τουρίστες Ελλάδα

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας και άλλων 10 χωρών για την αποκατάσταση ταξιδιών και μετακινήσεων για το 2020

Κοινή διακήρυξη τεσσάρων αρχών για την άρση των περιορισμών στα ταξίδια εντός ΕΕ και την ελεύθερη διασυνοριακή μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών για το 2020 εξέδωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και άλλων δέκα χωρών.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν στην ανάγκη του συντονισμού της δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την την εξασφάλιση της ελευθερίας ασφαλούς μετακίνησης εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς διακρίσεις – οι οποίες μπορεί να προκύψουν ανάλογα με τον τρόπο εξάπλωσης του ιού από χώρα σε χώρα.

Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των 11 Ευρωπαίων Υπουργών:

«Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας, πραγματοποιήσαμε σήμερα, 18 Μαΐου 2020, τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουμε τον συντονισμό της προσέγγισής μας προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης εντός της ΕΕ, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία της.

Τάσος Δούσης για τουρισμό: “Το 30% με 40% δεν θα ταξιδέψει παρά μόνο…”

Η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς για ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρίσης.

Ωστόσο, εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει κάτι περισσότερο από αυτό: την ελευθερία ασφαλούς μετακίνησης εντός της ΕΕ!

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 13η Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της σχετικά με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα έτη, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης και της άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, τη σταδιακή επανεκκίνηση των τουριστικών υπηρεσιών και της συνδεσιμότητας και για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στις δομές φιλοξενίας. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε επί των κατωτέρω αρχών:

  • Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και συμφωνημένη μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταδιακής ομαλοποίησης των διασυνοριακών μετακινήσεων.
  • Η διερεύνηση τρόπων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις με ταυτόχρονη αποφυγή του κινδύνου μια ανεξέλεγκτης αύξησης των λοιμώξεων θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο.
  • Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουμε στενό συντονισμό αναφορικά με τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και αναφορικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξίσου σημαντικό να εργαστούμε επί της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης επί των υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών.
  • Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των διασυνοριακών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης όσων εργάζονται διασυνοριακά, απαιτεί ειδική προσοχή.
Διαβάστε ακόμα:  Έναρξη δρομολογίων Αθήνα - Τελ Αβίβ και Ηράκλειο Λάρνακα από την TUS Airways

Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις.

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγει τα αεροδρόμια η Ιταλία για Ελλάδα και Ευρώπη; Πως ταξιδεύουμε στα αεροπλάνα;

Προτρέπουμε επίσης τους πολίτες μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Αν και σήμερα η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, κοινός μας στόχος είναι ο όσο το δυνατόν στενότερος συντονισμός της προσέγγισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και η ασφαλής μετακίνηση στο εγγύς μέλλον».

Ελλάδα τουρίστες
Οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα θα αρχίσουν να φτάνουν από αρχές Ιουνίου

Άρση μέτρων: Αρχές Ιουνίου οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα

Πυρετώδεις και συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση για το πότε θα φτάσουν οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι πρώτοι τουρίστες αναμένεται να πατήσουν πόδι στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου.

Τις τελευταίες ώρες έχουν καμφθεί οι προβληματισμοί των χωρών της βόρειας Ευρώπης, σχετικά με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρεί η Ελλάδα, και αυτό φαίνεται πως θα οδηγήσει νωρίτερα από την προβλεπόμενη άφιξη των τουριστών.

Την 1η Ιουνίου θα έχουν ανοίξει ήδη τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες λίγες μέρες αργότερα θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Προηγούμενο άρθροΚαιρός 19/5:Πάμε από τον καύσωνα στις καταιγίδες και το χαλάζι.Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν
Επόμενο άρθροΠόσα χρήματα θα χάσει η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι από τον τουρισμό;Τραγική επιβεβαίωση του Τάσου Δούση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ