Δημητσάνα πανοραμική

Τα ελληνικά χωριά γίνονται ακόμα πιο όμορφα όταν έρθει το φθινόπωρο, οπότε είναι η κατάλληλη εποχή για εκδρομή. Ελάτε να δούμε μαζί τα 10 πιο περιζήτητα ορεινά χωριά στην Ελλάδα για φθινοπωρινή απόδραση.

Η Ελλάδα είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς η μεσογειακή της ομορφιά, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, της δίνει πολλά ατού. Θέλετε απόδειξη; Περπατήστε μαζί μας στα 10 πιο περιζήτητα ορεινά χωριά στην Ελλάδα για φθινοπωρινή και απολαύστε υπέροχες βόλτες στα λιθόστρωτα καλντερίμια τους.

Τα πιο όμορφα ορεινά χωριά

Νυμφαίο – Φλώρινα

Νυμφαίο Φλώρινα

Το Νυμφαίο στη Φλώρινα έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Μάλιστα, συγκαταλέγεται συχνά στο top 10 των ταξιδιωτικών οδηγών με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Ολόγυρά του υπάρχει ένα μοναδικό δάσος οξιάς, που αγκαλιάζει τα πετρόκτιστα σπίτια, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Ειδικά για διακοπές το φθινόπωρο, τα χρώματα που θα συναντήσετε στη φύση είναι μαγικά! Στην περιοχή έχει αναπτύξει τις δράσεις της η οργάνωση του Αρκτούρου, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο.

Καλαρρύτες – Ιωάννινα

Καλαρρύτες Ιωάννινα

Κουκλίστικο χωριό στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Γεωγραφικά ανήκει στην περιοχή των Τζουμέρκων, ένας προορισμός φυσικής ομορφιάς που μας καλεί να τον ανακαλύψουμε. Ολόκληρος ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρτέος, λόγω των παραδοσιακών σπιτιών που αποτελούν δείγμα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Στην πλατεία συναντάται μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα, όλων των επώνυμων κατοίκων του χωριού που διέπρεψαν στις Τέχνες, τα γράμματα και στο εμπόριο (18ος και 19ος αιώνας).

Δημητσάνα – Αρκαδία

Δημητσάνα Αρκαδία

Από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Τα πετρόχτιστα αρχοντικά, όλα σχεδόν αναστηλωμένα σήμερα, προδιαθέτουν για να περάσετε υπέροχες βραδιές δίπλα στο τζάκι. Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του ταυτότητα. Κάντε μια μίνι εκδρομή στη νέα Μονή Φιλοσόφου και στη Μονή Προδρόμου, που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου.

Μακρυνίτσα

Μακρυνίτσα Πήλιο

Από τα πολυαγαπημένα ορεινά χωριά της Ελλάδας και του Πηλίου, που προσελκύει πλήθος τουριστών και φημίζεται για τα χρώματά της, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και τη μαγευτική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται, δικαίως ως το «μπαλκόνι του Πηλίου».

Καλλονή – Γρεβενά

καλλονή Γρεβενά

Ορεινός παραδοσιακός οικισμός που βρίσκετα σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. Η εξειδίκευση των μαστόρων (κουδαρίτες) στην πέτρα δίνει στο χωριό ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χρώμα, με τα σπίτια να ξεχωρίζουν για την όμορφη κατασκευή τους και διακόσμηση. Οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι, ενώ ξεχωρίζει η υπέροχη πετρόχτιστη βρύση στην κεντρική πλατεία.

Παλαιός Παντελεήμονας – Πιερία

Αγιος Παντελεήμονας Πιερία

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με εξαιρετικές προτάσεις διαμονής, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα και την αυθεντικότητά του καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και η τουριστική ανάπτυξή του άρχισε να σημειώνει σημαντικά βήματα.

Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Στα απότομα βράχια της γρανιτένιας οροσειράς της Τύμφης βρίσκεται το Τσεπέλοβο. Θεωρείται το αγαπημένο χωριό των φυσιολατρών και των περιπατητών. Οι ντόπιοι το αποκαλούν “αετοφωλιά του Ζαγορίου”, καθώς το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα. Τα πετρόκτιστα σπίτια και σοκάκια προκαλούν τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρία μικρά γραφικά χωριά, σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, λατρεμένος προορισμός των εκδρομέων. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, που χρονολογείται γύρω στο 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά. Στα Άνω Τρίκαλα θα απολάυσετε εξαιρετικό τοπικό φαγητό και θα θαυμάσετε τη θέα από ψηλά.

Άγιος Γερμανός Φλώρινας

Αγιος Γερμανός Φλώρινα

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 44 χιλόμετρα από την Καστοριά, ενώ είναι 7 μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις λίμνες Πρέσπες, και για το λόγο αυτό ξεπροβάλλουν ξεκάθαρα από την πανοραμική θέα του χωριού. Παρόλο που στο παρελθόν ο οικισμός γνώρισε μεγάλη άνθηση, σήμερα κατοικούν σε αυτόν μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα. Χαρακτηρίζεται ως το μόνο χωριό στην περιοχή των Πρεσπών που έχει διατηρήσει τα παλιά πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Το CNN ψηφίζει τα 10 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας!

πέτρινο καλντερίμι ελληνικό χωριό

Το CNN ψηφίζει τα 10 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας! Με τόσες ομορφιές ο τόπος μας σίγουρα η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη! Με βασικά κριτήρια την γραφικότητα και το πλούσιο φυσικό τους κάλλος, αλλά και τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους, τα ελληνικά χωριά κέρδισαν τις εντυπώσεις για άλλη μία φορά.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιά και θάλασσα, αλλά και η ηπειρωτική της χώρα έχει πολλές ομορφιές να επιδείξει στους επισκέπτες, ειδικά τώρα που φθινοπωριάζει και πέφτει η θερμοκρασία. Αν και μακριά από τις ακτές, τα ελληνικά χωριά της μεσογειακής Ελλάδας μπορούν να υπερηφανεύονται για την ομορφιά και την γραφικότητά τους, στοιχεία που προσελκύουν τους επισκέπτες όλο τον χρόνο.Γαύρος: Γνωρίστε το χωριό της Ευρυτανίας με το παράξενο όνομα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά! (φωτο)

Η λίστα του CNN περιλαμβάνει τα 10 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, μερικά από αυτά πολύ γνωστά εντός όσο και εκτός χώρας αλλά και κάποια καλά κρυμμένα από τη Χαλκιδική και την Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα και την Χίο. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η πανέμορφη Στεμνίτσα στην Αρκαδία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο η Άνω Σύρα, ένα από τα πλέον ωραιότερα χωριά της Σύρου.

Ποια είναι τα ωραιότερα ελληνικά χωριά

Στεμνίτσα, Αρκαδία

στεμνίτσα αρκαδίας

Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

άγιος γεώργιος νηλείας πήλιο

Αρναία, Χαλκιδική

αρναία χαλκιδική παραδοσιακά σπίτια

Άνω Σύρα, Σύρος

άνω σύρα σύρος πανοραμική

Πυργί, Χίος

πυργί χίος παραδοσιακά σπίτια

Οία, Σαντορίνη

οία σαντορίνη ηλιοβασίλεμα

Λιτόχωρο, Πιερία

λιτόχωρο πιερίας από ψηλά

Λίνδος, Ρόδος

λίνδος ρόδος οικισμός και κάστρο

Χώρα, Φολέγανδρος

χώρα φολέγανδρος πανοραμική

Άσσος, Κεφαλονιά

άσσος κεφαλονιά έντονα χρώματα

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ