χτίζει µια Ακρόπολη στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα η Μονή του Αγ. Ιωάννη προς τιµή της θεάς Αρτέµιδας. Σύµφωνα µε ευρήµατα, ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας φτάνουν έως και την προϊστορική περίοδο και επιβεβαιώνουν την µακραίωνη ιστορία του νησιού. Οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι, θεωρούνται οι Ίωνες για να ακολουθήσουν οι Δωριείς. Η Πάτµος δέχεται τις λεηλασίες των πειρατών και οι Ρωµαίοι κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. τη µετατρέπουν σε τόπο εξορίας.

Το 95 µ.Χ., φτάνει στο νησί ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, συγγράφοντας το βιβλίο της Αποκάλυψης στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Τη βυζαντινή περίοδο (7ος -8ος αιώνας), το νησί ερηµώθηκε εξαιτίας των επιδροµών από τους άραβες. Το 1088 µ.Χ. ο Όσιος Χριστόδουλος ιδρύει τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι περιπέτειες για το νησί συνεχίστηκαν και το 1659 από την εισβολή των Βενετών οι οποίοι λεηλάτησαν τη Μονή. Μετά το τέλος του Ενετοκρατικού πολέµου, περνά στα χέρια των Τούρκων. Το νησί γνώρισε µεγάλη πνευµατική, οικονοµική και ναυτιλιακή ανάπτυξη µε την ίδρυση της Πατµιάδος Σχολής το 1713, από τον Μακάριο Καλόγερο. Μετά το πέρασµα των Ρώσων, τα νησιά πέρασαν ξανά στα χέρια των Τούρκων οι οποίοι το 1912 τα παρέδωσαν στους Ιταλούς. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα τα νησιά των Δωδεκανήσων.

Η Χώρα της Πάτμου

Χώρα Πάτμος
Στα γραφικά σοκάκια της Χώρας

Ένα κόσµηµα µέσα σε ένα µεγαλύτερο, είναι η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού που αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO από το 1999. Η πανέµορφη πόλη, στην οποία δίνουν ζωή περίπου 540 κάτοικοι, είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού, είναι χτισµένη και προστατεύεται κάτω από τα τείχη της οχυρωµένης βυζαντινής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι έχει κρατήσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του µεσαιωνικού οικισµού µε δαιδαλώδη σοκάκια, µεγαλοπρεπή αρχοντικά µε ψηλούς αυλότοιχους και επίπεδες στέγες που εφάπτονται το ένα µε το άλλο. Ένας οικισµός µε εκτυφλωτικό λευκό τον οποίο λούζει ο ήλιος και τα στοιχεία της φύσης. Πέρα από την περιήγηση, στα σοκάκια θα βρείτε όλων των λογιών τα προσεγµένα µαγαζιά µε τουριστικά είδη, γραφικά παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια, µπαράκια καθώς και επιλογές για διαµονή. Η πρωτεύουσα, αποτελεί σηµείο αναφοράς του πολιτιστικού πλούτου της Πάτµου, µε επίκεντρο την Ιερά Μονή, αλλά και ένα ολόκληρο αξιοθέατο από µόνη της.

Σκάλα – Το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου

Σκάλα - Το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου

Ιδιαίτερης οµορφιάς, είναι ένα γραφικό τουριστικό κέντρο και το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου όπου δένουν τα πλοία, αποτελεί σηµείο εξορµήσεων για πολλές παραλίες και αξιοθέατα, και εκδροµών στα νησάκια των Αρκιών και του Μαραθιού. Είναι ο πιο πυκνοκατοικηµένος οικισµός µε περίπου 1.400 µόνιµους κατοίκους και τόπος που φιλοξενεί µια πλειάδα από τουριστικά καταστήµατα, τράπεζες, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια.

Επιπλέον, η Σκάλα ζει έντονα και τις νυχτερινές ώρες µε µπαράκια και κέντρα µε ζωντανή µουσική που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών ενώ το κοσµοπολίτικο χαρακτήρα της ενισχύουν και τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που δένουν στη Μαρίνα της. Η αδιαφιλονίκητη γοητεία της οφείλεται και στα έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία από την ιταλική κατοχή, µε κορυφαίο παράδειγµα το λεγόµενο «ιταλικό κτίριο» στην προκυµαία. Στην περιοχή ο επισκέπτης θα βρει το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και η αρχαία ακρόπολη στο ύψωµα Καστέλι.

Το Ιταλικό Διοικητήριο

Ιταλικό Διοικητήριο, Πάτμος

Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό µνηµείο της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα (1912-1943), χρισµένο έπειτα από εντολή ιταλού κυβερνήτη προκειµένου να στεγάσει, µεταξύ άλλων, τον στρατώνα της χωροφυλακής. Το «Ιταλικό κτίριο» όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Σκάλας ενώ σήµερα στεγάζει την Αστυνοµία, το Τελωνείο, το Ταχυδροµείο και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Τα must see της Πάτμου

Οι Μύλοι

Μύλοι Πάτμου

Είναι οι τρεις χαρακτηριστικοί ανεµόµυλοι στη Χώρα που αποτελούν κόσµηµα για το νησί και ένα µοναδικό αξιοθέατο. Χτισµένοι στα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πάτµου έδωσαν το όνοµά τους στη γειτονική συνοικία των Μύλων και το 2010 οπότε και αποκαταστάθηκαν, βραβεύτηκαν µε το Europa Nostra (πανευρωπαϊκή οµοσπονδία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς), στην κατηγορία «συντήρηση» για την υποδειγµατική αναπαλαίωση. Οι δυο ανεµόµυλοι χτίστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Τη δεκαετία του ’50 εγκαταλείφθηκαν ενώ µετά την αναπαλαίωσή τους τέθηκαν σε λειτουργία για περιορισµένη ποσότητα αλευριού.

Αρχοντικό Νικολαϊδη

Αρχοντικό Νικολαϊδη, Πάτμος

Λαµπρό οίκηµα µε γοτθικές πινελιές που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Οικοδοµήθηκε µεταξύ 1705 και 1796, στη Χώρα και µετά το σεισµό του 1956, υπέστη σοβαρές ζηµιές. Λίγα χρόνια αργότερα, δόθηκε ως δωρεά στο Δηµόσιο από τους ιδιοκτήτες και έκτοτε λειτουργεί ως εκθεσιακός, µουσειακός χώρος. ( Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ.: 11:00-14:00, Τ. 22470 32709)

Ο Βράχος της Καλλικατσού

Ο Βράχος της Καλλικατσού, Πάτμος

Δεν είναι ένας τυχαίος βράχος, αλλά ένα σηµείο που κουβαλά θρύλους και µύθους. Ο βραχώδης όγκος που σχηµατίστηκε την εποχή της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν τέσσερα εκατοµµύρια χρόνια, αποτελεί και έναν σηµαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού. Κι αυτό γιατί σύµφωνα µε τους ερευνητές υπήρξε από τους προϊστορικούς µέχρι τους ιστορικούς χρόνους, υπαίθριο ιερό πιθανότατα αφιερωµένο στην Αφροδίτη. Κατά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισµού, ο χώρος µετατράπηκε σε ερηµητήριο έως τον 14ο αιώνα. Σύµφωνα µε τον θρύλο, µια όµορφη κοπέλα µη µπορώντας να αντισταθεί στα όµορφα νερά της περιοχής, έβγαλε τα ρούχα της και κολύµπησε, κάτι που θεωρήθηκε προσβολή από τη µητέρα της η οποία την καταράστηκε να µετατραπεί σε πέτρα.

Μην ξεχάσετε να ανακαλύψετε και τις 16 top παραλίες της Πάτμου!

Η… ιερή πλευρά της Πάτμου – Τα must visit

Η Πάτµος, γνωστή και ως Νησί της Αποκάλυψης ή Ιερουσαλήµ του Αιγαίου, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους θρησκευτικούς προορισµούς παγκοσµίως. Το νησί που ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος συνέγραψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης και ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το διακρίνει ο µυστικισµός και η κατάνυξη και προκαλεί δέος όχι µόνο στους Χριστιανούς αλλά στους απανταχού επισκέπτες του.

Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης

Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης, Πάτμος

Σηµείο αναφοράς όχι µόνο για την Πάτµο αλλά και για τον Χριστιανισµό παγκοσµίως. Μεταξύ Σκάλας και Χώρας (πρωτεύουσα), το Σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο του µαθητή του Ιησού, Ιωάννη το 95 µ.Χ. όταν τον εξόρισε στην Πάτµο ο αυτοκράτορας Δοµητιανός ως τιµωρία για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Στην εξορία, σύµφωνα µε τη Χριστιανική παράδοση, ο βράχος σκίστηκε σε τρεις µικρές σχισµές που συµβολίζουν την Αγία Τριάδα και ακούστηκε η φωνή του Θεού που υπαγόρευσε το ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Το Σπήλαιο, το 1999 κηρύχθηκε Μνηµείο Παγκόσµιας κληρονοµιάς από την UNESCO. (Τ. +30 22470 31234, επισκέψιµο καθηµερινά από τις 08:00)

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πάτμος

Στεφανώνει τη Χώρα, δεσπόζει από κάθε σηµείο σε όλο το νησί. Σύµφωνα µε αρχαιολογικά ευρήµατα, χτίστηκε στη θέση του αρχαίου ναού της Αρτέµιδος και περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αµυντικό περίβολο που χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα µέχρι τον 17ο. Τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στη µονή υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου, του Τιµίου Σταυρού, των Αγίων Αποστόλων, του Προδρόµου. (Τ. +30 22470 20800, επισκέψιµο καθηµερινά από τις 08:00)

Ιερά Καθίσµατα

Έτσι ονοµάζονται στην Πάτµο τα παλιά ασκηταριά που ίδρυσαν µοναχοί σε σπήλαια, δίπλα από τα οποία έφτιαχναν ένα µικρό ναό ή ένα κελί. Αρχικά ήταν ένα ταπεινό κοίλωµα σε βράχο ή σπηλιά αλλά µε την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν βοηθητικά κτίσµατα και πολλά Καθίσµατα έγιναν ξεχωριστές µονές. Ορισµένα από αυτά κατοικούνται από µοναχούς και άλλα όχι. Μερικά Καθίσµατα, είναι το Ιερό Κάθισµα του Αγίου Παντελεήµονος Χιλιοµοδίου, το Ιερό Κάθισµα Αγίου Γεωργίου του Αυλακίου και το Ιερό Κάθισµα Ασωµάτων.

Ιερά Μονή Ευαγγελισµού

Ιερά Μονή Ευαγγελισµού, Πάτμος

Το µεγαλύτερο γυναικείο µοναστήρι του νησιού µε θέα που κόβει την ανάσα προς τον κόλπο των Κήπων, µιας και είναι χτισµένη στην άκρη του βράχου. Ο ηγούµενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, έχτισε το 1613 ένα ερηµητήριο σε αυτό το σηµείο ενώ το 1937 ο γέροντας Αµφιλόχιος Μακρής, µετέτρεψε το ερηµητήριο σε Μονή και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου. Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. (Η Μονή είναι επισκέψιµη καθηµερινά, εκτός Παρασκευής, 09:00-11:00, Τ. +30 22470 31276-31336)

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Πάτμος

Γυναικεία Μονή που ιδρύθηκε το 1607 από τον ηγούµενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα. Προορισµός του θρησκευτικού αυτού χώρου, ήταν να προσφέρει στέγη σε χήρες και ορφανά αλλά και σε άτοµα µε ειδικές ανάγκες. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και είναι διακοσµηµένη µε τοιχογραφίες από τον 16ο και 18ο αιώνα. (Είναι επισκέψιµη καθηµερινά από τις 08:00 -12:00 & 17:00-19:30, εκτός απογευµάτων Σαββάτου, Τ. +30 22470 20800)

Προφήτης Ηλίας

Προφήτης Ηλίας, Πάτμος

Από την Χώρα της Πάτµου στο δρόµο προς το Διακόφτι ακολουθώντας τις πινακίδες για Κουβάρι, Αγία Παρασκευή, Προφήτη Ηλία θα φτάσετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη µε το «κάθισµα» κτήση του Νεόφυτου του Συµιακού. Το θέαµα εδώ είναι µαγικό… Διάσπαρτα µεγάλα βράχια σαν να έχουν πέσει από τον ουρανό, σπηλιές και στο βάθος η θάλασσα… Η θέα κόβει την ανάσα καθώς η εκκλησία βρίσκεται στο πιο ψηλό σηµείο του νησιού γύρω στα 270 µέτρα.

Πατµιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

Πατµιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, Πάτμος

Ιδρύθηκε από τον Μακάριο Καλογερά το 1713 γύρω από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης όταν ο ίδιος επέστρεψε στο νησί µετά τις σπουδές του στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία στην πατριαρχική σχολή της Κωνσταντινούπολης. Σύµβουλοι και συµπαραστάτες του ήταν οι λόγιοι του γένους και ο Μανουήλ Υψηλάντης, που βοήθησε και υλικά το έργο. Εκεί έχτισε λίγα κελιά για τον ίδιο και τους λίγους µαθητές του.

Η φήµη της Σχολής διαδόθηκε πολύ σύντοµα, από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία ως τη Μ. Ασία και τη Β. Αφρική και µαθητές κατέφθαναν από παντού. Όταν το 1737 πέθανε ο Μακάριος, το έργο εξακολούθησε ο φίλος και συνεργάτης του Γεράσιµος ο Βυζάντιος. Από το 1902 αρχίζει να λειτουργεί σαν ιερατική σχολή και το 1907 αναγκάζεται να µετατεθεί στη Σάµο λόγω οικονοµικών προβληµάτων όπου θα λειτουργήσει λίγα χρόνια και αργότερα θα κλείσει. Η δράση της θα συνεχιστεί µετά την απελευθέρωση του νησιού το 1947. Τότε ανοικοδοµήθηκε ξανά, λίγα µόλις µέτρα από την παλιά της θέση. Την 1η Οκτωβρίου 1947, έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια της Σχολής και ο αγιασµός για την έναρξη των µαθηµάτων. Απόφοιτοι της υπήρξαν πολλοί καθηγητές πανεπιστηµίων, διδάσκαλοι του Γένους, αρχιερείς, πατριάρχες, µητροπολίτες, συγγραφείς όπως και σηµαντικές προσωπικότητες του πολιτικού βίου του τόπου.

Η Σχολή λειτουργεί µέχρι και σήµερα σαφώς όµως µε µειωµένο αριθµό µαθητών. Η Σχολή έχει τιµηθεί επανειληµµένως για την ανεκτίµητη προσφορά της στην Εκκλησία και στο Έθνος από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, από την Ακαδηµία Αθηνών και από την UNESCO. (lyk-ekkl-patmou.dod.sch.gr)

Βαπτιστήριο

Σύµφωνα µε την παράδοση, εκεί βάπτιζε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος τους Πατµίους και επίσης εκεί στεκόταν ο Άγιος όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας τον µάγο Κύνωπα. Βρίσκεται στη Σκάλα, πλησίον της παραλίας του λιµανιού όπου σώζονται τα ερείπια των κτισµάτων που χρησιµοποιούνταν κατά τους Χριστιανικούς χρόνους, ως «βαπτηστήριο».

Πολιτιστικές βόλτες

Αρχοντικό Σηµαντήρη

Είναι από τα παλαιότερα κτίσµατα στη Χώρα, µετά τη Μονή. Χτίστηκε το 1625 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αρχοντικού που λειτουργεί σήµερα ως λαογραφικό µουσείο. Στο εσωτερικό του διόροφου οικήµατος, φυλάσσονται οικογενειακά κειµήλια, έπιπλα, πίνακες και ένα σπάνιο εικονοστάσι. Η ξενάγηση γίνεται από την ιδιοκτήτρια, όγδοη γενιά και απόγονος της οικογένειας.

Αρχαιολογικός χώρος Καστελλίου

Αρχαιολογικός χώρος Καστελλίου, Πάτμος

Είναι ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Πάτµου, µε ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και θεµέλια του ναού του Απόλλωνα. Βρίσκεται στη θέση Καστέλλι, ένας λόφος δυτικά της Σκάλας, µε θέα στους κόλπους της Σκάλας, του Χοχλακά και του Μέρικα ενώ στον ορίζοντα διακρίνεται η Ικαρία και η Νάξος. Στο χώρο ο επισκέπτης θα δει εντυπωσιακά λείψανα οχύρωσης (χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.) και πύργοι.

Σκευοφυλάκιο–µουσείο Μονής Ιωάννη του Θεολόγου

Σκευοφυλάκιο–µουσείο Μονής Ιωάννη του Θεολόγου, Πάτμος

Σηµαντικό αξιοθέατο αποτελεί και το µουσείο-σκευοφυλάκιο, που θεωρείται το µεγαλύτερο µουσείο του Αιγαίου. Στεγάζεται σε χώρο που υπάρχουν τα κελιά των µοναχών και φιλοξενεί θησαυρούς µεγάλης αξίας, µε σηµαντικότερο την περγαµηνή του πορφυρού κώδικα (τέλη 5ου αιώνα). Ένα ακόµη εντυπωσιακό έκθεµα, αποτελεί το χρυσόβουλο του Αλέξιου Κοµνηνού µε το οποίο παραχωρήθηκε η Πάτµος στον Όσιο Χριστόδουλο. Σηµαντικά είναι, πέρα από τα άµφια και τα ασηµικά και η εικόνα του Χριστού Ελκόµενου που πιθανολογείται ότι φέρει την υπογραφή του Ελ Γκρέκο.
(Τ. +30 22470 20800, 31223, εισιτήριο: €2)

Η γαστρονομία της Πάτμου

Η γαστρονομία της Πάτμου

Ένας τόπος τόσο ευλογηµένος, δε θα µπορούσε να υστερεί σε γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα που συνθέτουν το φιλόξενο πρόσωπο του νησιού. Ο γαστρονοµικός πλούτος της Πάτµου είναι αστείρευτος καθώς περιλαµβάνει µια µεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσµατα, συνταγές και προϊόντα που προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ακόµη λόγο να ανακαλύψει µια ενδιαφέρουσα πτυχή του νησιού. Γευτείτε τις περίφηµες ντόπιες τυρόπιτες σε σχήµα τάρτας µε γέµιση από τοπικά τυριά (τη µπατούδα) τις οποίες πασπαλίζουν µε κανέλα.

Εξάλλου η Πάτµος φηµίζεται για τα υπέροχα τυριά της, όπως τη µυζήθρα και το καλαθωτό (από αιγοπρόβειο γάλα), την ξυνοµυζήθρα και το τουλουµοτύρι. Συνοδέψτε τα πιάτα µε µυρωδάτο ψωµί, παραγγείλετε γεµιστά καλαµάρια και τους φρέσκους καρπούς της θάλασσας, και συνοδέψτε τις γευστικές πανδαισίες µε ντόπιο κρασί όπως το λευκό µοσχάτο και το φωκιανό, µια κόκκινη ποικιλία. Και γλυκό; Φυσικά! Ένα από τα κορυφαία γλυκά, θεωρούνται οι σβίγκοι (µοιάζουν σαν τους λουκουµάδες) το οποίο µπορείτε να το συνοδέψετε µε το δασόγαλο, ρόφηµα από αµύγδαλα και ανθόνερο!

Για Πάτµο πώς πάω;

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ

Συνδέεται από τον Πειραιά όσο και µε νησιά των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Το ταξίδι από το λιµάνι του Πειραιά, διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ συνδέεται και µε τα νησιά Σύρο, Πάρο, Σάµο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη και Λήµνο. Επίσης µε τα νησιά Λέρο, Κάλυµνο, Κω, Ρόδο και Λειψούς. Συµβατικό πλοίο επίσης συνδέει το νησί µε την Καβάλα (τους καλοκαιρινούς µήνες).

ΜΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ

Τους καλοκαιρινούς µήνες, η Πάτµος συνδέεται µε καταµαράν µε τη Σάµο, τους Φούρνους, την Ικαρία, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάλυµνο, την Κω και τη Ρόδο.

ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΚΑΦΟΣ

Μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας στη Μαρίνα της Σκάλας, το µοναδικό λιµάνι της Πάτµου, διαθέσιµη για σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά και yacht.

Κι αν θέλετε να τα έχετε όλα σε ένα αποκτήστε τον πλήρη οδηγό μας, Gold book of Patmos, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε online, αλλά και να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ