Αεροδρόμιο Πεκίνο

Η Κίνα επεκτείνει την είσοδο χωρίς βίζα σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό στη χώρα. Τον Δεκέμβριο, η Κίνα εισήγαγε την είσοδο χωρίς βίζα για πολίτες πέντε ευρωπαϊκών χωρών και της Μαλαισίας. Τώρα, δύο ακόμη ευρωπαϊκά κράτη προστέθηκαν στη λίστα καθώς η χώρα προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους και τουρισμό.

Μαζί με τους πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Μαλαισίας, οι Ιρλανδοί και Ελβετοί υπήκοοι θα επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στην Κίνα χωρίς βίζα. Η ανακοίνωση έγινε κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Ο στόχος είναι «να διευκολυνθεί η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας των ανταλλαγών προσωπικού από την Κίνα και το εξωτερικό και το άνοιγμα υψηλού επιπέδου προς τον έξω κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε μια ενημέρωση σχετικά με την αρχική ανακοίνωση που έγινε τον Νοέμβριο.

Η είσοδος χωρίς βίζα θα παρέχεται για έως και 15 ημέρες στο δοκιμαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα ισχύει για ένα έτος.

Τα διεθνή ταξίδια στην Κίνα δεν έχουν ακόμη ανακάμψει

Τα αυστηρά μέτρα πανδημίας της Κίνας , τα οποία περιελάμβαναν υποχρεωτικές καραντίνες για όλες τις αφίξεις, αποθάρρυναν πολλούς ανθρώπους από το να επισκεφθούν για σχεδόν τρία χρόνια. Οι περιορισμοί άρθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά τα διεθνή ταξίδια δεν έχουν ακόμη επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Κίνα προηγουμένως επέτρεπε σε πολίτες του Μπρουνέι, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης να εισέλθουν χωρίς βίζα, αλλά την ανέστειλε μετά το ξέσπασμα του COVID-19 . Συνέχισε την είσοδο χωρίς βίζα για το Μπρουνέι και τη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο, αλλά δεν το έχει κάνει για την Ιαπωνία.

Το 2023, η Κίνα κατέγραψε 35,5 εκατομμύρια εισόδους και εξόδους από αλλοδαπούς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση. Αυτό συγκρίνεται με 97,7 εκατομμύρια για όλο το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν από την πανδημία.

Η κυβέρνηση αναζητά ξένες επενδύσεις για να βοηθήσει στην τόνωση μιας υποτονικής οικονομίας και ορισμένοι επιχειρηματίες έρχονται για εμπορικές εκθέσεις και συναντήσεις, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla και ο Τιμ Κουκ της Apple. Οι ξένοι τουρίστες εξακολουθούν να είναι ένα σπάνιο θέαμα σε σύγκριση με πριν από την πανδημία.

Πώς αλλιώς απλοποιεί η Κίνα τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους;

Πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για την Κίνα ως τουριστικό προορισμό μεταξύ των Ευρωπαίων.

Τα στοιχεία του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου Trip.com έδειξαν αύξηση 663% στις συνολικές κρατήσεις από την Ευρώπη προς την Κίνα σε σύγκριση με το 2022 και σχεδόν 29% αύξηση σε σχέση με το 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών στην Κίνα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Σαγκάη παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων με το σαγηνευτικό μείγμα νεωτερικότητας και παράδοσης, ακολουθούμενη από το Πεκίνο, το Guangzhou και το Shenzhen.

Η Sanya, μια παραθαλάσσια πόλη στο νότιο άκρο του νησιού Hainan της Κίνας, και το Chengdu – η πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Sichuan της Κίνας – είναι αναδυόμενοι προορισμοί.

Πέρα από τα νέα της προγράμματα χωρίς βίζα , η χώρα ενθαρρύνει περαιτέρω τον εισερχόμενο τουρισμό προωθώντας πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα σε συνεργασία με το Trip.com. Η Κίνα ενισχύει επίσης τις τουριστικές υποδομές επενδύοντας σε τεχνολογία, ταξιδιωτικούς οδηγούς και συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ