Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, τέσσερα άγνωστα αλλά υπέροχα χωριά της Αρκαδίας μας περιμένουν για μικρές αποδράσεις και τέλεια Σαββατοκύριακα σε πρώτη ευκαιρία!

1.Τα Λαγκάδια της Γορτυνίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας είναι, παραδόξως, και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό –η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους– με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του.

Λαγκάδια Αρκαδίας

Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα. Εδώ θα μάθετε περισσότερα για το χωριό!

2.Το Λεοντάρι του Ταΰγετου

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με διάσπαρτα αρχοντικά και μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών. Στην ευρύτερη γειτονιά του, θα περπατήσετε το μυθικό φαράγγι του Κάστορα, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού με το ίδιο όνομα, θα βρείτε τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, και θα χαζέψετε τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο έξω από το χωριό, που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Μεσαιωνική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Λεοντάρι στην Αρκαδία
Μεσαιωνική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Λεοντάρι

Ο «δρόμος της αγάπης» βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό χωριουδάκι της Αρκαδίας

3.Η Πιάνα του Μαινάλου

…Και όχι «τα Πιάνα», όπως ίσως το έχετε ακούσει. Το μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι του Μαινάλου χρωστά το «μουσικό» όνομά του στον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ. Σήμερα, η Πιάνα θα σας γοητεύσει με τα γραφικά καλντερίμια της, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας βρίσκεται το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

4.Τα Τσίντζινα του Πάρνωνα

Θα τα βρείτε στους χάρτες και ως Πολύδροσο –αλλά δεν θα ακούσετε κανέναν ντόπιο να τα αποκαλεί έτσι. Ένα χωριό σκέτο κόσμημα, στη λακωνική πλευρά του Πάρνωνα, φωλιάζει ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές και αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές από τα μπαλκονάκια των πέτρινων σπιτιών του

Οι κεραμιδοσκεπές του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα πράσινο τοπίο, και τα δύο τοξωτά γεφύρια του κορνιζάρουν τα ποταμάκια που το διασχίζουν. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που διασχίζουν τα υπέροχα δάση γύρω τους.

Κάντε εδώ ακόμα ένα φωτογραφικό ταξίδι σε πανέμορφα ορεινά τοπία της Ελλάδας μέσα από 15 μαγικές εικόνες…

Πάρνωνας, βουνό μεταξύ Λακωνίας και Αρκαδίας

Δείτε επίσης μονοπάτια και μικρότερα χωριά στον Πάρνωνα 

Αφού επιλέξετε την βάση σας, σημειώστε και μερικά από τα υπόλοιπα «πρέπει να κάνετε» στον Πάρνωνα:

Βόλτα στο καστανοδάσος του Κοσμά

Το καστανοδάσος του Κοσμά ντύνεται αυτήν την εποχή με τα πιο ειδυλλιακά φθινοπωρινά του χρώματα, και μας προσκαλεί για φυσιολατρικές βόλτες. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας ξεπροβάλει ολόλευκο σε μια απότομη στροφή, λαξευμένο ανάμεσα σε επιβλητικά κατακόκκινα βράχια.

Να επισκεφτείτε τον…. ‘Αγιο Βασίλη

Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα από τα ομορφότερα μικρότερα χωριά του Πάρνωνα, με την τεράστια πλατεία του να στολίζεται από αιωνόβια πλατάνια και μαρμάρινες κρήνες με κεφάλια λιονταριών. Στα πέτρινα σοκάκια του κρύβει εντυπωσιακά αρχοντικά, ενώ η πανοραμική του θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές που το περιστοιχίζουν είναι ένα ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του.

Μια βόλτα στη Σίταινα

Μιλώντας για μικρά Παρνωνο-χωριουδάκια, η Σίταινα είναι ένα ακόμα από αυτά που αξίζει να εντάξετε στις διαδρομές σας. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπως το αγαπημένο των ορειβατών που ανηφορίζει προς την Μεγάλη Τούρλα, την δυσθεώρητη κορυφή του Πάρνωνα στα 1.934 μέτρα.

Να πάτε στο δάσος των δενδρόκεδρων

Το μεγάλο μυστικό του Πάρνωνα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη δάσος των δενδρόκεδρων (ή γιουνίπερων, η επιστημονική του ονομασία). Ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, το δάσος των «δέντρων», όπως τα αποκαλούν απλά οι ντόπιοι, απλώνεται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 740 στρέμματα. Ευκολότερη είναι η πρόσβαση εδώ από την Μονή της Μαλεβής, κοντά στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου.

Το μονοπάτι που πρέπει να περπατήσετε

Αν είναι να περπατήσετε ένα μόνο μονοπάτι την πρώτη φορά που θα βρεθείτε στον Πάρνωνα, αυτό θα είναι το μονοπάτι που ξεκινά από τα Τσίντζινα, καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος. Η συνολική απόσταση ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε περί τις 2,5 ώρες για να τη διασχίσετε..

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ