Επισκεφτήκατε ποτέ κάποιο αξιόλογο μνημείο στο εξωτερικό που σας έκανε να αναρωτιέστε πώς χτίστηκε και τι ιστορία κρύβει πίσω του;

- Advertisement -

Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σημαντικό μνημείο στο εξωτερικό, συνήθως μαθαίνουμε τα βασικά ιστορικά στοιχεία γι’ αυτό, αυτά που είναι πιο γνωστά, ημερομηνίες που δεν πρόκειται να ξαναθυμηθούμε ποτέ κ.ο.κ. Μαζί με αυτές τις πληροφορίες, όμως, υπάρχουν και οι πιο… «θαμμένες» αλήθειες, αυτές που δεν γνωρίζουν πολλοί.

1. Moai, Νησί του Πάσχα, Πολυνησία

Οι 19+1 πιο σημαντικές και ιστορικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας!

Stonehenge, Αγγλία

Εξωγήινοι, δρυΐδες και διάφοροι άλλοι έχουν πρωταγωνιστήσει στις θεωρίες που κυκλοφορούν για το χτίσιμο του Stonehedge. Γιατί, όμως, χτίστηκε; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της χειμερινής ισημερίας κι όχι της εαρινής, όπως πίστευαν μέχρι τώρα. Τα περισσότερα μνημεία της περιοχής είναι ευθυγραμμισμένα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου στη χειμερινή ισημερία, ενώ τα δόντια γουρουνιών που βρέθηκαν γύρω από τα μνημεία δείχνουν ότι έτρωγαν περισσότερο χοιρινό για να γιορτάσουν τις ημέρες που στο εξής θα μεγάλωναν. Όσο για το πώς χτίστηκε, λέγεται ότι γύρω στο 2600 π.Χ. μεταφέρθηκαν μπλε οικοδομικές πέτρες πάνω σε σχεδίες από τους λόφους Preseli στη δυτική Ουαλία. Η βάση του κάθε ογκόλιθου τοποθετήθηκε με λοστούς σε τάφρους και στη συνέχεια με τη βοήθεια σκαλωσιάς, τοποθετήθηκαν οι οριζόντιες πέτρες.

5. Σινικό Τείχος, Κίνα

Αρχικά χτίστηκε από πέτρες και λάσπη, το 16ο αιώνα, όμως, ο αυτοκράτορας Jiajing το εξέλιξε σε ένα φοβερό… πέτρινο δράκο. Εκατομμύρια εργάτες δούλεψαν για την επέκταση του τείχους και τη δημιουργία οχυρού, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές, ένα κομμάτι 3 χιλιομέτρων ολοκληρώθηκε σε 600 μέρες από 3 χιλιάδες άντρες. Παρ’ όλο που το «κυνηγά» η φήμη ως το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φαίνεται από το φεγγάρι, το Σινικό Τείχος στην πραγματικότητα φαίνεται μόνο με ειδικό φακό σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Ψηφίστηκε ως το πιο ρομαντικό και ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης!Και ναι είναι ελληνικό και βρίσκετε στην Μάνη!!!(photo)

6. Χαζνέ, Πέτρα, Ιορδανία

Μόλις… 2 χιλιάδων ετών και με παρουσία και στον κινηματογράφο (βλέπε Indiana Jones), το θησαυροφυλάκιο (Χαζνέ Φαραούν) αποτελεί το διαμάντι της αρχαίας πόλης της Πέτρας. Λέγεται ότι σμιλεύτηκε από πάνω προς τα κάτω και ότι οι τρύπες στην πρόσοψή του είναι παραπλανητικές και δημιουργήθηκαν αργότερα από βάνδαλους.

2. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία

Ο θρύλος λέει ότι ο Σαχ Γιαχάν διέταξε να κοπούν τα χέρια των χτιστών του Ταζ Μαχάλ μετά την ολοκλήρωσή του, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χτίσουν κάτι τόσο όμορφο ξανά –παρ’ όλο που δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτή την ιστορία. Η κομψότητα του μαυσωλείου αυτού μπορεί να αποδοθεί στον έξυπνο σχεδιασμό του, καθώς για να φαίνεται απόλυτα ευθύ από το έδαφος, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε τους μιναρέδες με ελάχιστη κλίση προς τα έξω, κάτι που επίσης εξασφάλιζε ότι σε περίπτωση σεισμού θα έπεφταν μακριά από τον πολύτιμο θόλο του μαυσωλείου.

6+1 απολαυστικά μέρη που πρέπει να γνωρίσεις στη Μήλο

4. Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

Κατασκευάστηκε το 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Uneversell, αλλά και για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, με τον ίδιο κύριο Άιφελ να είναι ο πρώτος που ανέβηκε τα 1710 σκαλιά του μέχρι την κορυφή. Στα 324 μέτρα, ο Πύργος χρησίμευσε ως κεραία από την οποία οι Γερμανοί έστελναν κωδικοποιημένα σήματα στις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, 50 τόνοι μπογιάς χρησιμοποιούνται για την επιφάνειά του κάθε 7 χρόνια κι όσο κι αν θεωρείται το σήμα κατατεθέν του Παρισιού, τις πρώτες ημέρες παρουσίασής του χαρακτηρίστηκε ως… αντιαισθητικός.

7. Πυραμίδα του Χέοπα, Αίγυπτος


Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, που αποτελεί το μοναδικό από τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα, ήταν η πιο ψηλή κατασκευή του κόσμου μέχρι το 1889 και την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ. Χτίστηκε με σκοπό να στεγάσει μόλις 3 θαλάμους, χρειάστηκε, όμως, ισχυρή εργατική δύναμη περίπου 30 χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες σχετικά με το πώς ζούσαν, με ανάλυση των αρχαίων τοιχογραφιών κ.λπ., φαίνεται ότι δεν ήταν σκλάβοι, αλλά έμπειροι εργάτες.

πηγή:tilestwra.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ