Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΠαύλιανη: Το χωριό της Φθιώτιδας στις πλαγιές της Οίτης με την παραδοσιακή...

Παύλιανη: Το χωριό της Φθιώτιδας στις πλαγιές της Οίτης με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ένα υπέροχο φυσικό Πάρκο

Η Παύλιανη από τα γραφικά χωριά της  Στερεάς Ελλάδας, στη Φθιώτιδα φωλιασμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μέτρων είναι ο τέλειος προορισμός για μια εκδρομή κάθε εποχή του χρόνου, αφού η φύση εδώ κάθε στιγμή έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον επισκέπτη.

Παύλιανη

Παύλιανη, το χωριό με το υπέροχο φυσικό πάρκο

Το χωριό μέσα σε πυκνό ελατοδάσος είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τουριστικά προορισμός. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας και αφετηρία για εξορμήσεις στα γύρω βουνά καθώς και επισκέψεις στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, την «Πυρά του Ηρακλέους», το φαράγγι του Ασωπού και το «κάστρο του Κούβελου»…

- Advertisement -
Παύλιανη

Η Παύλιανη βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και διαθέτει, πέρα από τον οικισμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην οποία πρωταγωνιστούν η πέτρα και το ξύλο, ένα υπέροχο φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού, διαμορφωμένο από τους κατοίκους του χωριού. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Δάσος Παύλιανης

Τα αιωνόβια δέντρα οδηγούν και στον ακόμη πιο φαντασμαγορικό Εθνικό Δρυμό, ενώ ο ανηφορικός δρόμος θα σας φέρει οδηγώντας μπροστά στα μικρότερα γραφικά χωριουδάκια της ορεινής Φωκίδας, με τελικό σταθμό το επόμενο χωριό, τον Αθανάσιο Διάκο.

Δάσος Παύλιανης
Δάσος Παύλιανης
Δάσος Παύλιανης
Παύλιανη

Το όνομα του χωριού

Μία άποψη για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε σλαβική ονομασία. Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835 να ορίζεται έδρα του τότε δήμου Ροδοντίων (Οιτών).

Η Παύλιανη απέχει από την Αθήνα 233 χιλιόμετρα, οδικώς δηλαδή κάτι λιγότερο από 3 ώρες.

Δάσος Παύλιανης
Δάσος Παύλιανης

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ