Πιείτε το καλύτερο σπιτικό αλκοόλ σε αυτά τα σερβικά μοναστήρια!

Σε ένα ρεπορτάζ για τα καλύτερα αλκοολούχα ποτά στην Σερβία, θα φανταζόταν κανείς πολυτελείς συνεστιάσεις με επώνυμα κρασιά και ποτά, ανάμεσα σε διάσημους ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς ή πλωτά clubs στην Αδριατική. Ο… ψαγμένος ταξιδιώτης, ωστόσο, μπορεί να γευθεί την βελούδινη γεύση του αλκοόλ υψώνοντας το ποτήρι του σε κάποιο σερβικό μοναστήρι, συντροφιά με Σέρβους μοναχούς.

Είναι γεγονός: στην Σερβία, οι μοναχοί κατασκευάζουν και πωλούν, το δικό τους σπιτικό αλκοόλ. Και ενώ για κάποιους αλκοοόλ και θρησκεία δεν ταιριάζουν, οι Σέρβοι μοναχοί, σε αντιστοιχία με τον Dom Perignon, τον Γάλλο Βενεδικτίνο μοναχό, από τον οποίο πήρε τον όνομά της η διάσημη σαμπάνια, εμπορεύονται δικά τους χειροποίητα ποτά εδώ και αιώνες, από τα οποία και συντηρούνται.

Διαβάστε ακόμαΑυτές είναι οι 3 φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης για να διαλέξεις!

Μονές

Έτσι, λοιπόν, ο επισκέπτης που εκτιμά ένα καλό ποτήρι κρασί, μπορεί να περιηγηθεί στην Ανατολική Σερβία προς την περιοχή Negotin. Στο τοπικό μοναστήρι, Bukovo, το οποίο ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, οι μοναχοί έχουν μια μακρά παράδοση αμπελουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί λειτουργησε και το πρώτο σχολείο αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, το 1887. Οι μοναχοί είναι ευρέως γνωστοί για τη δημιουργία μιας μοναδικής αρχαίας ποικιλίας κρασιού με μαύρα σταφύλια muscadine.

Επόμενος σταθμός η Μονή Kovilj, η οποία λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα, πρίγκηπα του 13ου αιώνα, και από τον πρώτο αρχιεπίσκοπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι μοναχοί σε αυτό το μοναστήρι είναι γνωστοί για την παρασκευή του rakija, ενός σερβικού κονιάκ από φρούτα με  γεύσεις από ροδάκινο, κυδώνι, δαμάσκηνο, βατόμουρο κ.ά. Ειδικά το λικέρ από κυδώνι είναι από τις αγαπημένες γεύσεις και αποστάζεται με τον παραδισιακό τρόπο που θέλει το ποτό να ζυμώνεται στα κελάρια της μονής για μερικές εβδομάδες και, έπειτα, να ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. 

Πιείτε το καλύτερο σπιτικό αλκοόλ σε αυτά τα σερβικά μοναστήρια!

Σπιτικά αλκοολούχα ποτά πωλούνται στα gift shops πολλών ακόμη οινοπαραγωγικών μοναστηριών της Σερβίας, όπως η  μονή Gracanica στο Κοσσυφοπέδιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή να κλείσετε έναν τοπικό οδηγό. Μόλις βρεθείτε εκεί, μη διστάσετε να ζητήσετε από έναν από τους μοναχούς να σας κάνουν παρέας για ένα ποτήρι ρακί ή κρασί. Μπορεί να εκπλαγείτε από τις ιστορίες που έχουν να σας πουν. Εις υγείαν!

Διαβάστε ακόμα7+1 μοναστήρια στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείτε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ