Από το Σινικό Τείχος της Κϊνας μέχρι τον δικό μας Παρθενώνα, τα μνημεία αυτά προσελκύουν τουρίστες εδώ και αιώνες. Και παρόλο που ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τις χώρες αυτές, η ανεξέλεγκτη εισροή των επισκεπτών καταστρέφει σταδιακά τα μοναδικά αυτά μέρη.

Ας δούμε ποια αξιοθέατα απειλούνται κάθε μέρα από τον τουρισμό και άλλους σχετιζόμενους με αυτόν παράγοντες όπως είναι η ρύπανση και οι βανδαλισμοί.

ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Πρόκειται για ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Έχει μήκος 21.196 χλμ. και κατασκευάστηκε τμηματικά από τον όγδοο αιώνα π.Χ. μέχρι το 1644. Σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Times, το 30 τοις εκατό περίπου του τείχους έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της διάβρωσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως οι βανδαλισμοί με μυτερά αντικείμενα ή το γκράφιτι. Το 2014 η κυβέρνηση καθιέρωσε ένα συγκεκριμένο τμήμα για γκράφιτι και τέτοιου είδους πράξεις.

Ο προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, και έχει όλα όσα ζητάτε από ένα νησί!

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

- Advertisement -

Αποτελείται από περισσότερους από 2.900 μεμονωμένους κοραλλιογενείς υφάλους και 900 νησιά σε μια έκταση 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα του κόσμου. Το 2012, μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψε ότι ο ύφαλος έχει ήδη χάσει το 50 τοις εκατό των κορααλιών του λόγω της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εάν δεν ληφθούν προληπτικά και επιδιορθωτικά μέτρα ο ύφαλος θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050 αφανίζοντας παράλληλα δεκάδες θαλάσσια είδη καθώς και την τουριστική βιομηχανία δισεκατομμυρίων που έχει χτιστεί γύρω από αυτό το θαύμα της φύσης.

ΟΡΟΣ ΕΒΕΡΕΣΤ

Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου (8.848 μ.) αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Οι αναρριχητές που την επισκέπτονται παραπονιούνται για πλαστικά, κοσνέρβες, κουτάκια από αναψυκτικά, ρούχα, χαρτιά και εξοπλισμούς αναρρίχησης που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες. Το 2015, μια έκθεση του Κολλεγίου Γκρινέλ της Αιόβα, αποκάλυψε ότι σε κάθε τουριστική χρονιά μένουν πίσω 12.020 κιλά απορρίματα.

Οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους τουρίστες να διατηρούν την περιοχή καθαρή και να δρουν με υπεύθυνο τρόπο απέναντι στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το BBC, η φυλή των Σέρπα πληρώνεται 2 δολάρια για κάθε κιλό απορριμάτων που μαζεύουν σπό τα μονοπάτια. Για τη μεταφορά βαρύτερων και μεγαλύτερων αντικειμένων χρησιμοποιούνται και ελικόπτερα.

ΒΕΝΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Η Βενετία προσελκύει πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και όπως είναι φυσικό όλος αυτός ο κόσμος καθώς και η μόλυνση απειλούν το οικοσύστημα του καναλιού και τα ευπαθή θεμέλια της πόλης. Πέρα από τη μείωση των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στην πόλη η UNESCO σκέφτεται να συμπεριλάβει τη Βενετία στα απειλούμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παρθενώνας κινδυνεύει, αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας καταστρέφει τα μάρμαρα και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, υπάρχουν τουρίστες οι οποίοι είτε ζωγραφίζουν είτε σχεδιάζουν πάνω στα μάρμαρα. Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να πάρουν κι ένα κομματάκι σπίτι τους βεβαίως. Η αστυνομία είναι ωστόσο παρούσα και φροντίζει να συλλαμβάνει όσους δεν σέβονται τον χώρο.

ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ, ΠΕΡΟΥ


Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.430 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και φιλοξενούσε κατά τον 15ο αιώνα τον πολιτισμό των Ίνκας. Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το 1911, η ροή των τουριστών αυξανόταν σε ετήσια βάση φθάνοντας τους 400.000 επισκέπτες το 2000. Ως αποτέλεσμα αυτού η στατικότητα των κτιρίων εξασθένησε και οι αρμόδιοι σκέφτονται να το κατατάξουν στα απειλούμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ, ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Η Καπέλα Σιστίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ’ στον οποίο οφείλεται και το όνομά του. Η φήμη του παρεκκλησίου οφείλεται στον ζωγραφικό του διάκοσμο. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, πρωτίστως του Μιχαήλ Αγγέλου, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του (1508-1512) και τον τοίχο του ιερού (1534-1541). Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές και διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο Πάπας.

Παρόλο που η φωτογραφία με φλας απαγορεύεται στο εσωτερικό, πολλοί τουρίστες το επιχειρούν με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το χρώμα. Επίσης το διοξείδιο του άνθρακα από την εκπνοή των επισκεπτών καταστρέφει τα σπάνια έργα. Οι αρχές έχουν εγκαταστήσει σύστημα κλιματισμού σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα έργα και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον.

ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ, ΑΓΓΛΙΑ

Το μυστηριώδες πέτρινο μνημείο υφίσταται από το 3100 π.Χ. Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, το Στόουνχετζ, έχει πληγεί από τους επισκέπτες και τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν πολλές μαρτυρίες για άτομα που παίρνουν τμήματα του βράχου για ενθύμια ή για να τα πουλήσουν. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τα περισσότερα σημεία που έχουν καταστρέψει οι τουρίστες.

ΤΟ ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ, ΑΓΚΡΑ, ΙΝΔΙΑ

Το μαρμάρινο μαυσωλείο του 17ου αιώνα κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Shah Jahan στη μνήμη της γυναίκας του Mumtaz και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό επί σειρά ετών. Ωστόσο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την πόλη Άγκρα επηρέασαν το χρώμα της άλλοτε λευκής απόχρωσης των τοίχων του.

Προκειμένου να σταματήσει ο αποχρωματισμός, η κυβέρνηση έχει προβεί σε δραστικές προσπάθειες αποκατάστασης και εδραίωσε επιπλέον μια ζώνη 10.400 τετραγωνικών χιλομέτρων γύρω από το Ταζ Μαχάλ όπου τα όρια της εκπομπής των ρύπων είναι πολύ αυστηρά. Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει επίσης ότι η πτώση του επιπέδου του νερού στον ποταμό Γιαμούνα που βρίσκεται εκεί επηρεάζει τα ξύλινα θεμέλια του κτιρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ