Η Φολόη, η Στροφιλιά, το Κεδρόδασος του Πάρνωνα και η Σκιρίτιδα στρώνουν το…χαλί τους και μας περιμένουν για βόλτες και ποδηλατάδες.

- Advertisement -

Μονοπάτια βγαλμένα από παραμύθια, ηλιόλουστα ξέφωτα στα οποία μπορείς άνετα να φανταστείς νεράιδες να στήνουν χορό, φυλλωσιές που φιλτράρουν το ανοιξιάτικο φως δημιουργώντας πρασινογάλαζες αντανακλάσεις. Δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε καλύτερη υποδοχή για την άνοιξη από μια βόλτα σε ένα καταπράσινο δάσος. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τέσσερα πανέμορφα δάση-προορισμούς δίπλα μας, στην Πελοπόννησο, ιδανικά για ολοήμερες βόλτες με τα πόδια ή με τα ποδήλατα.

Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά στις κατάφυτες πλαγιές των βουνών της

Η Φολόη

Νομός: Ηλείας
Κοντά: Στην Αρχαία Ολυμπία και τα χωριά του Λάδωνα

Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές πλέκουν τα κλαδιά τους σε μια καταπράσινη στέγη που σχεδόν κρύβει τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του και τους δασικούς του δρόμους. Εδώ ήταν που ο Ηρακλής έπιασε φιλίες με έναν Κένταυρο, τον Φόλο, κι εδώ κοντά είναι και οι αρχαίες διαδρομές της Ολυμπίας και της Ήλιδας.

Χαλκιδική: Φλαμίνγκο "έβαψαν" ροζ τον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα (βίντεο)

Travel and Leisure: Η Πελοπόννησος στους 50 καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2018!

Η Σκιρίτιδα

Νομός: Αρκαδίας
Κοντά: Στην Τρίπολη και τη Βλαχοκερασιά

Φουντωτές καστανιές, θεόρατα μαυρόπευκα, ειδυλλιακά μονοπάτια και τα κελαρυστά νερά του Ευρώτα, ο οποίος πηγάζει από αυτό εδώ το δάσος, είναι μερικές μόνο από τις εικόνες μιας από τις πιο κοντινές στην Αθήνα δασικές διαδρομές. Το δάσος της Σκιρίτιδας απλώνεται ανάμεσα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο και την πεδιάδα της Σπάρτης, πράγμα που σημαίνει πως απολαμβάνει συγκλονιστική θέα στο φαντασμαγορικό τοπίο γύρω του. Το μονοπάτι που το διασχίζει σχεδόν ολόκληρο έχει μήκος 14 χιλιόμετρα, περνά από τα ωραιότερα σημεία του δάσους, και περπατιέται σε έξι με οκτώ ώρες, αναλόγως με τη φυσική σας κατάσταση και τις στάσεις που θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε.

Πελοπόννησος: 5 χωριά για τον Δεκέμβριο

Η Στροφιλιά

Νομός: Αχαΐας
Κοντά: Στην Πάτρα και την Κυλλήνη


Το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα αγκαλιάζει μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, την Καλογριά. Τα μονοπάτια του ελίσσονται ανάμεσα σε μυρωδάτα δέντρα, ανεβοκατεβαίνουν αμμόλοφους, και διασχίζουν ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων, που προστατεύεται από τις Συνθήκες Natura και Ramsar. Θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, βίδρες, κουκουβάγιες και αλκυόνες αποκαλούν –καθένας στη γλώσσα του– την Στροφιλιά σπίτι τους.

Αυτοί είναι οι top προορισμοί για φυσιολάτρες στην Ελλάδα και ένας κρυμμένος παράδεισος στην Αθήνα

Το Κεδρόδασος του Πάρνωνα

Νομός: Αρκαδίας
Κοντά: Στο Λεωνίδιο, τον Κοσμά και την Καστάνιτσα 


Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει μόνο ένα δάσος δενδρόκεδρων (ή γιουνίπερων, αν το προτιμάτε κατά το επιστημονικότερο). Απλώνεται στις πλαγιές του Πάρνωνα, κάτω από την Μεγάλη Τούρλα που υψώνεται στα δυσθεώρητα 1.934 μέτρα.

Πελοπόννησος: 4 χωριά για το φθινόπωρο

Ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, το δάσος των «δέντρων» –όπως τα αποκαλούν απλά οι ντόπιοι– απλώνεται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 740 στρέμματα και αποτελεί σαφώς ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πάρνωνα. Ευκολότερη είναι η πρόσβαση εδώ από την Μονή της Μαλεβής, κοντά στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσεγγίσετε και από τον δασικό δρόμο ο οποίος ξεκινά από το χωριουδάκι τσέπης που λέγεται Σίταινα.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ