Πήλιο χωριά

Ο Βόλος και τα κοντινά χωριά του Πηλίου είναι ένας από τους πιο κλασικούς και δηµοφιλείς προορισµούς, τόσο για το χειµώνα, όσο και για το καλοκαίρι. Είναι ένας μαγευτικός προορισμός για όλο το χρόνο! Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικά χωριά, παραδοσιακά σπίτια και καλντερίµια, παραλίες και µοναδική καταπράσινη θέα! Εµείς µε αφετηρία τον Βόλο, ακολουθούµε δύο διαφορετικές διαδροµές και…χανόµαστε στα πανέµορφα χωριά στο Πήλιο! Πάρτε το αυτοκινητό σας, καλή παρέα και ακολουθήστε µας!

Χρειάζεστε ένα µικρό διάλειµµα, από την έντονη καθηµερινότητά σας; Ένα time out – όχι πολύ µακριά από την Αθήνα – , σε φυσικά όµορφα µέρη, αξεπέραστα τοπία, καλό παραδοσιακό φαγητό, τσίπουρα µε µεζέδες, φιλόξενους ανθρώπους και παραδοσιακούς ξενώνες; Ακολουθήστε μας!

1η διαδροµή: Bόλος – Κατωχώρι – Πορταριά – Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου – Kισσός – Μούρεσι – Τσαγκαράδα

Πήλιο με θέα στο Βόλο
Θέα του Βόλου από ψηλά

Ξεκινήστε από τον Βόλο µε βορειοανατολική κατεύθυνση, µε πρώτη στάση το Κατωχώρι. Το Κατωχώρι απέχει 9,6 χλµ, 19 περίπου λεπτά από το κέντρο του Βόλου. Ένα γραφικό χωριό πνιγµένο στο πράσινο, διατηρηµένο στην παραδοσιακή του µορφή. Το αειθαλές πράσινo και τα τρεχούµενα νερά θα σας µαγέψουν. Σας προτείνουµε να κάνετε ένα µεγάλο περίπατο, να χαρείτε τη φύση και να συνεχίσετε από εκεί για την Πορταριά που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, µόλις 1 χλµ. µακριά σας, περίπου 3 λεπτά.

Το «Κεφαλοχώρι» του Πηλίου, µε τα παραδοσιακά χρώµατα και την αξιόλογη τουριστική υποδοµή, το θαυµάσιο φυσικό περιβάλλον, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίµια, τις βρύσες µε τα τρεχούµενα νερά, αλλά και την µοναδική θέα στη γειτονική Μακρυνίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, θα µαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, στην πλατεία σήµα κατατεθέν του χωριού, µε τα εντυπωσιακά πλατάνια. Tip. Αγοράστε τοπικά προϊόντα (λικέρ, γλυκά του κουταλιού, ζυµαρικά κλπ) από τον γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισµό.

Πορταριά Πήλιο
Πορταριά

Συνεχίστε την εκδροµή σας από την Πορταριά για το χωριό Χάνια. Θα το βρείτε σε απόσταση 12,5 χλµ. (περίπου 19 λεπτά). Τα Χάνια, είναι ένα µέρος µαγευτικό το χειµώνα, αλλά και το καλοκαίρι, ένας µαγικός τόπος γεµάτος χρώµατα που αλλάζουν κάθε εποχή! Είναι µικρός οικισµός, σε ένα από τα υψηλότερα σηµεία του Πηλίου, χτισµένος σε υψόµετρο 1.200 µέτρων, περικυκλωµένος από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς. Στο παρελθόν, ήταν σταθµός ανάπαυλας και ανεφοδιασµού των εµπόρων και των ταξιδιωτών, οι οποίοι έβρισκαν κατάλυμα στα χάνια που υπήρχαν στο χωριό, απ’ όπου προήλθε και το όνοµα του. Σήµερα, εξακολουθούν να µαγεύουν και να συγκινούν τους επισκέπτες τους, καθώς είναι µια όαση δροσιάς το καλοκαίρι και ένα καταφύγιο το χειµώνα.

Βγάλτε τις απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίστε για το Χιονοδροµικό κέντρο Πηλίου στο οποίο θα βρεθείτε µόλις σε 2,3 χλµ. (5 περίπου λεπτά). Βρίσκεται σε υψόµετρο 1471 µέτρων, εκπληκτικά χαµηλό υψόµετρο για χιονοδροµικό κέντρο το οποίο όµως προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη µορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίµα. Υπάρχουν πέντε πίστες συνολικού µήλους 15 χιλιοµέτρων, τέσσερις κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριµένες από τη Διεθνή Οµοσπονδία Χιονοδροµίας (FIS), µια πίστα δρόµου αντοχής 5 χιλιοµέτρων, µοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάµεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα το Αιγαίο πέλαγος. Το Χιονοδροµικό κέντρο είναι πλήρως εξοπλισµένο, αφού θα βρείτε τρεις χώρους στάθµευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις & πωλήσεις εξοπλισµού σκι & snowboard, καθώς και ιατρείο. Για τους αρχάριους, λειτουργεί σχολή σκι & snowboard, αλλά και ειδικά τµήµατα για παιδιά τριών χρόνων και άνω, υπό την εποπτεία έµπειρων παιδαγωγών δασκάλων.

Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες

Εφόσον έχετε χαρεί την επαφή σας µε τη φύση, έχετε απολαύσει το µοναδικό τοπίο και έχετε κάνει σκι (ή απλά έχετε χαλαρώσει µε ένα ζεστό ρόφηµα στο αναψυκτήριο ανανπνέοντας καθαρό αέρα), µπορείτε να συνεχίσετε τη διαδροµή σας. Επόµενη στάση, ο Κισσός, 12,1 χιλιόµετρα µακριά από το χιονοδροµικό κέντρο (21 περίπου λεπτά). Είναι ένα πανέµορφο γραφικό, παραδοσιακό χωριό, που κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, η ονοµασία του προέρχεται από την παράφραση της λέξης χρυσός. Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή βλάστηση. Όλο το χωριό περιβάλλεται από καστανιές και πλατάνια, τα οποία δηµιουργούν πανέµορφα τοπία.

Κισσός, χωριό Πήλιο
Κισσός

Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου, όπως και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτοµή του Ρήγα Φερραίου, ο οποίος µαθήτευσε στη Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό. Κατά την παραµονή σας στο χωριό, καθίστε σε ένα από τα µικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και δοκιµάστε νόστιµους µεζέδες, ψητά σούβλας και ντόπιο κρασί. Μην παραλείψετε να προµηθευτείτε αρωµατικά βότανα, γλυκά του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις καθώς και φρούτα, τα οποία καλλιεργούνται και παράγονται µε παραδοσιακούς τρόπους στο Πήλιο.

Διαβάστε ακόμα:  Μούρεσι Πηλίου: Ένας value for money ξενώνας σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1821 με άριστη βαθμολογία - Από τον Τάσο Δούση

Από εκεί σε απόσταση 13,2 χλµ (30 λεπτά περίπου), σας περιµένει το Μούρεσι. Χτισµένο αµφιθεατρικά, σε µια κατάφυτη περιοχή, έχει παραδοσιακά σπίτια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, κρυστάλινα τρεχούµενα νερά και µοναδική θέα στο Αιγαίο. Ο συγκεκριµένος οικισµός, γνώρισε µεγάλη ακµή το 18ο αιώνα, χάρη στη σηροτροφία (εκτροφή µεταξοσκώληκα) και τη βιοτεχνία µάλλινων επενδύσεων. Εκεί µπορείτε να συνδιάσετε µε ιδανικό τρόπο, βουνό και θάλασσα, καθώς η προνοµιακή του θέση, επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό κέντρο, αλλά και σε ορισµένες από τις ωραιότερες αιγαιοπελαγίτικες ακτές της Μαγησίας. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, θα εντυπωσιαστείτε από τις τρεις θεόρατες φλαµουριές, οι οποίες σκιάζουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Τσαγκαράδα, χωριό Πήλιο
Τσαγκαράδα

Κλείνοντας το road trip σας, από το Μούρεσι, θα βρεθείτε στην πασίγνωστη Τσαγκαράδα. σε µόλις 4.3 χλµ. (9 περίπου λεπτά). Ένα χωριό χτισµένο κατά µήκος του δρόµου µε πλούσια βλάστηση, πανύψηλες καστανιές και θεόρατα πλατάνια. Αποτελείται από τέσσερις οικισµούς. Καταλαµβάνει την καταπράσινη πλαγιά από το ύψος του περιφεριακού έως το Αιγαίο, αποτελώντας ιδανικό συνδιασµό βουνού και θάλασσας. Στο χωριό θα βρείτε προσεγµένες καφετέριες, εστιατόρια και µπαρ, όπου µπορείτε να πιείτε παραδοσιακό καφέ ή ένα ποτήρι κρασί ή ακόµη να φάτε κάτι σπιτικό, µαγειρεµένο παραδοσιακά. Στην περιοχή, κατά τον περίπατό σας, µπορείτε να επισκεπτείτε το πέτρινο γεφύρι στη ρεµατιά Μηλοποτάµου, την πλατεία Αγίων Ταξιαρχών µε τη µαρµάρινη κρήνη και τις τέσσερις βρύσες.

2η διαδρομή: Βόλος – Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμος – Μηλιές – Αγριά

Ξεκινήστε από τον Βόλο µε µε ανατολική κατεύθυνση για Τσαγκαράδα την οποία θα συναντήσετε σε 45,5 χλµ. (1 ώρα και 15 λεπτά περίπου). Το πασίγνωστο χωριό του Πηλίου είναι φηµισµένο για τη φυσική του οµορφιά όπως και τις επιλογές που θα βρείτε για καφέ, φαγητό και διαµονή ενώ είναι ιδανικό αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε.

Μυλοπόταμος, χωριό Πήλιο
Μυλοπόταμος

Από την Τσαγκαράδα συνεχίστε νότια για το χωριό Μυλοπόταμος, που απέχει περίπου 13 λεπτά (5,9 χλµ), και είναι ένας ακόµα ονειρεµένο προορισµός! Ο Μυλοπόταµος εκτός των άλλων φηµίζεται για τη µαγευτική του παραλία. Γραφική, µε βότσαλα, άµµο και µικρές πετρούλες και στο µέσον της κόβεται από ένα βράχο. Για να φτάσετε όµως στην παραλία και να αντικρίσετε αυτή τη µοναδική θέα, πρέπει παρκάρετε αρκετά µακριά και κατεβείτε στην παραλία µε τα πόδια. Το beach – bar που βρίσκεται σχεδόν µέσα στο βράχο, θα σας ξεδιψάσει και θα σας χαρίσει στιγµές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς! Αυτό βέβαια αν βρεθείτε εδώ άνοιξη ή καλοκαίρι.

Από τον Μυλοπόταµο µε νοτιοδυτική κατεύθυνση σε 28 χλµ., (46 περίπου λεπτά) θα συναντήσετε το όµορφο χωριό Μηλιές. Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από τους κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις πειρατών. Γι’αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια, ώστε να µη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να µη φαίνεται το χωριό από αυτή. Αυτό το γραφικό χωριό, έχει και ως αφετηρία του ο «Μουτζούρης», το µικρό τρενάκι, που περνά µέσα από µια όµορφη καταπράσινη διαδροµή και φτάνει έως τα Άνω Λεχώνια. Αξίζει να κάνετε µια βόλτα µε αυτό και να απαθανατίσετε µε το φωτογραφικό σας φακό την ευρύτερη περιοχή.

Μηλιές, χωριό Πήλιο
Μηλιές

Tip. Λειτουργεί µόνο από αρχές Απριλίου, έως τέλος Οκτωβρίου. Οι Μηλιές, είναι ένα χωριό µε µακρά ιστορία. Ήταν κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, καθώς και πνευµατική εστία της εποχής. Η κεντρική πλατεία του χωριού, θεωρείται σηµείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Περιµετρικά της, βρίσκονται σπουδαία κτίρια της ιστορίας και του πολιτισµού, που αξίζει να τα δείτε, όση ώρα διαρκέσει η επίσκεψή σας στο χωριό.

Αγριά Πήλιο
Αγριά

Σε µικρή απόσταση από τις Μηλιές σε 20,1 χλµ (29 λεπτά περίπου) θα βρεθείτε στην Αγριά. Μια σύγχρονη, δυναµική κωµόπολη, που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Τα αναρίθµητα παραλιακά ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα και τα καφέ, θα σας προσφέρουν µοναδικές γευστικές απολαύσεις και στιγµές χαλάρωσης. Εάν βρεθείτε στην Αγριά καλοκαιρινή περίοδο, µην παραλείψετε να πάτε στις πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κυρίως, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, στο οποίο συµµετέχουν σολίστ από όλο τον κόσµο! Θεσµός επίσης έχει γίνει και η «Ψαράδικη Βραδιά», όπου προσφέρονται στους επισκέπτες άφθονα ψάρια, σε ένα γλέντι µε παραδοσιακές ορχήστρες, έως τις πρωινές ώρες. Αξίζει επίσης να επισκεπτείτε, αναξάρτητα από την περίοδο, το ξωκλήσι του Τιµίου Σταυρού, µε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισµένο πάνω σε βράχο.

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ