Το Alert βρίσκεται 800 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού Ellesmere, στο Nunavut του Καναδά, και είναι το βορειότερο μόνιμα κατοικημένο μέρος στον κόσμο, με την κοντινότερη καναδική πόλη να είναι πάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Για τέσσερις μήνες, το Alert ζει σε απόλυτο σκοτάδι και για άλλους τέσσερις ο ήλιος λάμπει διαρκώς. Η περιοχή παραμένει παγωμένη και χιονισμένη για σχεδόν δέκα μήνες, με μέση θερμοκρασία τον Φεβρουάριο στους -33,2 βαθμούς Κελσίου και ιστορικό χαμηλό στους -50 βαθμούς.

- Advertisement -

Κόσμος: Αυτά είναι τα 9+1 πιο μολυσμένα και τοξικά μέρη

 

Οι συνθήκες ζωής λοιπόν είναι εδώ αρκετά δύσκολες εξαιτίας του κρύου αλλά και της απομόνωσης. Το Alert δεν είναι επακριβώς οικισμός, είναι βασικά στρατιωτική εγκατάσταση όπου ζουν και εργάζονται εκεί 200 περίπου άτομα, γνωστοί ως «The Frozen Chosen».

Κόσμος: Τα αξιοθέατα που δεν είναι πλέον επισκέψιμα

Ο σταθμός δημιουργήθηκε στις αρχές του 1950 ως μετεωρολογικός, για την παρακολούθηση του καιρού στην Αρκτική. Από το 1958 άρχισε να παίζει επιχειρησιακό ρόλο, με την ένταξή του στις καναδικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Κόσμος: Αυτά είναι τα πιο γρήγορα ζώα στον πλανήτη

 

Το Alert είναι πιο κοντά στη Μόσχα από ό, τι στην Οττάβα και ο βασικός του ρόλος ήταν να αφουγκράζεται το ρωσικό δίκτυο επικοινωνίας. Ο σταθμός έχει το παρατσούκλι «Πέντε μάτια», καθώς εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες του πέντε χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Σήμερα, αποτελεί ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο του παγκόσμιου δικτύου ECHELON.

Κόσμος: 6 από τα πιο πολύχρωμα μέρη που έχετε δει!

Κόσμος: Τα Έξι κράτη που σίγουρα δεν γνωρίζατε ό,τι υπάρχουν

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ