Βρίσκεται στην «καρδιά» της Πόλης του Φωτός, στο 9ο διαμέρισμα. Η Νέα Αθήνα, Nouvelle Athènes στα Γαλλικά, μπορεί να μη θυμίζει την ελληνική πρωτεύουσα, πήρε το όνομά της όμως από αυτήν, το 1823.

Πώς δημιουργήθηκε η ελληνική γειτονιά από Γάλλους που ενίσχυσαν την επανάσταση του 1821… Εκεί έζησαν ο Σοπέν, ο Ντελακρουά, ο Ρενουάρ και ο Ντεγκά …

- Advertisement -

«Ζουάβε»: Πως ένα άγαλμα στο Παρίσι προειδοποιεί για τις πλημμύρες! (Video)

Για την ακρίβεια «νονός» της πανέμορφης γειτονιάς ήταν ο ποιητής Ντιρό ντε λα Μαλ, ο οποίος την ονομάτισε έτσι σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Αντίλογοι».

Paris je t’aime: 10 θρυλικά cafe bistro στο Παρίσι

Η περιοχή άρχισε να χτίζεται το 1819 και μέχρι το 1822 είχε γεμίσει με αριστοτεχνικά κτίρια. Εμπνευστής ήταν ο σπουδαίος αρχιτέκτονας της εποχής Ογκίστ Κονσταντέν που δημιούργησε νεοκλασσικά κτίρια εμπνευσμένα από τον φιλελληνισμό των Γάλλων. Καλλιτέχνες, διανοούμενοι και μορφωμένοι πολιτικοί ήταν οπαδοί του φιλελληνικού κλίματος.

Paris je t’aime! 2 λεπτά αρκούν για μία γεύση από το γοητευτικό Παρίσι (video)

Το «Le Bienvenu» μαγεύει το Παρίσι με τις γαστρονομικές του επιλογές

Ο Βολταίρος άλλωστε εμπνεύστηκε από τα ιδανικά της Αρχαίας Ελλάδας. Ο φιλελληνισμός των Γάλλων φούντωσε όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821. Σημαντικές προσωπικότητες της εποχής συμπαραστάθηκαν με ζέση στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Ίσως ήταν αυτό που οδήγησε τον Ντιρό ντε λς Μαλ να «βαφτίσει» έτσι την περιοχή. Η περιοχή δημιουργήθηκε από το 1819 μέχρι το 1822 Η γειτονιά κατοικήθηκε από συγγραφείς, ζωγράφους, ηθοποιούς και μουσικούς. Ανάμεσα τους ο Σοπέν και η γαλλίδα μυθιστοριογράφος Αμαντίν-Ωρόρ-Λουσίλ Ντυπέν, που υπέγραφε τα έργα της με το όνομα Γεωργία Σάνδη.

The Cod House: Το νέο Ιαπωνικό εστιατόριο του Παρισιού

Οι δυο τους έζησαν έναν μεγάλο έρωτα στο πάρκο της Ορλεάνης που παλιότερα έφτανε μέχρι την οδό Σεν Λαζάρ. Ο δρόμος διασταυρώνεται με την οδό ντε Κλισί, η οποία βορειότερα συναντά την περίφημη οδό των Αθηνών, Rue d’ Athènes. Ανατολικά βρίσκεται ο δρόμος Νοτρ Νταμ ντε Λορέτ, ο οποίος τελειώνει στην ομώνυμη εκκλησία που έχει στοιχεία αρχαιοελληνικού ναού. Στην ίδια περιοχή ο Ντελακρουά έστησε το ατελιέ του από το 1844 ώς το 1857, ενώ εκεί μεγαλούργησαν ο Ντεγκά και ο Ρενουάρ. Ο Ναός Νοτρ Νταμ ντε Λορέτ σε αρχαιοελληνικά στοιχεία Στην κοντινή οδό Σεν Ζορζ βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τριγυρνάμε στο χειμωνιάτικο Παρίσι μέσα από 20+1 φωτογραφίες

Ο Ναός Νοτρ Νταμ ντε Λορέτ σε αρχαιοελληνικά στοιχεία…

Senoble: H μποέμ patisserie στο Παρίσι με τις βελούδινες île flottante

Κατασκευάστηκε από Έλληνες μετανάστες το 1923. Εκεί κοντά, στη οδό Πιγκάλ, έμεινε και ο Τουλούζ Λωτρέκ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1903. Η Νέα Αθήνα, όπου έζησε και ο σπουδαίος μουσικός Ιάννης Ξενάκης, μπορεί να μην έχει έντονο άρωμα Ελλάδας, υπάρχουν πολλά σημεία που φροντίζουν να υπενθυμίζουν την ιστορία της περιοχής και το φιλελληνικό ρεύμα της εποχής που δημιουργήθηκε .

Με πληροφορίες από το «Γεωτρόπιο», τεύχος 346. …

Πηγή: mixanitouxronou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ