Χριστούγεννα στον κόσμο εν μέσω πανδημίας

Φέτος τα Χριστούγεννα δεν μοιάζουν με τα προηγούμενα, αυτό είναι σίγουρο! Τι μέτρα θα πάρουν λοιπόν οι κυβερνήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συνδυάσουν τις γιορτές με την πανδημία;

Σε όλο τον κόσμο γίνεται φέτος μια προσπάθεια για να εορταστούν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά χωρίς να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά να βρεθούν και οι οικογένειες μεταξύ τους. Ας δούμε λοιπόν τα μέτρα που παίρνονται στην Ευρώπη σχετικά με τους φετινούς εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς!

χριστούγεννα μέτρα μετακίνησης

Πώς θα γιορτάσουν οι Ευρωπαίοι τα φετινά Χριστούγεννα

Ισπανία

Έως 10 άτομα ανά οικογένεια θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα που επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν αργότερα αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

Ιταλία

Δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση των Ιταλών μεταξύ διαφορετικών περιοχών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Νορβηγία

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 άτομα στα σπίτια τους σε δυο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι.

Θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό μετά την άρση του lockdown; Τι θα ισχύσει για τα ταξίδια τα φετινά κορoνο-Χριστούγεννα…

χριστούγεννα στον κόσμο με μέτρα εν μέσω πανδημίας

Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση, που θα χαλαρώσει κάποιους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά στη φετινή εορταστική περίοδο δεν θα στηθούν χριστουγεννιάτικες αγορές. 

Γαλλία

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, εάν τα κρούσματα κορονοϊού μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά μέρα. 

Βέλγιο

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή μόνο με ένα ακόμα πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν να συναντήσουν δύο ακόμα πρόσωπα. Θα απαγορεύονται τα βεγγαλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να περιοριστούν οι συναθροίσεις. 

Ιρλανδία

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η συνάντηση προσώπων από τρία νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Για την περίοδο αυτή θα αρθεί η απαγόρευση για ταξίδια σε όλη τη χώρα. 

χριστούγεννα στο σπίτι εν μέσω πανδημίας

Γερμανία 

Θα παραταθεί και θα αυστηροποιηθεί το lockdown στη χώρα, αλλά θα χαλαρώσουν οι κανόνες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων.

Πολωνία

Μέχρι πέντε καλεσμένοι θα επιτρέπονται σε ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν έως τις 27 Δεκεμβρίου. 

Βρετανία 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Ανοικτά θα είναι και τα καταστήματα για περισσότερες ώρες τις γιορτές.

Έρευνα: Ποιες ηλικίες ταξίδεψαν περισσότερο με αεροπλάνο πριν από το lockdown;

Χτύπησαν «κόκκινο» οι κρατήσεις ενόψει Χριστουγέννων – Πληρότητες σε 10 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρά το lockdown

Πολύ μεγάλη ζήτηση υπάρχει σχετικά με τις διακοπές των Χριστουγέννων και τις κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς παρά την πανδημία και το lockdown.

κρατήσεις χριστούγεννα ξενώνας

Χωρίς να πτοούνται από τον κορονοϊό, αρκετοί είναι οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν προγραμματίσει από τα μέσα Οκτωβρίου διακοπές τους για τις γιορτές, επιλέγοντας κάποιον δημοφιλή προορισμό εντός των ελληνικών συνόρων.

κρατήσεις Χριστούγεννα ελλάδα

Η Dailymail εκθειάζει την Ελλάδα και απαντάει γιατί είναι ο τέλειος ταξιδιωτικός προορισμός!

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται σε ολόκληρα διαμερίσματα, σαλέ και βίλες, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι η πληρότητα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, αγγίζοντας ακόμα και το 97% ενάμιση μήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι παράγοντες που συντελούν στην υψηλή ζήτηση παρά το lockdown

Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το lockdown στρέφει το ενδιαφέρον για εξορμήσεις την περίοδο των εορτών σε κοντινούς πρωτίστως προορισμούς, ειδικά από εκείνους που δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι.

Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην καταγραφή υψηλής ζήτησης είναι η μηδενική κίνηση που καταγράφεται, όπως είναι λογικό, για ταξίδια στο εξωτερικό, οπότε οι περισσότεροι επιλέγουν προορισμούς κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.

Παλιά Αθήνα: Σπάνιες φωτογραφίες από τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής!

κρατήσεις πληρότητα χριστούγεννα

Ενθαρρυντικά στην αύξηση των κρατήσεων λειτουργεί και η ευέλικτη πολιτικής ακύρωσης την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έτσι, οι ταξιδιώτες μπορούν να ακυρώσουν το ταξίδι τους από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν από την άφιξή τους και να τους επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.

Οι ημερομηνίες που επιλέγονται

Οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν τα χρονικά διαστήματα από 24/12 έως 27/12 και από 30-31/12 έως 3/1/2021 για τις κρατήσεις τους, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον σε αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες και σαλέ, με στόχο να αποφευχθεί ενδεχόμενος συνωστισμός.Είναι το ξενοδοχείο ή το Airbnb πιο ασφαλές την εποχή της πανδημίας; Τι λένε οι ειδικοί & τι συμβουλεύουν

Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν φροντίσει φέτος να κανονίσουν τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις τους πολύ νωρίτερα από ό,τι έκαναν άλλες χρονιές, κλείνοντας τις διακοπές τους από τα μέσα Οκτωβρίου και όχι τα μέσα Νοεμβρίου ή ακόμα και πιο κοντά στα Χριστούγεννα.

κρατήσεις χριστούγεννα ελλάδα πληρότητα

7 χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο που θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας – Κι εμείς δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Πληρότητες σε 10 δημοφιλείς προορισμούς

Η πληρότητα στους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς φέτος αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίουν το 97%!

  • Αράχωβα: Πληρότητα 83% για τα Χριστούγεννα και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Μέτσοβο: Πληρότητα 96% για τα Χριστούγεννα και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καλάβρυτα: Πληρότητα 77% για τα Χριστούγεννα και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Πήλιο: Πληρότητα 76% για τα Χριστούγεννα και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καϊμακτσαλάν: Πληρότητα 87% για τα Χριστούγεννα και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Βυτίνα: Πληρότητα 85% για τα Χριστούγεννα και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Ζαγοροχώρια: Πληρότητα 95% για τα Χριστούγεννα και 94% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καστοριά: Πληρότητα 91% για τα Χριστούγεννα και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Λίμνη Πλαστήρα: Πληρότητα 92% για τα Χριστούγεννα και 97% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Λιτόχωρο Πιερίας: Πληρότητα 73% για τα Χριστούγεννα και 71 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ