Σκι

Χρήσιμες οδηγίες για το πως να αποφεύγουμε τα ατυχήματα στο πιο διαδεδομένο χειμερινό σπορ, το σκι, μας δίνει ο φυσικοθεραπευτής Γιάννης Μυσίρης.

Με την ευκαιρία δείτε την Πάρνηθα και το χιόνι που διαμόρφωσε ένα μαγικό αλπικό τοπίο! (video)

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο Σκι;

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο σκι; Σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, οι πιο συχνοί τραυματισμοί γίνονται στο κεφάλι. Με ένα ποσοστό που πλησιάζει το 28% και είναι από απλές εκδορές μέχρι πιο σοβαρά χτυπήματα.

Επίσης, η σπονδυλική στήλη είναι ακόμα μία περιοχή που τραυματίζεται συχνά. Κάτι τέτοιο οφείλεται, συχνά, σε άλματα και όχι σε συγκρούσεις. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί, συνήθως, γίνονται στο γόνατο και αφορούν τους μύες, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο πρόσθιος χιαστός είναι από τους συχνούς τραυματισμούς των σκιέρ.

«Επίσης «ο αντίχειρας του σκιέρ» όπως λέγεται, εμφανίζεται σε έναν στους δέκα σκιέρ και αφορά σε τραυματισμό στον ωλένιο πλάγιο σύνδεσμο του αντίχειρα. Έχει να κάνει με τον τρόπο που πέφτει κάποιος γιατί συνήθως ο σκιέρ πέφτει με τα χέρια τεντωμένα, κρατώντας τα μπαστούνια του.

Μάλιστα πολλές φορές ο συγκεκριμένος τραυματισμός υποδιαγιγνώσκεται, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή διαχείριση του. Συχνά είναι και τα εξαρθρήματα του ώμου, όπως και στους καρπούς. Τα κατάγματα συνήθως συμβαίνουν στον πάγο, ενώ οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι πιο συνηθισμένοι όταν το χιόνι είναι πιο μαλακό».

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στο Σκι;

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς; Δύο είναι οι παράγοντες που μπορούν να μας αποτρέψουν από τους τραυματισμούς, λέει ο κ. Μυσίρης: ο εξοπλισμός και η φυσική κατάσταση.

«Ο εξοπλισμός αφορά στα περικάρπια που φοράμε για να μην παθαίνουμε διαστρέμματα, στους λειτουργικούς κηδεμόνες που ενδεχομένως μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, αλλά κυρίως στο κράνος. Και μάλιστα εκεί υπάρχει διχογνωμία αν πρέπει να φοράμε ή όχι.

Με την ευκαιρία, επισκεφθείτε τις 6 σοκολατερί στην Αθήνα που θυμίζουν… Παρίσι! Μας σερβίρουν την πιο ζεστή αχνιστή σοκολάτα!

Σε μελέτες του 2018, ισχυρή τεκμηρίωση υποστηρίζει την προστατευτική αξία του κράνους, σε αντίθεση με άλλες μελέτες που δεν έχουν ισχυρή τεκμηρίωση, και υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί ο αυχένας και η άνω μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και από τη σύνθλιψη από μία πτώση να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει γιατί το κράνος τελικά κρίνεται απαραίτητο».

Όπως επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής το κράνος πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος για το κεφάλι του σκιέρ, να μην επηρεάζει την περιφερική όραση και την ακοή, και να έχει ένα καλά προσαρμοσμένο σύστημα συγκράτησης.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις που βοηθούν στην προετοιμασία;

Όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, τονίζει ότι θα πρέπει να έχει γίνει καλή προθέρμανση. Γιατί με το κρύο γίνεται σύσπαση των μυών και είναι πιο εύκολο να συμβούν κράμπες.

«Επίσης χρειάζεται να έχει γίνει από πριν καλή προετοιμασία με ασκήσεις δικεφάλων, τετρακεφάλων για να αυξηθεί η αντοχή, να δυναμώσουν οι γλουτιαίοι, που είναι σταθεροποιητικοί μυς για τον κορμό και προωθούν την κίνηση.

Σημαντικές είναι οι κωπηλατικές ασκήσεις και οι ασκήσεις τρικεφάλων, επειδή δίνουν ώθηση στα μπαστούνια του σκι, καθώς και αερόβιες ασκήσεις, όπως είναι το τρέξιμο ή ακόμα καλύτερα το ελλειπτικό, το οποίο και προσομοιάζει αρκετά στην άσκηση του σκι.

Και βέβαια πολύ σημαντικές είναι οι ασκήσεις ισορροπίας που κάνουμε σε κάθε ένα μέλος σε ασταθείς επιφάνειες. Ώστε να προσομοιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις ασταθείς συνθήκες που θα έχουμε σε μία πίστα του Σκι, σε ένα βουνό».

Όσον αφορά τις πτώσεις ο κ. Μυσίρης τονίζει ότι η συνειδητή πτώση προς τα πλάγια, η οποία διδάσκεται, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ τονίζει πόσο επικίνδυνος συνδυασμός είναι το αλκοόλ με την υπερβολική σιγουριά που έχουν οι χειριστές στις πίστες.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ