Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
19.1 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΣπάρτη: Ταξιδεύουμε στον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας και σας αποκαλύπτουμε τα καλά...

Σπάρτη: Ταξιδεύουμε στον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας και σας αποκαλύπτουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά του!

Η Σπάρτη, έχοντας στο «θησαυροφυλάκιο» της ένα ένδοξο παρελθόν, που άφησε το αποτύπωμά του με χρυσά γράμματα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί έναν προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου!

Η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, είναι ένας τόπος ευλογημένος, αφού είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα.

- Advertisement -

Έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια Ιστορία για τoν Λεωνίδα και τους 300, τη στρατιωτική δύναμή της, την πειθαρχία και τον ηρωισμό της, όμως και μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, κυρίως για τον μύθο της Ωραίας Ελένης.

Πελοπόννησος: 4 υπέροχα δάση για βόλτες και ποδηλατάδες!

Σπάρτη: Μια σύγχρονη πόλη

Σεβόμενοι την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια πόλη φιλική και φιλόξενη για τους επισκέπτες. Είναι μία πόλη με καλή ρυμοτομία, δενδροφυτευμένους, φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες, ενώ πολλά από τα παλιά της κτήρια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι, η Παλαιολόγου και η Λυκούργου, συγκεντρώνουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όπως και η κεντρική πλατεία που αποτελεί σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων.

Όσο για τη νυχτερινή ζωή… οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες ξέρουν καλά να την κρατούν σε υψηλά επίπεδα, αφού οι νέοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει όμορφα και προσεγμένα cafés, bars και restaurants, στηρίζοντας την οικονομία της πόλης. Ο όρος φιλοξενία εδώ βρίσκει το νόημά του, αφού όλη η πόλη κάνει μια ζεστή αγκαλιά στους επισκέπτες της.

Βόλτες στην πόλη της Σπάρτης…

Κεντρική Πλατεία

Κεντρική Πλατεία Σπάρτη - άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή
Η κεντρική πλατεία της Σπάρτης και το το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή

Οι ρυθμοί της πόλης έχουν γίνει πιο έντονοι τα τελευταία χρόνια με την έλευση φοιτητών λόγω των πρόσφατα ιδρυθέντων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. To σημείο της πόλης όπου το παρόν ενώνεται με το παρελθόν. Η κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή θυμίζει σε όλους ότι αυτή η πόλη είναι ηρωική, με μεγάλη ιστορία.

Άγαλμα Λεωνίδα

Άγαλμα Λεωνίδα, Σπάρτη
Άγαλμα του Λεωνίδα

Το άγαλμα του Λεωνίδα κοσμεί τον κεντρικό δρόμο της Παλαιολόγου, μπροστά από την Αρχαία Σπάρτη και θαρρείς ότι με το βλέμμα του «επιθεωρεί» την πόλη… Το μεγαλειώδες κι επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα και τοποθετήθηκε εκεί το 1969.

Τάφος Λεωνίδα

Τάφος Λεωνίδα, Σπάρτη
Τάφος του Λεωνίδα

Κινηθείτε βόρεια της πόλης (Διηνέκους και Θερμοπυλών), για να θαυμάσετε τον Τάφο του Λεωνίδα ή «Λεωνιδαίο», ένα ναόμορφο οικοδόμημα της αρχαιότητας όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκαν τα οστά του του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα. Χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ και αποτελεί το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας.

Πάρκο Ευαγγελιστρίας

Πάρκο-πλατεία Ευαγγελιστρίας, Σπάρτη
Πάρκο Ευαγγελιστρίας

Το πιο γνωστό και παλιό πάρκο στην πόλη είναι το πάρκο Ευαγγελίστριας, που δημιουργήθηκε στη μεταπολεμική εποχή και οι παλιότεροι το έχουν συνδυάσει με την παιδική τους ηλικία. Όμως και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης αρκετών νέων, ειδικά μετά την ανάπλασή του. Εδώ θα θαυμάσετε και το Άγαλμα του Λυκούργου, του μεγάλου νομοθέτη της αρχαιότητας, ένα έργο του Αμερικανού γλύπτη Avard Fairbanks.

Πάρκο Αγίου Νίκωνος

Πάρκο και εκκλησία Αγίου Νίκωνος
Πάρκο και εκκλησία Αγίου Νίκωνος

Αν έχετε μια πιο ρομαντική διάθεση, κατευθυνθείτε απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Νίκωνος, πολιούχου και προστάτη της πόλης, καθίστε σε ένα από τα παγκάκια και χαλαρώστε σε ένα σκηνικό καταπράσινο, με φοίνικες και ανθρώπους που βολτάρουν. Στο κέντρο της πλατείας θα θαυμάσετε το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Πάρκο Γουδέ

Πάρκο Γουδέ, δραστηριότητες Σπάρτη
Πάρκο Γουδέ

Αν έχετε διάθεση για περίπατο, ποδήλατο ή πεζοπορία τότε επισκεφθείτε το Πάρκο Γουδέ, το «κόσμημα» της Σπάρτης (4 χλμ. από το κέντρο, στο δρόμο προς Μυστρά) που αποτελεί έναν χώρο ξεγνοιασιάς και ατελείωτου παιχνιδιού για μικρούς και… μεγάλους.

Πεζοί και ποδηλάτες συμβιώνουν αρμονικά στον χώρο, οι αθλητικοί τύποι μπορούν να κάνουν τη γυμναστική τους στο υπαίθριο γυμναστήριο και οι… πιτσιρικάδες να κάνουν skate στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα.

Μια πόλη με ιστορία

Για να γνωρίσετε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Σπάρτης, αρκεί να επισκεφτείτε τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και συλλογές του Δήμου και να θαυμάσετε τα πλούσια εκθέματα τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Ξεκινήστε την εξερεύνηση σας από το Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης. Στεγασμένο σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο με κήπο που κοσμούν αγάλματα, είναι το πρώτο ελληνικό Μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Προτομή Λεωνίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Προτομή Λεωνίδα

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του και προτρέπει τους επισκέπτες να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα από τα αρχαία και τα ρωμαϊκά χρόνια. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, κεραμικά, ενεπίγραφες στήλες, ειδώλια και αναθηματικές πήλινες μάσκες. Ένα έκθεμα που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε είναι η προτομή Σπαρτιάτη πολεμιστή του επονομαζόμενου «Λεωνίδα».
(Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:00-15:00, Εισ. 2€, Λυκούργου & Αγ. Νίκωνος, Τ. 27310 28575)

Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Μέσα στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης
Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Επισκεφθείτε το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης το οποίο δημιουργήθηκε από τον Δήμο και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και φιλοξενείται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Στο μουσείο εκτίθενται παραδοσιακές στολές, χειρόγραφα, σχέδια, καθώς και οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και την ιστορία της από την επανίδρυσή της το 1834, μέχρι σήμερα.
(Τετάρτες 17:00-20:00 & Κυριακές 11:00-14:00, Λυκούργου & Χαμαρέτου, Τ.27310 26343)

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Μουσείο Ελιάς Σπάρτη
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Επόμενη στάση, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, μέλος του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το πρωτότυπο αυτό μουσείο είναι σίγουρα από τα must visit της περιοχής και θα σας ταξιδέψει στην ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου, τις μεθόδους παραγωγής, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την πολύπλευρη σημασία τους για την οικονομία και τη διατροφή των Ελλήνων.
(Καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00-17:00, Όθωνος Αμαλίας 129, Τ. 27310 89315, Εισ. κανονικό 4€, μειωμένο 2€)

Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

Πινακοθήκη Σπάρτης
Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

Αν ενδιαφέρεστε για την τέχνη, τότε μια επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη (Κ.Παλαιολόγου 123), που λειτουργεί από το 1982 και περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων και περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής πινακοθήκης.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σπάρτη
Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης (Λυσσάνδρου 5) στο οποίο φιλοξενούνται σημαντικές εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια καθώς και μία αξιόλογη σειρά χειρογράφων που προέρχονται από τις μονές της περιοχής, θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου

Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου στην Σπάρτη
Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου

Για τους φίλους της λαογραφίας υπάρχει το νεοϊδρυθέν Μανουσάκειο Μουσείο Λαϊκού & Αστικού Βίου (Ανανίου 13), που στεγάζεται σε ένα διώροφο οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων θα γνωρίσετε όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη Σπάρτη
Βιβλιοθήκη, Αρχείο Βρεττάκου

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Λυκούργου 135), εκτός από τα χιλιάδες βιβλία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το αρχείο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου που περιλαμβάνει έπιπλα, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις και την αλληλογραφία του.

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, Μυστράς
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Για το τέλος σας προτείνουμε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο πρωτότυπα και διαφορετικά μουσεία της Ελλάδας. Πρόκειται για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στο Μυστρά, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και το 2001 κέρδισε επάξια μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Δημαρχείο Σπάρτης κεντρική πλατεία
Δημαρχείο Σπάρτης

Στη Σπάρτη θα ακολουθήσετε τα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα στην αρχαία πόλη, θα γνωρίσετε τη σύγχρονη πόλη, θα ανεβείτε στον Μυστρά και θα μυηθείτε στην ομορφιά της φύσης στην καταπράσινη πεδιάδα που την περιβάλλει!

Τα γραφικά χωριά, η πλούσια βλάστηση, η αυθεντική φυσική ομορφιά, τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, το ένδοξο παρελθόν και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν κάθε χρόνο την προσοχή πολλών επισκεπτών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, και όχι μόνο!

Ένας τόπος που θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές των τοπίων του, τη μοναδική του φύση και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του…

Στάση στην καστροπολιτεία του Μυστρά

Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, η καστροπολιτεία του Μυστρά μας μεταφέρει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία… Πέτρινα καλντερίμια γεμάτα οχυρά, εκκλησίες, μονές, παλάτια και αρχοντικά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν!

Η καστροπολιτεία του Μυστρά χωρίζεται σε 3 ζώνες, με σημαντική διαφορά υψομέτρου: Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα. Επιπλέον, υπάρχει και η ακρόπολη στην κορυφή. Επιλέξτε είτε την Άνω Πύλη είτε την κάτω ως αφετηρία της εξερεύνησής σας (Εισιτήριο €5, Μειωμένο 3€, Ενιαία Είσοδος με Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, Καθημερινά 08:00-15:00).

Ένας λαβύρινθος από πέτρινα δρομάκια οδηγεί σε πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με μοναδική αρχιτεκτονική, βυζαντινά οικόσημα και εκπληκτικές τοιχογραφίες. Άλλωστε, από το 1989, ο Μυστράς βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα αξιοθέατα στον Μυστρά

Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος)

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Μητρόπολη του Μυστρά

Η Μητρόπολη του Μυστρά, χτισμένη το 1291, βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και ο κεντρικός της ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο μοναδικός που στέφθηκε σε περιοχή εκτός Κωνσταντινούπολης.

Μουσείο Μυστρά

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Μουσείο Μυστρά

Στο Μουσείο του Μυστρά που στεγάζεται στο διώροφο κτήριο της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αυλής της Μητρόπολης, μπορούμε να δούμε από κοντά τοιχογραφίες, αντικείμενα και άλλους μικρούς θησαυρούς που έχουν διασωθεί από το 1652!

Μονή Ευαγγελίστριας

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Μονή Ευαγγελίστριας

Προς τα βορειοδυτικά της Μητρόπολης, συναντάμε την εκκλησία Ευαγγελίστρια, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Στο εσωτερικό της, διασώζονται πλούσια γλυπτά και τοιχογραφίες.

Μονή Αγίων Θεοδώρων

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Μονή Αγίων Θεοδώρων

Ο ναός ιδρύθηκε περί τα 1290 και διαθέτει τον χαρακτηριστικό οκτάγωνο τρούλο. Δυστυχώς οι τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί είναι ελάχιστες.

Παναγία Οδηγήτρια

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Παναγία Οδηγήτρια

O ναός δημιουργήθηκε το 1310, φανερά επηρεασμένος από τα πρότυπα των μεγάλων ναών της Κωνσταντινούπολης. Οι μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του αποπνέουν βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Μονή Παντάνασσας

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Στη Μονή Παντάνασσας

Αποτελεί το διαμάντι της καστροπολιτείας, καθώς είναι η μοναδική γυναικεία μονή που λειτουργεί. Διαβαίνοντας την πόρτα της, αμέσως νιώθουμε την μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Αγία Σοφία

Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!
Αγία Σοφία Μυστρά

H Αγία Σοφία, στην πάνω χώρα του Μυστρά, ιδρύθηκε το 1365 αφιερωμένη στον Ζωοδότη Χριστό. Στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες, με πολύ ιδιαίτερη την απεικόνιση του ένθρονου Χριστού στην κόγχη του Ιερού Βήματος και η Γέννηση της Θεοτόκου.

Βόλτα στην Αρχαία Σπάρτη

Μια βόλτα μόλις 2 χλμ. από την πόλη, θα σας μεταφέρει στην Αρχαία Σπάρτη. Στη βορειοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης, οι ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής έφεραν στο φως τμήματα από το ιερό της πολιούχου ή Χαλκιοίκου Αθηνάς, το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Σπάρτης.

Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, Αρχαία Σπάρτη
Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος

Η θέα από την κορυφή της Ακρόπολης με την πόλη της Σπάρτης στα αριστερά και τον επιβλητικό Ταϋγετο στα δεξιά είναι μαγευτική. Συνεχίζοντας δυτικά, στην άκρη της πόλης, βρίσκεται το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, που είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων.

Αρχαίο Θέατρο - αξιοθέατα Σπάρτη
Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης

Θα δείτε και το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, που αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος θέατρο και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα του αρχαίου κόσμου. Για να διευκολύνει τις θεατρικές παραστάσεις, δεν είχε μόνιμη σκηνή, αλλά μια ξύλινη, κινητή που ήταν εφοδιασμένη με τροχούς για την εύκολη μετακίνησή της!

Μενελάιο - Αρχαία Σπάρτη
Μενελάιο

Αν διαθέτετε μεταφορικό μέσο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μενελάιο, όπου βρίσκεται 5 χλμ. ανατολικά της Σπάρτης και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία ιερά. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί ήταν το σημείο όπου βρισκόταν ο τάφος του Mενέλαου και της Eλένης, και φυσικά, αποτέλεσε τόπο λατρείας.

Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα
Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα

Στο χωριό Τρύπη, 10 χλμ. έξω από τη Σπάρτη, θα συναντήσετε το «σπηλαιοβάραθρο του τρόμου», τον Καιάδα, στον δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Εκεί σύμφωνα με τον μύθο οι Σπαρτιάτες εκτελούσαν τους προδότες και τους εγκληματίες.

Το μεγαλείο της φύσης στη Σπάρτη

Ταΰγετος κορυφή
Ταΰγετος

Ολόκληρος ο νομός αποτελεί τόπο ιδανικό για τους φυσιολάτρες. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα αλλά και τον ποταμό Ευρώτα. Η περιοχή του κεντρικού Ταΰγετου έχει προταθεί να ενταχθεί στα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, ως προστατευόμενη περιοχή, με σπάνια είδη ζώων και φυτών και με τοπία και οικοσυστήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η περιοχή ενδείκνυται για ποδηλασία, περπάτημα, εξερεύνηση και κυρίως χαλάρωση!

Ο ιστορικός ποταμός της Πελοποννήσου, ο Ευρώτας, είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υδροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα και έχει περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, στον ευρωπαϊκό κατάλογο περιοχών υπό προστασία «ΦΥΣΗ 2000».

Ταϋγετος

Ταΰγετος δραστηριότητες
Ταΰγετος πεζοπορία

Ένα βουνό-μύθος! Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, ο Ταΰγετος είναι ένας από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και έχει το μεγαλύτερο ύψος από όλα της Πελοποννήσου. Στις πλαγιές του βρίσκουμε όμορφα χωριά, εύφορες κοιλάδες και εκπληκτικά μονοπάτια.

H περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, αφού είναι γεμάτη όμορφες διαδρομές. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τον Μυστρά προς την Ταϋγέτη, είτε από το Παρόρι προς την Ι.Μ. Φανερωμένης, ακολουθώντας τις ειδικές σημάνσεις μέσα στα δάση.

Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Πάρνωνας

Πάρνωνας κορυφή
Στην κορυφή του Πάρνωνα

Ο Πάρνωνας από την άλλη, αποτελεί έναν βοτανικό παράδεισο, με εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας. Το βουνό, κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα και έλατα, με το πολύπλοκο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είτε το διασχίζει εποχούμενος, είτε το εξερευνά περπατώντας στις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του. Η ομορφιά του βουνού μαγεύει τον επισκέπτη που, περπατώντας σε σκιερά δάση με κελαριστά ρέματα και ρυάκια, απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις του την ύπαιθρο.

Η περιοχή του Πάρνωνα είναι διάσπαρτη από πηγές, κρήνες, εκκλησάκια και μοναστήρια. Το δίκτυο των μονοπατιών του Πάρνωνα, με μήκος 62 χλμ., κινείται σε υψόμετρο από 1.000 μέχρι 1.900 μ και είναι και αυτό υποδειγματικά σηματοδοτημένο. Ο Πάρνωνας αποτελεί ορμητήριο για χωμάτινες διαδρομές με ποδήλατα, περπάτημα, εξερεύνηση αλλά και ηρεμία και γαλήνη!

Γαστρονομία της Σπάρτης

Σπάρτη προϊόντα και φαγητά

Η Σπάρτη φημίζεται για το λάδι της, τα εσπεριδοειδή, το κρασί της αλλά και το πολύ νόστιμο σύγκλινο (χοιρινό καπνισμένο με αρωματικά βότανα των βουνών της περιοχής). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και να πάρετε μαζί φεύγοντας, ραφιόλια, τραχανά, χυλοπίτες, πορτοκάλια και μέλι!

Το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν συνολικά της Λακωνίας είναι το σύγκλινο και γενικά το χοιρινό κρέας σε όλες τις μορφές του. Εκτός αυτού, θα απολαύσετε νόστιμους κολοκυθοκορφάδες, κόκορα μπαρδουνιώτικο, πιταρούδες, άγρια χόρτα, καγιανά, λαλάγγια και τσιγαρολάχανα.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Η πόλη δεν έχει φανάρια, οπότε δεν έχει και κίνηση!
  • Τα χειμωνιάτικα μεσημέρια η πόλη… αδειάζει!
  • Τα περισσότερα μαγαζιά βρίσκονται συγκεντρωμένα στους δύο κεντρικούς δρόμους, Παλαιολόγου και Λυκούργου, καθώς και γύρω από την κεντρική πλατεία.
  • Ένα τριήμερο είναι αρκετό για να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Και επειδή ξέρουμε πως σας πείσαμε να επισκεφτείτε την όμορφη Σπάρτη, μην ξεχάσετε να δείτε και τις δικές μας προτάσεις για διαμονή!

Αξίζει μια επίσκεψη, επίσης, και ο οικισμός “Πικουλιάνικα“!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,253LikesΚάντε Like
88,392 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ