Έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε χωριό το μυαλό μας να πηγαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα και ξεχνάμε ότι εξίσου όμορφα και γραφικά χωριά είναι γεμάτα και τα νησιά μας! Η όμορφη Λέσβος, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα που δεν διαθέτει ένα ή δύο υπέροχα χωριά αλλά πολλά περισσότερα!

Η Λέσβος είναι ευλογημένη με όμορφα χωριά, γραφικά λιμάνια, πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα… Κατά έναν περίεεργο τρόπο το φως εδώ φαίνεται φωτιεινότερο και η φύση ανέγγιχτη… Οι όρμοι της μοιάζουν να έχουν κλείσει και άλλα νησιά του Αιγαίου μέσα τους, το νησί ολόκληρο είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής φύσης.

Η Καλλονή στο μέσο περίπου του νησιού, ένας μεγάλος, σύγχρονος οικισμός και το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του νησιού είναι περισσότερο γνωστή για την περίφημη σαρδέλα της που αλιεύεται στον κόλπο της γνωστή αλλιώς ως «παπαλίνα» που αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. .

Η περίφημη σαρδέλα Καλλονής

Επίνειό της είναι η Σκάλα γραφικός και πανέμορφος παραλιακός οικισμός στο μύχο του κόλπου με εκτεταμένη αμμουδιά που ειδικά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη- τον Αύγουστο πραγματοποιείται εδώ η φημισμένη γιορτή της σαρδέλας.

Εδώ θα πάμε μέχρι τη Σκάλα Καλλονής που βρίσκεται περίπου στο μέσο του νησιού και απέχει από τη Μυτιλήνη 42 χιλιόμετρα. Η Σκάλα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξης της Καλλονής που είναι ένας μεγάλος σύγχρονος οικισμός και το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του νησιού.

Καλλονή
Ανατολή πάνω από την ανθεκτική στο αλάτι βλάστηση ελών σε μια εκβολή κοντά στη Σκάλα Καλλονής στη Λέσβο, Ελλάδα
Ανατολή πάνω από την ανθεκτική στο αλάτι βλάστηση ελών σε μια εκβολή κοντά στη Σκάλα Καλλονής

Ανατολή πάνω από την ανθεκτική στο αλάτι βλάστηση ελών σε μια εκβολή κοντά στη Σκάλα Καλλονής στη Λέσβο, Ελλάδα

Η ομώνυμη μεγάλη παραλία της Σκάλας Καλλονής, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η κύρια παραλία της περιοχής. Είναι αμμώδης και επαρκώς εξοπλισμένη ώστε να ικανοποιεί εκείνους που αναζητούν την άνεση και παράλληλα αρκετά απομονωμένη για όσους επιθυμούν ηρεμία και ησυχία.

Καλλονή
Παραλία Σκάλας

Το μήκος της παραλίας είναι 2 χιλιόμετρα, βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών. Έχει άμμο και τα νερά της είναι ρηχά γεγονός που την καθιστά ιδανική για μπάνιο με παιδιά. Είναι πολύ ζωντανή παραλία καθώς είναι πολυσύχναστη και προτιμάται τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες.

Διαβάστε ακόμα:  Ξάνθη: Γνωρίστε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της

Επίσης, στην περιοχή θα βρείτε πολλές ταβέρνες και cafe – bar όπως και πληθώρα καταλυμάτων για κάθε γούστο!

Στο νησί γενικά υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία αγριολούλουδων και πτηνών απ όπου οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη – το νησί αποτελεί την κύρια στάση των ανοιξιάτικων μεταναστευτικών διαδρόμων από την Αφρική. Πιο συγκεκριμένα οι παράλιες περιοχές του κόλπου Καλλονής έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», καθώς αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευμένων ειδών ορνιθοπανίδας. Οι αλυκές της Kαλλονής συγκεντρώνουν πολλά πουλιά (φοινικόπτερα, φλαμίνγκο κ.α), κάνοντας την περιοχή ιδανικό σημείο για birdwatching.

Καλλονή
Καλλονή
Καλλονή

Στην Καλλονή στο δρόμο προς Σίγρι στη μέση μιας ολοπράσινης κοιλάδας, βρίσκεται η Μονή Λειμώνος, ένα σημαντικό μοναστήρι στην καρδιά της Λέσβου, με εντυπωσιακό μουσειακό πλούτο και από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1523. Εντός της Μονής βρίσκονται πολλές μικρές και μεγάλες εκκλησίες, παλαιές και νέες. Ακόμη, υπάρχουν χιλιάδες τόμοι παλαιών βιβλίων και χειρόγραφα μεγάλης πνευματικής αξίας αλλά και σπανιότητας.

Καλλονή
Μονή Λειμώνος
Καλλονή
Μονή Λειμώνος

Λειτουργεί παράλληλα μουσείο με αίθουσες εικόνων, χειρογράφων, αμφίων, λειτουργικών σκευών και κεντημάτων. Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Λειμώνος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας, Βυζαντινή μονή η οποία ανασυστήθηκε, επίσης από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, ο οποίος έχτισε και τη Μονή Λειμώνος το 1523.

Eδώ στην Kαλλονή έχει λειτουργήσει και το πρώτο σχολείο μέσης εκπαίδευσης του νησιού, η περίφημη «επαρχιακή ελληνική Σχολή», στα 1804 απ’ όπου αποφοίτησαν οι δάσκαλοι που επάνδρωσαν τα υπόλοιπα σχολεία του νησιού.

O κάμπος της Kαλλονής είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα του νησιού, αποτελεί το καταπράσινο κέντρο της Λέσβου και χαρακτηριστικά του είναι με πολλά νερά, πλούσιο χώμα, ήλιο που τον ζεσταίνει 3.000 ώρες το χρόνο, αποτελεί το καταπράσινο κέντρο της Λέσβου και κατοικείται πυκνά, λόγω του πλούτου του, από την αρχαιότητα.

Καλλονή
Παλιά σιδερένια πλατφόρμα στις αλυκές της Καλλονής, στη Λέσβο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ