νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης

Στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη σύμβαση παραχώρησης και κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης

Το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει η κοινοπραξία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε» στην οποία συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited, οι οποίες πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Προχωράνε τα σχέδια για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το κεντρικό κτήριο θα είναι επιφάνειας 71.620 τ.μ. με 19 αίθουσες αναμονής επιβατών,και θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 15 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Ο διάδρομος προσγείωσης θα έχει μήκος 3.200 μ. με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μ.α και πλάτος 23 μ. Το αεροδρόμιο θα διαθέτει 27 θέσεις στάθμευσης την πίστα, με δυνατότητα αυτόνομης προσέγγισης και απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης.

Διαβάστε ακόμα:  Πιθανόν η Αυστραλία να μείνει «κλειστή» για τουρίστες μέχρι τις αρχές του 2022
νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης

Στο έργο επίσης προβλέπονται δύο πυροσβεστικοί σταθμοί, ένας αστυνομικός σταθμός, ιατρικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Θα υπάρχουν επίσης χώροι στάθμευσης για τουλάχιστον 800 οχήματα, τουριστικά λεωφορεία, ταξί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ακόμη προβλέπεται εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων και δημιουργία εκθεσιακού κέντρου. 

Τέλος, η κοινοπραξία θα αναλάβει και την μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση ενός νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας που θα συνδέει το Καστέλι με το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Πηγή: insider.gr

Δείτε επίσης:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ