Σαρακοστιανό τραπέζι

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, το λεγόμενο σαρακοστιανό τραπέζι, ισχυρή ελληνική παράδοση, είναι γεμάτο με νηστίσιμα καλούδια με πρωταγωνιστές σίγουρα τη λαγάνα και τον ταραμά. Με εξαίρεση τα θαλασσινά που πλέον είναι συνηθισμένα στο σαρακοστιανό τραπέζι, θα λέγαμε ότι τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα είναι μάλλον “ταπεινά”, όπως οι ελιές, τα τουρσιά, τα φασόλια, ο χαλβάς κοκ αλλά οι τιμές τους πλέον δε συνάδουν με αυτό τον χαρακτηρισμό. Είδη πολυτελείας λοιπόν για φέτος τα σαρακοστιανά με τη σκυτάλη να κρατάει φυσικά η λαγάνα και ο ταραμάς, τα οποία σημειώνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι έως και 110% ακριβότερα! Οι καταναλωτές βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για συγκρίσεις τιμών.

«Φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι. Στα ύψη η λαγάνα και ο ταραμάς.

Η εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος” έκανε το σχετικό ρεπορτάζ. Τι λένε στην εκπομπή ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας. Δείτε το απόσπασμα:

Έρευνα Αγοράς

“Πετάει” και το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος με τις τιμές σε θαλασσινά, λαγάνες και άλλα σαρακοστιανά να έχουν πάρει την ανηφόρα. Τα νηστίσιμα πωλούνται έως και 110% ακριβότερα από πέρσι και γι αυτό οι καταναλωτές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμους σύγκρισης τιμών. Σήμερα μπήκε σε εφαρμογή το καλάθι της Σαρακοστής με στόχο να ρίξει τις τιμές. Το OPEN αναζήτησε τις φτηνότερες τιμές σε Βαρβάκειο, σούπερ μάρκετ και συνοικιακά ιχθυοπωλεία και όπως φαίνεται οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη”

Ενδεικτικά: Στη Βαρβάκειο το χταπόδι κοστίζει ως 15€ το κιλό ενώ στο σούπερ μάρκετ το κατεψυγμένο χταπόδι από 15,7€ μέχρι 16,3€. Στη Βαρβάκειο τις γαρίδες θα τις βρείτε περίπου στα 12€ ενώ η τιμή στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία είναι πολύ μεγαλύτερη και στα σούπερ μάρκετ διπλάσια. Μεγάλη αύξηση που φτάνει στο 110% σε σχέση με πέρυσι σημειώνουν οι σαρακοστιανές σαλάτες. Ο ταραμάς που το 2023 στοίχιζε 1,10€ τώρα θα τον βρείτε από 1,8 μέχρι 3,79€! Αντίστοιχα και η μελιτζανοσαλάτα από 2,18€ τώρα κάνει 3,68€! Από την άλλη, ο καθιερωμένος χαλβάς επίσης καταγράφει μεγάλη αύξηση καθώς ενδεικτικά μια συσκευασία 400 γραμμαρίων χαλβάς με αμύγδαλο το 2023 κόστιζε 2,80€ και τώρα από 3,70 μέχρι 4,50€ ενώ αντίστοιχα μια ίδια συσκευασία (400γραμ.) αλλά με κακάο, από 2,36€ που ήταν πέρυσι τώρα φτάνει στα 3,85.

Αύξηση όμως σημειώνει και ο πρωταγωνιστής της ημέρας που δεν λείπει από κανένα τραπέζι, η λαγάνα. Το 2023 ήταν στα 2,80€ μέχρι 3€ ενώ φέτος αναμένεται μια αύξηση περίπου 1€ καθώς θα πωλείται από 3,70€ μέχρι 4,50€.

Δείτε τα ρεπορτάζ:

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα / αγορές την Καθαρά Δευτέρα

Υπάρχουν αναφορές ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενδεχομένως να ανοίξουν για λίγες ώρες και την Καθαρά Δευτέρα 2024, προκειμένου να διευκολύνουν τους καταναλωτές για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Προς το παρόν, επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Όμως, τα Lidl δεν αποκλείεται να κάνουν την πρώτη κίνηση, δεδομένου ότι ήδη έχουν διευρύνει το ωράριό τους, αλλά και έχουν ανακοινώσει ότι σε ορισμένες περιοχές θα ανοίγουν κάθε Κυριακή αλλά και αργία.
Από εκεί και πέρα, αναζητώντας τις ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ, διαπιστώνεται, ότι πέρσι το Market In είχε λειτουργήσει κανονικά -για λιγότερες ώρες- την περσινή Καθαρά Δευτέρα. Ειδικότερα, είχε ανακοινωθεί ότι πολλά καταστήματα ήταν ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα από τις 08:00 μέχρι τις 13:30. Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετά καταστήματα στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΒ Βασιλόπουλος πάντως έχει ανακοινώσει ότι θα είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ του την Καθαρά Δευτέρα 2024, με εξαίρεση δύο καταστήματα: Στην Σαντορίνη και στο Αεροδρόμιο.

Ο Σκλαβενίτης επίσης δεν θα λειτουργήσει.

Τι ισχύει με ανοιχτά μαγαζιά την Καθαρά Δευτέρα 2024

Τα εμπορικά καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα.

Ανοιχτά θα είναι μεταξύ άλλων:

  • Αρτοποιεία
  • Οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής
  • ιχθυοπωλεία
  • Ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα

Τι ισχύει με τις αγορές
Η Βαρβάκειος αγορά θα λειτουργήσει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, η αγορά του Ρέντη θα είναι ανοιχτή από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ