Υπεγράφη την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη η σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και η προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED, για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, από τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας DASTERI SYSTEMS Α.Ε., Γιάννη Δαστερίδη και παρουσία των προέδρων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), Κώστα Βαρλαμίτη και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλη Τσολακίδη, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα.

- Advertisement -

«Η χρηματοδότηση αυτή είναι με πάρα πολύ καλούς όρους για τον δήμο, καθώς το 75% καλύπτεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το 25% καλύπτεται με πόρους δικούς μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΠκΔ. Υπογράμμισε ότι «το όφελος που προκύπτει απ’ αυτήν την επένδυση στον δήμο είναι τέτοιο, που θα καλύψει και το κόστος χρηματοδότησης, οποιοδήποτε άλλο κόστος τυχόν υπάρξει, ενώ θα υπάρχει κι ένα ετήσιο όφελος για τον δήμο, που το υπολογίζουμε στις 250.000 ευρώ».

«Το ΤΠκΔ τα τελευταία χρόνια έχει εγκρίνει και υλοποιεί προγράμματα για όλους τους δήμους της χώρας, συνολικού ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος σ’ αυτά τα προγράμματα έχουν τα έργα ενεργειακής απόδοσης-βελτίωσης, με πολύ μεγάλο μέρος τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Ήδη έχουν ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα 45 δήμοι σε όλη τη χώρα, πέντε προγράμματα βρίσκονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, από τα πέντε αυτά προγράμματα δημιουργείται ένα συνολικό όφελος για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες πάρα πολύ σημαντικό, υπολογίζουμε ότι μειώνεται η εκπομπή ρύπων κατά 15,5 χιλιάδες τόνους τον χρόνο και δημιουργείται ένα όφελος γι’ αυτούς τους δήμους πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ» δήλωσε ο κ. Βαρλαμίτης.

5 στέκια της Αθήνας με cool χαρακτήρα που αξίζει να επισκεφθείς! (photos)

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), σχεδιάστηκε από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης (ΤΠκΔ και ΚΑΠΕ) αλλά αρχίζει να υλοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι το πρώτο έργο που είναι ενταγμένο στο ειδικό αυτό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αντικατάστασης του παλαιού τύπου οδοφωτισμού, σε όλη την Ελλάδα… Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα έχουμε σκοπό να εξοικονομήσει η τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Όταν δηλαδή όλοι οι δήμοι όπως ο δικός σας, προχωρήσουν και υλοποιήσουν το πρόγραμμα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, θα έχουν όφελος οι πολίτες 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το Ταμείο εξασφάλισε τους καλύτερους όρους δανειοδότησης με το πολύ χαμηλό επιτόκιο – σχεδόν κεντρικής Ευρώπης επιτόκια – και έτσι διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων» δήλωσε ο κ. Τσολακίδης.

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κέντρου «να πείσουμε τους δήμους να ασχοληθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», σημειώνοντας πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί.

Ξέχνα τα συνηθισμένα! 7 χώρες σου μαθαίνουν πως να τρως σωστά το τοστ! (photos)

«Είχατε μια πρωτοπόρα ιδέα και την έχετε εφαρμόσει, να ορίσετε ως ο πρώτος δήμος στη χώρα, έναν ειδικό θεματικό αντιδήμαρχο για την ενέργεια. Έχετε κάνει ήδη αρκετά έργα εξοικονόμησης, προχωράτε μια σειρά άλλα έργα για την παραγωγή ενέργειας, για να βοηθήσετε τους κατοίκους, τους πολίτες, τους καταναλωτές, να μειώσουν το κόστος αυτό που τους επιβαρύνει και να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη για την τοπική οικονομία και κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσολακίδης διαβεβαιώνοντας πως «το ΚΑΠΕ βρίσκεται κοντά σας σε ό,τι χρειαστείτε σ’ αυτόν τον τομέα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ