Διάσημη για την ευημερία που προσφέρει στους πολίτες της, το παραγωγικό εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομία και το… τσουχτερό κρύο, η Σουηδία έχει κι άλλα να επιδείξει, που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν.

Προπέλα
Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έκαναν το σύγχρονο ταξίδι δυνατό, η προπέλα, σχεδιάστηκε αρχικά για πλοία. Η πατέντα της ανήκει στον Σουηδό εφευρέτη, John Ericsson, ο οποίος την εφηύρε το 1836.

Φερμουάρ
Άλλη μια χρήσιμη εφεύρεση που χρησιμοποιούμε στα ρούχα, στις βαλίτσες και γενικότερα στην καθημερινότητά μας, ταξιδιωτική και μη, το φερμουάρ σχεδιάστηκε από τον αμερικανο-σουηδό εφευρέτη Gideon Sundbäck το 1917.

Απίστευτες εικόνες από το πολικό ψύχος σε ΗΠΑ και Καναδά (pics)

Κλίμακα Κελσίου
Χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε όλες, εκτός από 5 χώρες, και αναπτύχθηκε από τον σουηδό μαθηματικό και αστρονόμο, Anders Celsius. O επιστήμονας αυτός ανέπτυξε και το νέο θερμόμετρο που μετρά 100 βαθμούς από το σημείο ψύξης, μέχρι το σημείο βρασμού.

Οι 10 κορυφαίες τάσεις στη διακόσμηση που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2018

Υπέρηχος
Τη δεκαετία του ’70, ο σουηδός γιατρός, Inge Edler, δούλεψε μαζί με τον αυστριακό ερευνητή, Carl Hellmuth Hertz, προκειμένου να φτιάξουν τον πρώτο υπέρηχο, έναν μη παρεμβατικό τρόπο εξέτασης των εσωτερικών μας οργάνων.

Ποντίκι υπολογιστή
Ο σουηδός εφευρέτης, Håkan Lans, ανακάλυψε τον «προκάτοχο» αυτού που σήμερα ξέρουμε ως «ποντίκι» στον υπολογιστή μας. Εκτός αυτού, ανέπτυξε τα έγχρωμα γραφικά στους υπολογιστές.

Μπήκαν με μια κάμερα σε ένα ερειπωμένο γραφείο τελετών! Μετά από λίγα βήματα, αυτό που είδαν τους έκανε να ανατριχιάσουν! (video)

Skype
Όσοι από εσάς μιλάτε καθημερινά με φίλους και οικογένεια μέσω skype, το χρωστάτε στον σουηδό επιχειρηματία, Niklas Zennström, ο οποίος δούλεψε με μια μικρή ομάδα που περιλάμβανε και τον δανό εφευρέτη, Janus Friis, και ανέπτυξαν το Skype, το οποίο πουλήθηκε στη Microsoft για 8+ δισεκατομμύρια ευρώ.

Σπίρτα ασφαλείας
Παρ’ όλο που τα σπίρτα δεν ανακαλύφθηκαν στη Σουηδία, μέχρι να τα δει ο Gustaf Erik Pasch ήταν αρκετά επικίνδυνα, αφού περιείχαν εύφλεκτο φώσφορο στο «κεφάλι» τους, καίγοντας συχνά όποιον τα χρησιμοποιούσε. Ο Pasch μετακίνησε τον φώσφορο στο πλάι του κουτιού και τον αντικατέστησε με μια μη-τοξική, κόκκινη εκδοχή του.

πηγή:.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ