Μέσα στη μαύρη νύχτα, ο Ταϊλανδός πυροσβέστης Pinyo Pukpinyo πλησιάζει κρυφά ένα πύθωνα τυλιγμένο στα δοκάρια ενός σπιτιού στη Μπανγκόκ και τον αρπάζει γρήγορα από το κεφάλι με γυμνά χέρια. “Πρέπει να μένω σταθερός και ήρεμος”, αναφέρει ο 50χρονος, ενώ τραβάει το παχύ φίδι, σχεδόν 5 μέτρων από τη στέγη και το τοποθετεί σε ένα σακίδιο για ρύζι. “Το φίδι αυτό είναι πολύ δυνατό. Αν κάνω μια λάθος κίνηση, μπορεί να με δαγκώσει γιατί έχει πολύ κοφτερούς κυνόδοντες”, προσθέτει. “Δε σας συστήνω να το κάνετε αυτό, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο”.

Η οικογένεια που μένει στο σπίτι τον παρακολουθεί με δέος από μακριά, καταγράφοντας το θέαμα με το κινητό του;. “Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος με τις ικανότητές του, με τον τρόπο που μπορεί να πιάσει ένα τόσο μακρύ φίδι με γυμνά χέρια και να το κάνει να χωρέσει σε ένα τόσο μικρό σάκο”, αναφέρει η 60χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού, Janpen Jarudecha, εμφανώς ανακουφισμένη καθώς μπορεί να σταματήσει να φοβάται.

Πολλά σπίτια στην Ταϊλάνδη επισκέπτονται από φίδια, που ζουν σε υπόγεια κανάλια και μπαίνουν στους κήπους ή τις τουαλέτες κατά τη βροχερή περίοδο αναζητώντας τροφή. Το 2018, οι αρχές αποτροπής καταστροφών ανέφεραν ότι έλαβαν 37.000 κλήσεις για εισβολές φιδιών σε σπίτια γύρω από την πρωτεύουσα.

Γητευτές φιδιών

Οι πυροσβέστες στη Μπανγκόκ περνούν περισσότερο χρόνο πιάνοντας φίδια παρά σβήνοντας φωτιές, πιάνοντας πάνω από 100 φίδια την ημέρα τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με 1-2 περιστατικά φωτιάς. Ο “γητευτής των φιδιών” Pukpinyo έχει πιάσει πάνω από 10.000 φίδια τα τελευταία 16 χρόνια που ασκεί αυτή την επικίνδυνη εργασία. Το πυροσβεστική τμήμα στο νοτιοανατολικό Μπανγκόκ όπου εργάζεται λαμβάνει πάνω από 3000 κλήσεις ετησίως αναζητώντας βοήθεια με εισβολές φιδιών.

Ο πυροσβέστης αναφέρει ότι πιάνει πάνω από 800 φίδια το χρόνο, με το 70% να είναι μη δηλητηριώδεις πύθωνες, ενώ τα υπόλοιπα είναι κόμπρες και άλλα δηλητηριώδη φίδια. Τα δηλητηριώδη ερπετά μεταφέρονται σε ειδικό εργαστήριο που αφαιρεί το δηλητήριο δημιουργώντας αντίδοτο.

Στον ελεύθερό του χρόνο στον πυροσβεστικό σταθμό, φροντίζει τα φίδια που έχουν πιάσει, ταΐζοντας τις κόμπρες αφού τις βγάλει από το κλουβί τους. Επίσης, παραδίδει μαθήματα για την ασφαλή διαχείριση των φιδιών. Ως πυροσβέστης, λέει ότι συχνά έρχεται αντιμέτωπος με την απώλεια, αλλά αυτό του το ταλέντο του δίνει παρηγοριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ